Abuzul în copilărie | Traumă la maturitate
Abuzat în copilărie, fie că e verbal sau fizic, cu părinți divorțați sau unul dintre ei alcoolic, copilul va ajunge să aibă o personalitate depresivă la maturitate. De aceea, autoritatea abuzivă nu-i va asigura un viitor fericit.
Când spunem autoritate abuzivă ne referim la un comportament excesiv, mai exact atunci când copilul spune ceva și mama sau tatăl în ironizează, îl reped sau îl jignesc. Dacă celălalt părinte să întâmplă să fie prea moale sau să aibă o problemă de sănătate mintală (alcool, de exemplu), copiii vor suferi mai mult ca sigur.
Violența fizică, sexuală sau verbală lasă urme în psihicul copiilor, urme pe viață cel mai adesea. Copii abuzați verbal și fizic au creierul afectat exact în perioada în care acesta se dezvoltă, copilăria. Ei vor crește cu o capacitate mai scăzută de reglare emoțională și alterări anatomice ale creierului,a sta însemnând un creier bolnav.
Copiii care au fost abuzați verbal și fizic ajung, cel mai adesea, să devină oameni care își cer scuze mereu, care nu au încredere în ei înșiși, care se simt vinovați pentru orice, care evită situațiile sociale. Ajung să ia deseori decizii greșite (se reped în primul partener care le arată atenție, ca să afle că și acesta are, poate, comportamente abuzive), iau decizii proaste financiar pentru că nu știu să amâne satisfacția, lucru care vine odată cu educația și reglarea emoțională învățată în copilărie).
Dacă părinții sunt imprevizibili în atitudinea lor, dacă îi fac pe copii să fie mereu în stare de alertă, aceștia pot să dezvolte sindrom posttraumatic de stres, o tulburare foarte gravă
Există și copii care au trăit experiențe negative, dar care, între timp maturizându-se, au căutat ajutor pshihologic.
Adaptare după psychologies.ro
Comentarii