Igiena orală și îngrijirea dinților
Regula de bază pentru îngrijire dinți și pentru menținerea unui zâmbet sănătos și frumos pe tot parcursul vieții, este respectarea regulilor de igienă orală. Chiar și la vârsta adultă, sunt posibile carii și parodontită, ceea ce poate duce la boli mai grave. Spală-ți dinții de cel puțin 2 ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor pentru a îndepărta placa, adică filmul lipicios de pe dinți, care este principala cauză a cariilor. Folosește ață dentară în fiecare zi pentru a îndepărta placa din spațiile interdentare și din linia gingiilor care se întărește și se transformă în tartru. După mineralizarea tartrului, acesta poate fi îndepărtat numai prin curățarea profesională a dinților. Limitează alimentele bogate în zahăr și amidon, în special gustările semi-lichide gumate între mese. Cu cât guști mai des, cu atât mai multe șanse ai ca acizii să atace smalțul dinților. Vizitează medicul dentist în mod regulat pentru îngrijirea sănătății orale și curățarea dentară profesională.
Care sunt cerințele speciale pentru îngrijirea orală a adulților?
Chiar și cu îngrijirea dentară și a gingiilor, adulții pot avea nevoie de ajutor special pentru menținerea igienei orale. Din fericire, medicul dentist poate îndeplini aceste cerințe în majoritatea cazurilor. Parodontita începe în stadiul gingivitei și este reversibilă în acest stadiu. Simptomele gingivitei sunt roșeață, umflături și dureri, sângerări ale gingiilor în timp ce îți speli dinții cu o periuță de dinți. Dacă observi unele dintre aceste simptome, consultă medicul dentist - înainte ca boala să devină severă. În stadiul său avansat, parodontita poate duce la pierderea dinților.
Sănătatea bucală afectează sănătatea organismului
Sănătatea bucală poate afecta, de asemenea, sănătatea generală a corpului. Cercetări recente indică o relație între parodontită și alte boli precum diabetul și bolile cardiovasculare. Pentru a preveni parodontita, trebuie să te speli pe dinți cu periuța de dinți de cel puțin două ori pe zi, să folosești ață dentară în fiecare zi și să efectuezi controale periodice, solicitând curățarea profesională a dinților la medicul dentist, la fiecare șase luni.
Odată cu înaintarea în vârstă, cariile se pot dezvolta pe suprafețele dinţilor umpluți anterior, precum și pe suprafețele rădăcinii lor. Prin urmare, este important să îți speli dinții cu pastă de dinți cu fluor și să vizitezi periodic medicul dentist. Sensibilitatea dinților crește, de asemenea, odată cu vârsta. Odată cu vârsta, ca urmare a prolapsului gingiei, rădăcinile dinților sunt expuse, nemaifiind protejate de smalț. Când stimulii de temperatură (alimente și băuturi reci sau calde) afectează țesutul dinților, apare o senzație dureroasă. În cazuri speciale, senzația dureroasă poate fi cauzată și de stimuli osmotici (dulci, acri) și de efectul evaporării (mișcarea aerului rece). Dacă ai dureri, ar trebui să utilizezi o periuță dinți și o pastă de dinți specială pentru dinții sensibili. Dacă simptomul persistă, mergi la medicul dentist.
Igiena orală cu coroane dentare
Coroanele sunt folosite pentru întărirea dinților deteriorați. Coroana acoperă sau ascunde complet dintele deteriorat. Structura nu numai că susține dintele deteriorat, ci și îmbunătățește aspectul, forma sau aderența la dentiție. Implanturile și protezele sunt folosite pentru a înlocui dinții extrași și pierduți. Implanturile înlocuiesc unul sau mai mulți dinți și pot fi, de asemenea, utilizate pentru a atașa punți complete sau parțiale. Medicul dentist îți va recomanda cum să faci igiena orală și ce tip de periuță dinți să folosești în aceste cazuri.
Comentarii