Remediile de acasă
Înainte de a încerca orice remediu la domiciliu, indiferent de ce ai auzit despre acesta și cu atât mai mult dacă ai o boală care se manifestă acut sau cronic, discută mai întâi cu medicul. Acest lucru este cu atât mai important dacă iei deja medicamente prescrise de medic sau dacă le iei fără prescripţie medicală, deoarece, frecvent, unele remedii preparate acasă pot afecta modul în care medicamentele funcţionează.
Menta
Este o plantă folosită de sute de ani ca remediu pentru sănătate. Uleiul de mentă ar putea ajuta în sindromul intestinului iritabil – o afecţiune care pe termen lung poate provoca crampe, balonare, gaze, diaree și constipaţie. Sunt necesare însă mai multe studii pentru a vedea cât de mult ajută și care sunt mecanismele de acţiune. Totuși, în 2010, în scopul investigării acţiunii mentei asupra activităţilor sistemului nervos central, au fost identificate patru specii și un hibrid din genul Mentha (M. aquatica, M. longifolia, M. pulegium, M. suaveolens și M. x piperita) care au prezentat activităţi inhibitorii MAO și antioxidante. Asta poate fi și de bine – IMAO intervenind în ameliorarea stărilor depresive, dar și de rău, deoarece aceste substanţe pot interfera cu alimente (brânzeturi fermentate) sau medicamente ce conţin tiramine și să te trezești astfel cu creșteri inexplicabile ale tensiunii arteriale. De aceea, cei care consumă frecvent ceai de mentă ar trebui să fie un pic mai reţinuţi.
Mierea
Acest îndulcitor natural poate funcţiona la fel de bine și ca medicament pentru tuse, fără a fi necesară, evident, o prescripţie medicală. Copiii care nu sunt suficient de mari pentru a lua medicaţia obișnuită sau care nu agreează diverse siropuri contra tusei vor fi încântaţi de acest remediu dulce. Atenţie însă, nu daţi unui copil mai mic de 1 an. Există un risc scăzut, dar extrem de serios ca manifestări ulterioare, de existenţă în miere a sporilor unei bacterii ce provoacă botulism la sugari, gravitatea constând în incapacitate respiratorie, chiar moarte. De asemenea, contaminarea cu polen poate determina alergie alimentară, care ar putea fi la fel de periculoasă pentru sănătate.
Turmeric sau Curcumă
Despre acest condiment s-a sugerat că este eficient în scăderea inflamaţiei. Deși turmericul a fost utilizat frecvent pentru tratarea artritei, metaanalizele recente nu au putut evalua drept reală această acţiune. Se consideră că sunt necesare studii clinice randomizate pentru a verifica eficacitatea acestui condiment. Pe de altă parte, un studiu din 2017 a arătat că suplimentele cu curcuminoizi pot reduce nivelurile serice ai indiciilor lipidelor aterogene. Prin urmare, ar putea contribui la un scăderea riscului de evenimente cardiovasculare la pacienţii cu dislipidemie în diabetul zaharat de tip 2. Rămâneţi totuși prudenţi și, dacă vreţi neapărat să îl încercaţi, nu exageraţi. Dozele mari, la care se consideră că ar avea efect, pot provoca probleme digestive, așa că atenţie atunci când aveţi și alte patologii asociate – discutaţi cu medicul.
Ghimbir
Este folosit de mii de ani în medicina asiatică pentru a trata stomacul, diareea și greaţa, iar studiile arată că acesta chiar funcţionează pentru greaţă și vărsături. Există dovezi că ar putea ajuta și la ameliorarea simptomelor de răceală. Dar nu este neapărat bun pentru toată lumea. Unii oameni se pot confrunta cu probleme abdominale, arsuri la stomac, diaree și gaze care pot afecta funcţionarea unei alte medicaţii, așadar folosiţi-l cu grijă.
