Putem oare opri, încetini sau chiar inversa afectarea ficatului?
Ficatul este cel mai regenerabil organ al corpului, dar, cum suntem mai deștepţi decât un ficat, reușim să găsim căi prin care să îl punem în dificultate de refacere.
Acest adevărat cal de muncă nu primește respectul pe care îl merită. Dacă aș întreba pe oricine, cu minime cunoștinţe anatomice, ordinea celor mai importante organe din corp, cu siguranţă cei mai mulţi ar clasifica ficatul pe primele locuri ca importanţă în funcţionarea corectă a organismului. Zi și noapte, se luptă cu ceea ce primește din alimentaţie, se luptă cu filtrarea deșeurilor din sângele tău. Nu poţi trăi fără el. Din fericire, poţi încetini, opri sau chiar inversa afectarea ficatului, așa că o să îţi prezint cele mai frecvente căi prin care sigur îţi poţi avaria ficatul… că poate așa îl vei trata mai cu blândeţe.
Mai întâi însă,
Cum progresează problemele?
O mulţime de lucruri provoacă leziuni hepatice și acestea tind să se înrăutăţească de-a lungul timpului. Indiferent de cauză, lucrurile se desfășoară de obicei în același mod. Mai întâi ficatul se mărește, prezentând procese inflamatorii. Apoi acestea devin cicatrici și ţesutul hepatic se fibrozează. Cu tratament, ficatul se poate reface. Altfel, în timp, cicatricile devin permanente – aceasta este ciroza – și ficatul se va lupta realmente să-și facă treaba. Ultimul stadiu este insuficienţa hepatică, care pune viaţa în pericol. Aceasta înseamnă că ficatul a încetat să mai lucreze sau... este pe cale să facă acest lucru.
Simptome
La început, probabil că nu vei observa probleme la nivelul ficatului. Dar pe măsură ce situaţia se înrăutăţește, apare senzaţia de mâncărime la nivelul pielii sau vei observa apariţia de vânătăi, mai ales la nivelul abdomenului. Ochii și pielea pot părea gălbui, simptome ce poartă denumirea de icter. Poţi să îţi pierzi pofta de mâncare sau te vei simţi rău de la stomac, picioarele, gleznele și abdomenul se pot umfla.
Majoritatea afecţiunilor hepatice sunt cronice. Se întâmplă lent de-a lungul anilor. Dar, uneori, apar rapid. În timp ce simptomele sunt aceleași – inclusiv icter, durere și stomac deranjat –, insuficienţa hepatică acută durează săptămâni sau uneori doar câteva zile și îţi poate pune viaţa în pericol. Consultă imediat un medic atunci când ai astfel de simptome.
Cauze
Unele probleme ale ficatului sunt legate de alte boli. Altele au de-a face cu stilul tău de viaţă, cum ar fi, de exemplu, cât de mult alcool bei.
Obezitatea
Pe măsură ce acumulezi kilograme în plus, acumuleazi și grăsimi în ficat și îţi cresc șansele de boală a ficatului gras, non-alcoolic. De cele mai multe ori, această condiţie a ficatului este inofensivă, dar pentru unii oameni se agravează și conduce la ciroză și alte probleme hepatice.
Alcoolul
Alcoolul consumat în cantităţi mari înseamnă un tratament dur p e propriul corpul. Procesul de filtrare a alcoolului din sânge creează substanţe chimice nocive. Bea prea mult și pentru o perioadă lungă de timp și aceste substanţe chimice îţi vor distruge ficatul. Prima etapă a leziunilor hepatice alcoolice, atunci când se acumulează grăsimi suplimentare, se numește ficat gras alcoolic. Dacă continui să b ei, este posibil să ai hepatită alcoolică, ciroză și, eventual, insuficienţă hepatică.
Droguri și alte substanţe chimice
Medicamentele și supliment ele p ot pr ovo c a uneori leziuni hepatice acute. Inclusiv unele antibiotice, acetaminofen și medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul. De obicei, se întâmplă numai atunci când luaţi o doză foarte mare sau sunt amestecate cu alcool sau alte medicamente. Medicamentele de stradă cum ar fi heroina și cocaina provoacă, de asemenea, leziuni hepatice.
Infecţii
Hepatita (inclusiv A, B și C), dar și alţi viruși pot provoca leziuni acute sau cronice ale ficatului. Șansele de a face hepatită sunt mai mari dacă se folosesc aceleași ace când se utilizează medicamente ce se administrează injectabil, faci sex neprotejat sau trăiești în zone în care alimentele sau apa nu sunt sigure.
Condiţii autoimune
În cazul în care sistemul tău imunitar este prea obosit, poţi avea surpriza ca acesta să atace părţi sănătoase ale corpului, inclusiv ficatul. Asta se întâmplă cu hepatita autoimună și cu ciroza biliară primară. Tratamentul pentru a reduce reacţia exagerată a sistemului imunitar poate ajuta.
Problemele legate de anumite căi de circulaţie intrahepatice
Colangita sclerozantă primară, mai frecventă la bărbaţi, determină cicatrici în canalele care transportă bila de la ficat în intestine. În timp, poate provoca leziuni hepatice grave. Colangita poate să apară și secundar blocării mecanice cu calculi a conductelor biliare, cu apariţia icterului.
Probleme genetice
Unii oameni se nasc cu condiţii rare care pot provoca afecţiuni hepatice. Simptomele pot să apară la fel de bine în copilărie , dar și la 40 sau 50 de ani. Deficitul de antitripsină (A1AD) arată că organismul nu face o cantitate suficientă de o proteină specială ce protejează împotriva leziunilor hepatice. Hemocromatoza permite formarea de prea mult fier în ficat, aspect ce se poate vedea în analizele de laborator.
Ce se poate face?
Alimentează-te sănătos și fă sport – este cel mai la îndemână sfat.
Dacă ești supraponderal, încercă să scazi în greutate. Această simplă modificare îţi poate îmbunătăţi sănătatea ficatului și chiar vindeca anumite tipuri de boli hepatice în stadiu incipient. Exercitiile fizice regulate sunt perfecte atât pentru cei la care greutatea corporală este o problemă, cât și pentru cei care vor doar să se menţină tonici și sănătoși. Mănâncă mese echilibrate, cu fructe, legume și proteine slabe. Alege alimente bogate în fibre și limitează-le pe cele bogate în grăsimi nesănătoase, cum ar fi alimentele prăjite sau fast-food.
Fără o pregătire de specialitate, a avea acces la informaţia medicală nu este echivalent cu a o interpreta corect.
Dacă vrei cu adevărat să afli răspunsuri avizate în domeniul alimentaţiei sănătoase, al nutriţiei și dieteticii clinice sau sportive, fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta. ro și discută cu un specialist.
Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.
E mai ușor decât crezi!
De Camelia Ștefănescu
Foto: Getty Images
Comentarii