Cum îți dai seama că trăiești cu un psihopat
Seducător, manierat, grijuliu și optimist în legătură cu viitorul vostru, psihopatul va face tot posibilul să te prindă în capcană, făcându-ți o impresie foarte bună la început. În timp, acesta îți răpește încrederea în tine, făcându-te să te simți neimportantă.
Pentru a-şi păstra stima de sine, considerându-se a fi superior celor din jur, psihopatul va încerca să reducă persoana lângă care trăieşte. În timp, pentru el vei deveni mai puţin inteligent, mai ”iritant”, ”paranoic”, ”exagerat”, toate acesta pentru se ridica prin contrast în propria lui viziune despre sine. Psihopatul nu se consideră niciodată responsabil de ceea ce se petrece în jurul lui, cu atât mai puţin de propriile acţiuni. Când nu te va putea minţi pe faţă, va afirma că greşelile lui erau glume neînţelese ori că ești prea sensibilă.
Incapabil de adevărată afecţiune, acesta va juca un rol. Toate momentele de atenţie, cinele la restaurant, cadourile, sexul sunt atent plănuite şi croite după imaginea ideală a acestuia. După o perioadă, psihopatul va realiza că depune un efort mare în a juca acest rol şi va dori să fie răsplătit pentru acel efort; iar preţul cerut nu va fi mereu pe măsura posibilităţilor tale.
Un alt semn că trăiești lângă un psihopat este numărul mare de foşti parteneri ai acestuia. Psihopaţii se plictisesc repede şi caută mereu ceva nou care să le stârnească interesul. În trecutul lor vei găsi o sumedenie de parteneri sexuali de diferite tipologii.
Extrem de sensibili la critică, psihopaţii nu vor accepta nicio poziţie de inferioritate şi niciun fel de argument care i-ar putea face să pară inferiori altora. Mai mult, deoarece sunt extrem de competitivi, vor dori mereu să câştige şi vor face tot posibilul ca adversarul să piardă. În unele situaţii adversarul veţi fi chiar tu, fie că este vorba de o ceartă mică ori de ceva mai serios precum un divorţ. Sunt dominatori, iubesc să deţină controlul asupra altora şi caută mereu puterea. Te vor umili cu unele ocazii şi îți vor afirma direct sau indirect poziţia de putere asupra celorlalţi.
Minciuna este o unealtă pe care psihopatul o mânuieşte cu iscusinţă. Fie că nu este cine afirma că este de la bun început, fie că prin omisiune a ”uitat” să îți povestească despre cealaltă familie a lui, psihopatul va împacheta realitatea într-o serie de neadevăruri şi înflorituri.
Dorindu-şi puterea şi invidia altora, psihopaţii tind uneori să-şi neglijeze partenerii în favoarea străinilor, colegilor, vecinilor dacă acest lucru îi pune într-o lumină favorabilă. Confruntaţi cu acest subiect, psihopaţii se vor apăra spunând că exagerezi ori vă vor ridiculizezi de-a dreptul.
Viaţa cu o persoană cu psihopatie este grea, mai ales că semnele de mai sus se fac vizibile doar cu timpul şi de obicei într-un moment al relaţiei în care deja ai investit mult prea mult pentru a te putea detaşa uşor. Ţinta lor fiind succesul, psihopaţii îşi arată de obicei adevărata faţă în clipa în care au obţinut ceea ce voiau: afecţiunea ta totală, o căsătorie, un copil, o poziţie socială de invidiat sau doar o altă noapte de sex.
Adaptare după psihooradea.com
Comentarii