Care-i treaba cu pofta pentru dulciuri?

Care-i treaba cu pofta pentru dulciuri?


În urma unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Maryland, se pare că un hormon care are rol de a stabiliza nivelul zahărului în sânge influenţează şi sensibilitatea unei persoane la dulciuri. Aceasta este concluzia . Mai exact, este vorba de răspunsul indus de hormonul cunoscut sub numele de glucagon, care controlează gustul alimentelor consumate.


Potrivit studiului publicat în ultimul număr al revistei de specialitate "Federation for American Societies for Experimental Biology (FASEB) Journal", există o posibilitate interesantă de a "păcăli" acest hormon prin crearea unor aditivi alimentari care să ajute la schimbarea percepţiei despre mâncare, făcând ca dulciurile să ni se pară mai mult sau mai puţin dulci. Afirmaţia îi aparţine dr. Steven D. Munger, autorul studiului, care remarcă totodată că, din punctual de vedere al producătorilor din industria alimentară, această propunere este acceptabilă mai ales pentru că poate duce creşterea vânzărilor. Însă, din punct de vedere terapeutic, experţii susţin că beneficiilor unor aditivi alimentari care să schimbe savoarea unui produs va putea ajuta mult mai bine în tratarea problemelor de comportament alimentar, fie că este vorba de supraalimentaţie, fie că se referă la malnutriţie.


Glucagonul, un hormon secretat de pancreas care ajută ficatul să elibereze în sânge zaharul stocat, acţionează în opoziţie cu insulina, determinând creşterea nivelului glucozei în sânge, în vreme ce insulina provoacă o scădere a acesteia. Dr. Munger şi colegii săi universitari au descoperit prin intermediul acestui studiu că, prin utilizarea unor inhibitori ai receptorilor glucagonului, se poate obţine o scădere considerabilă a nevoii de dulciuri, prin modificarea sensibilităţii papilei gustative, dar şi a reactivităţii la anumite arome şi mirosuri. Specialiştii afirmă că atractivitatea unei persoane faţă de dulciuri are legătură cu starea sistemului metabolic şi a nevoilor nutriţionale individuale.


"Această posibilitate de modificare a sensibilităţii la dulciuri ne oferă noi metode de manipulare a glucagonului în direcţii neexplorate până acum, cum ar fi de pildă ca prin intermediul aditivilor alimentari speciali să modificăm senzaţia de dulce a unui aliment fără a adăuga mai mult zahăr" - a declarat dr. James F. Battey Jr, care precizează că această soluţie ar fi foarte binevenită mai ales în cazul persoanelor diabetice şi obeze, care au o apetenţă mai mare pentru consumul de dulciuri. Autorii studiului şi-au propus să cerceteze şi influenţa acestui hormon asupra cantităţii de dulciuri ingerate de o persoană, dacă sensibilitatea crescută la dulciuri implică şi un consum crescut faţă de cel normal sau, dimpotrivă, determină o scădere a acestuia după satisfacerea poftei de dulciuri.


Adaptat după romanialibera.ro


Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

Ce să mănânci când ești răcit

Ce să mănânci când ești răcit

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Exploziile emoționale - 6 aspecte esențiale despre ce sunt și cum să acționăm, oferite de psihologul american Albert J. Bernstein

Terapia durerii - extracorporeal shockwave therapy

Terapia durerii - extracorporeal shockwave therapy

De ce doare capul și cum te tratezi

De ce doare capul și cum te tratezi

Cum îți dai seama că trăiești cu un psihopat

Cum îți dai seama că trăiești cu un psihopat

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Telefonul Medicului - un ajutor destinat întregului personal din linia întâi în lupta împotriva COVID-19

Sănătatea începe din celulă

Sănătatea începe din celulă

Meditația, periculoasă pentru sănătatea psihică

Meditația, periculoasă pentru sănătatea psihică

Obținerea unui zâmbet perfect de Crăciun

Obținerea unui zâmbet perfect de Crăciun

Fecalele pisicilor, vinovate pentru schizofrenie

Fecalele pisicilor, vinovate pentru schizofrenie