Ceai verde
Această băutură reconfortantă face mai mult decât să vă păstreze treaz și alert. Este o sursă excelentă de antioxidanţi puternici, care vă pot proteja celulele împotriva radicalilor liberi și vă pot ajuta să luptaţi împotriva bolilor. Poate scădea chiar riscul de boli de inimă și anumite tipuri de cancere, cum ar fi cele de piele, sâni, plămâni și colonul. Atenţie, am spus scade riscul apariţiei – nu vindecă o patologie atât de complexă cum este cancerul.
Usturoi
O creștere recentă a popularităţii medicinei alternative și a produselor naturale a reînnoit interesul pentru usturoi și produsele derivate ca remedii naturale potenţiale. Unele studii arată că persoanele care mănâncă mai mult usturoi sunt mai puţin susceptibile de a face anumite tipuri de cancer (suplimentele de usturoi nu par a avea același efect). De asemenea, deși se consideră că poate scădea nivelul colesterolului din sânge și al tensiunii arteriale, în realitate nu pare să ajute atât de mult. Una dintre problemele clinice majore este rezistenţa speciilor Candida la majoritatea antifungicelor. Un studiu efectuat în 2018 a evaluat două extracte (Allium hirtifolium și Allium sativum) asupra Candida tropicalis atât in vitro, cât și în cazul unui model de candidoză sistemică la șoarece,iar concluzia este că efectul anticandida al extractului de usturoi este incontestabil. De asemenea, compușii organosulfurici din compoziţia extractului de usturoi, în funcţie de concentraţia lor, susţin sistemul imunitar prin efect antimicrobian.
Supa de pasăre
Se pare că bunica avea dreptate: supa poate fi un remediu foarte bun pentru răceală. Studiile arată că acest concentrat de săruri minerale din supa de pasăre poate diminua simptomele și vă poate ajuta să scăpaţi de răceală mai repede. De asemenea, limitează inflamarea și stimulează curăţarea secreţiilor nazale.
Scorțişoara
Datorită gustului și aromei sale exotice, este un ingredient-cheie în bucătăria fiecărei gospodării. De la începutul utilizării sale, în 2800 î.Hr., de către strămoșii noștri în diverse scopuri, cum ar fi ungerea, îmbălsămarea și diverse afecţiuni, a instigat interesul multor cercetători. Recent, multe studii au explorat efectele benefice ale scorţișoarei în Parkinson, diabet și afecţiuni cardiovasculare. În ciuda tuturor acestor efecte pleiotropice, în ceea ce privește capacitatea de a acţiona simultan asupra diverselor procese biologice, se dorește continuarea cercetărilor pentru a fundamenta efectele clinice ale extractului în doza în care este bine a fi consumat. Dacă intenţionaţi să încercaţi, aveţi grijă – extractele de scorţișoară, în doze mari, pot să vă afecteze ficatul.
Gheața
Utilizaţi o pungă de mazăre congelată sau, pur și simplu, o pungă de plastic sau un prosop umed cu gheaţă în primele 48 de ore după o vătămare pentru a ajuta la scăderea durerii și inflamaţiei. Puteţi, de asemenea, dacă faceţi sport susţinut, să utilizaţi gheaţa pe zone despre care știţi că vă provoacă durere și inflamare, dar numai după activitatea fizică, nu înainte. Nu folosiţi niciodată gheaţă mai mult de 30 de minute și eliminaţi-o în cazul în care zona afectată devine roșie.
Fără o pregătire de specialitate, a avea acces la informaţia medicală nu este echivalent cu a o interpreta corect. Valul de informaţii false de pe net și din media te poate ușor „fura”, ca de altfel și interpretarea simplistă conform căreia dacă la X a mers suplimentul sau medicamentul acesta, sigur o să meargă și la mine…
Dacă vrei cu adevărat să afli răspunsuri avizate în domeniul alimentaţiei sănătoase, al nutriţiei și dieteticii clinice sau sportive, fă-ţi o programare, chiar acum, pe www. stop-dieta.ro, și discută cu un specialist.
Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.
E mai ușor decât crezi.
De dr. Camelia Ștefănescu
Comentarii