Răceală vs Gripă
Cu toţii sperăm să nu se agaţe, așa, de început de an, vreun virus de noi și să ieșim din uz cel puţin o săptămână, două… Au trecut sărbătorile și, în concordanţă cu cât de mult am lucrat la imunitatea noastră, vom percepe mai mult sau mai puţin neplăcut atacurile diverselor microorganisme la propria sănătate.
Atunci când vei ști să-i oferi corpului resurse de creștere a imunităţii, prin alegerea alimentelor potrivite, vei putea să îţi grăbești vindecarea. Din păcate, cei mai mulţi nu știu exact ce i-a luat în vizor: răceala sau gripa? Așadar, să diferenţiem un pic cele două afecţiuni, ca să fie de la început clar pe unde te situezi.
Răceala este rar însoţită de febră, în schimb gripa vine la pachet cu febră ridicată timp de câteva zile, de obicei peste 38,5°C. Asta, ca să te ia durerea de cap, care este intensă în cazul gripei și rară în răcelile simple. Oboseala și durerile generalizate de mușchi sunt simptome frecvente și destul de intense, chiar severe în cazul gripei, epuizarea fiind prezentă în cazul gripei chiar de la debut. Foarte rar în cazul gripei strănutăm sau avem nas înfundat, acestea sunt însă manifestări uzuale în răceală. Un semn comun ambelor afecţiuni este durerea în gât, în schimb tusea poate exista în răceală și din păcate are șanse mari să devină simptom sever în gripă.
Ce poţi să mănânci
1. Supă de pasăre
Nu doar mama sau bunica spun asta, ci și studiile au aratat că supa decongestionează pasajele nazale și crește hidratarea mai bine decât alte lichide fierbinţi. De asemenea, are și un efect antiinflamator care vă poate ajuta să treceţi mai ușor peste simptomele caracteristice frisonului. În apa în care se fierbe carnea, adăugaţi cât mai multe legume. Le strecuraţi apoi pentru a obţine o supă clară. Lichidul va conţine însă minerale valoroase, eliberate prin fierbere din legume. Proteinele din carnea slabă de pasăre sau de vită ajută la formarea anticorpilor necesari.
2. Citrice
Aţi tot auzit că, pentru a evita răcelile, trebuie să aduceţi în organism, mai ales în perioada de iarnă, o cantitate mare de vitamina C. Adevărul este că nu ne va împiedica pe cei mai mulţi dintre noi să prindem o răceală, dacă ne îmbrăcăm în dezacord cu vremea. Ne poate fi însă de ajutor atunci când suntem în jurul unor persoane care se îmbolnăvesc des, să nu răcim în același ritm. Iar dacă vei răci, vei face o formă mai ușoară. Vitamina C te va ajuta să te simţi mai bine și să scapi mai repede de starea neplăcută de boală. Apelează la portocale și lămâi – sunt surse gustoase și mai ales valoroase de vitamina C.
3. Alimente ce conţin quercitină
Ce au în comun merele, broccoli, kale, afinele, merișoarele, ceaiul verde și ceapa rosie? Un antioxidant numit quercetină, care te poate ajuta să lupţi inclusiv împotriva simptomelor alergice datorate frigului obișnuit. Cercetarea acestei substanţe în zona alergiilor este destul de nouă, așa că vă voi spune mai multe despre ea. Conform testelor realizate pe animale de laborator, quercitina are capacitatea de a bloca eliberarea de histamine în ţesuturi, ceea ce va scădea local inflamaţia. Histamina este o substanţă eliberată de mastocite, componente ale armatei sistemului nostru imunitar, care odată eliberată declanșează reacţii alergice la nivelul mucoasei nazale, gâtului sau pielii.
Proprietăţile antioxidante, antihistaminice și antiinflamatoare recomandă quercitina și în durerile articulare, ce pot fi agravate în cazul răcelii la persoanele ce suferă de artrită reumatoidă.
4. Alimente ce conţin capsaicină
Recomandate persoanelor care sunt familiarizate cu ardeii iuţi în alimentaţie, drept urmare cu senzaţia de iuţeală și usturime. Capsaicina, substanţă ce se află în ardei în cantitate direct proporţională cu iuţimea acestuia, are rol esenţial în drenarea pasajelor nazale congestionate, echilibrând presiunea sângelui la nivelul capului, zonă unde frecvent, în răceală sau gripă, se simte senzaţia de înfundat.
5. Alimente cu probiotice
Efectele benefice ale probioticelor asupra florei intestinale și sistemului imunitar sunt binecunoscute. Simptomele specifice răcelii, nas înfundat, tuse, febră, sunt semnificativ reduse. Studiile arată că inclusiv suplimentele cu probiotice pot reduce manifestările gripei sau răcelii cu 2-3 zile.
Numeroase tipuri de alimente fermentate furnizează probiotice, însă nu toate furnizează și culturi vii. Aceste microorganisme vii regăsite și în flora intestinală sunt cele capabile să îmbunătăţească sănătatea digestivă și să ofere un suport imunitar important organismului. Varza murată, castraveţii muraţi, iaurtul, kefirul, laptele bătut, dar și ciocolata neagră, sunt câteva dintre alimentele ce furnizează probiotice de calitate.
6. Consumă grăsimi bune
Un consum suficient de astfel de grăsimi, și mă refer aici la acizii grași tip omega, în special omega3, se asociază cu o mai bună funcţionare a sistemului imunitar. Ultimul articol al anului trecut a fost în întregime dedicat acestui subiect. Îţi reamintesc doar că surse excelente de grăsimi bune sunt peștele, uleiul de măsline și nucile.
Ce să eviţi
Să te înfometezi
Știu că într-o răceală urâtă îţi piere cheful de a mânca. Totuși, nu uita că, dacă nu mănânci, vei restricţiona abilitatea propriului organism de a se vindeca. Reducând aportul energetic sub metabolismul bazal, nu vei face altceva decât să îţi prelungești durata bolii.
Zaharurile rafinate
Ai nevoie de energie, dar cu siguranţă nu o vei lua din sucuri răcoritoare dulci, pe motiv că îţi e mai ușor să bei decât să mănânci. Nici din produse hiperprocesate de cofetărie, nici din mezeluri, pline de zaharuri rafinate, deși produsul este... sărat. Te vei alege eventual cu suplimentare de ţesut gras, mai ales dacă prin modificări deja ţi-ai formatat metabolismul pe această direcţie.
Cofeina și alcoolul
Aveţi nevoie de o mulţime de lichide atunci când aveţi o răceală, dar cofeina și alcoolul nu sunt nici pe departe cele care să te hidrateze, dimpotrivă. Bineînţeles, dacă ai o durere de cap din ce în ce mai sâcâitoare fără cafeaua de dimineaţă, poţi să bei o ceașcă mică sau poate să încerci un ceai cu cafeină. Chiar dacă alcoolul te face să te simţi încălzit, efectul se datorează unei vasodilataţii a vaselor din piele, organele interne având de suferit de pe urma fugii sângelui în periferie. Prin urmare, senzaţia de caldură e temporară și înșelătoare.
Așadar, pentru sfaturi legate de nutriţia sănătoasă, alege să apelezi la un specialist. Fă-ţi o pr o gr amar e, chiar acum, pe www.stopdieta.ro, dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii.
Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.
E mai ușor decât crezi!
De dr. Camelia Ștefănescu
Foto Getty Images
Comentarii