Care-i treaba cu pofta pentru dulciuri?
În urma unui studiu realizat de cercetătorii americani de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Maryland, se pare că un hormon care are rol de a stabiliza nivelul zahărului în sânge influenţează şi sensibilitatea unei persoane la dulciuri. Aceasta este concluzia . Mai exact, este vorba de răspunsul indus de hormonul cunoscut sub numele de glucagon, care controlează gustul alimentelor consumate.
Potrivit studiului publicat în ultimul număr al revistei de specialitate "Federation for American Societies for Experimental Biology (FASEB) Journal", există o posibilitate interesantă de a "păcăli" acest hormon prin crearea unor aditivi alimentari care să ajute la schimbarea percepţiei despre mâncare, făcând ca dulciurile să ni se pară mai mult sau mai puţin dulci. Afirmaţia îi aparţine dr. Steven D. Munger, autorul studiului, care remarcă totodată că, din punctual de vedere al producătorilor din industria alimentară, această propunere este acceptabilă mai ales pentru că poate duce creşterea vânzărilor. Însă, din punct de vedere terapeutic, experţii susţin că beneficiilor unor aditivi alimentari care să schimbe savoarea unui produs va putea ajuta mult mai bine în tratarea problemelor de comportament alimentar, fie că este vorba de supraalimentaţie, fie că se referă la malnutriţie.
Glucagonul, un hormon secretat de pancreas care ajută ficatul să elibereze în sânge zaharul stocat, acţionează în opoziţie cu insulina, determinând creşterea nivelului glucozei în sânge, în vreme ce insulina provoacă o scădere a acesteia. Dr. Munger şi colegii săi universitari au descoperit prin intermediul acestui studiu că, prin utilizarea unor inhibitori ai receptorilor glucagonului, se poate obţine o scădere considerabilă a nevoii de dulciuri, prin modificarea sensibilităţii papilei gustative, dar şi a reactivităţii la anumite arome şi mirosuri. Specialiştii afirmă că atractivitatea unei persoane faţă de dulciuri are legătură cu starea sistemului metabolic şi a nevoilor nutriţionale individuale.
"Această posibilitate de modificare a sensibilităţii la dulciuri ne oferă noi metode de manipulare a glucagonului în direcţii neexplorate până acum, cum ar fi de pildă ca prin intermediul aditivilor alimentari speciali să modificăm senzaţia de dulce a unui aliment fără a adăuga mai mult zahăr" - a declarat dr. James F. Battey Jr, care precizează că această soluţie ar fi foarte binevenită mai ales în cazul persoanelor diabetice şi obeze, care au o apetenţă mai mare pentru consumul de dulciuri. Autorii studiului şi-au propus să cerceteze şi influenţa acestui hormon asupra cantităţii de dulciuri ingerate de o persoană, dacă sensibilitatea crescută la dulciuri implică şi un consum crescut faţă de cel normal sau, dimpotrivă, determină o scădere a acestuia după satisfacerea poftei de dulciuri.
Adaptat după romanialibera.ro
Comentarii