Cum și când se poate pierde un implant dentar?
Implanturile dentare se integrează cu succes în 95-97% din cazuri, iar acesta este un indicator foarte ridicat. Implantologia datorează aceste rezultate în primul rând materialului din care sunt fabricate majoritatea implanturilor - titanul. Principala calitate a titanului nu este greutatea redusa, ci biocompatibilitatea sa absolută - corpul uman nu îl percepe ca pe un element străin și, ca urmare, nu îl respinge. Cu toate acestea, există întotdeauna excepții.
Ce înseamnă pierderea implantului?
Pierderea unui implant dentar este una dintre cele mai grave și nedorite complicații ce pot apărea după implantare. Se poate întâmpla în primele zile după intervenție, dar și după câteva luni sau chiar ani de la operație.
Simptome de respingere imediată a implantului
La câteva zile după intervenția de implant dentar pot apărea unele simptome îngrijorătoare care pot indica probleme legate de acceptarea implantului, și anume:
sângele nu se oprește câteva zile;
inflamația gingiilor nu se reduce;
durere acută nu este ameliorată de analgezice.
În primele 2-3 zile după intervenție este absolut normal să apară simptome precum: gingie inflamată care poate sângera puțin, și durere care de obicei reacționează la aportul de anestezice. Dacă după două-trei zile, aceste simptome nu dispar, ci se intensifică, acesta este un semnal că organismul refuză să accepte implantul. În acest caz, vizita la medic nu poate fi amânată!
În unele cazuri, respingerea poate fi complet asimptomatică și nedureroasă pentru pacient.
De ce este respins un implant dentar?
Până în prezent, rata de supraviețuire a implanturilor dentare este foarte mare și ajunge la 97%, ceea ce este un indicator excelent. Dar, conform regulilor de etică medicală, un implantolog este obligat să atragă atenția pacientului asupra faptului că există întotdeauna riscul încadrării în aceste 3% rămase. De asemenea, pacientul trebuie să cunoască contraindicațiile implantului dentar, deoarece ignorarea lor poate duce la apariția complicațiilor, inclusiv la respingererea implantului.
Boli sistemice
Bolile sistemice includ boli ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA și HIV. Prezența a cel puțin una dintre ele inseamnă riscuri nu numai în timpul operației în sine, ci și o probabilitate foarte mare de respingere a implantului.
Diabetul zaharat nu este o contraindicație absolută pentru implantare, dar prezența acestuia complică foarte mult intervenția chirurgicală (mai ales dacă pacientul are o formă insulino-dependentă).
Boli precum hipertensiunea sau cancerul (atât în stadiul de exacerbare, cât și în stadiul de remisie) pot afecta integrarea normală a implantului.
Ce se întâmplă dacă nu respectați recomandările medicului?
După procedura de inserare a implanturilor, medicul îi oferă pacientului o serie de recomandări, nerespectarea cărora va duce aproape sigur la consecințe dezastruoase, până la pierderea implantului inclusiv. Iată principalele greșeli pe care le fac pacienții atunci când ignoră indicațiile medicului:
fumatul, în special imediat după intervenție;
igiena orală precară;
stres excesiv asupra unui implant proaspăt plasat;
refuzul măsurilor preventive și supravegherea de către un specialist.
Alergia la implant
Titanul, material utilizat pentru fabricarea implanturilor dentare, este considerat un material absolut biocompatibil cu corpul uman. Unii pacienți însă prezintă o formă foarte rară de alergie la titan. O astfel de situație, desigur, este dificil de prezis. Pacienților alergici la titan li se recomandă să utilizeze implanturi din dioxid de zirconiu.
Implanturi de calitate slabă
Un alt motiv pentru respingerea implantului dentar poate fi calitatea slabă a implanturilor: falsuri sau produse din titan de calitate scăzută, făcute cu încălcarea tehnologiei de producție. Prin urmare, nu urmăriți întotdeauna ofertele cele mai mici atunci când alegeți un sistem de implanturi, consultați-vă medicul cu privire la această problemă, citiți recenziile altor pacienți. Medicii implantologi de la clinica stomatologică Omnia Dental folosesc implanturi de calitate precum implanturi Bredent, Megagen și Straumann.
Eroare medicală
Din păcate, nimeni nu este imun la greșeli, nici măcar medicii. Iată cele mai frecvente erori medicale care pot duce la respingerea implantului:
ignorarea contraindicațiilor;
ignorarea indicațiilor pentru adiția osoasă;
infectarea ”zonei operatorii” cu instrumente nesterile sau datorită pătrunderii salivei;
deteriorarea țesutului osos sau a implantului în timpul instalării.
Medicul este obligat să informeze pacientul că, chiar dacă nu i se aplică niciuna dintre contraindicațiile de mai sus, riscul de respingere a implantului există în 3% din cazuri. Aceasta se datorează exclusiv caracteristicilor individuale ale pacienților, al căror sistem imunitar pur și simplu refuză să accepte orice materiale străine, respingând oricare dintre ele, indiferent din ce sunt fabricate.
Comentarii