Pepenele verde și beneficiile aduse sănătăţii
Cred că vara nu ar mai fi cu adevărat vară fără pepenele verde, numit încă harbuz în Moldova și lubeniţă în Oltenia. Dacă adaugi și beneficiile aduse sănătăţii, poţi ceda, fără nicio mustrare de conștiinţă, în faţa unei felii reci și zemoase de pepene verde. Cele mai importante calităţi sunt reprezentate de:
1. Conţinutul mare de licopen
Culoarea veselă și roșie a pepenelui verde provine din licopen, un antioxidant considerat mai puternic decât betacarotenul și aflat într-o cantitate chiar mai mare decât cea existentă în roșii. Spre deosebire de alţi confraţi din familia caretenoizilor, licopenul nu se transformă în vitamina A. De asemenea, se pare că pepenele fără seminţe tinde să aibă mai mult licopen decât cel cu seminţe. Corpul are nevoie de o cantitate mai mare de licopen, dacă ești fumător sau consumi regulat băuturi alcoolice.
2. Menţine sănătatea inimii
Pepenele verde este bogat în citrulină. Denumirea acestui aminoacid este derivată din „citrullus”, cuvântul latin pentru pepene verde, din care aminoacidul a fost izolat pentru prima dată în 1914. Prin metabolizare, citrulina se transformă în arginină, cu efecte benefice asupra inimii și sistemului circulator. Desigur, întregul stil de viaţă afectează sănătatea inimii. Asigură-te deci că nu te-ai transformat într-o persoană sedentară, că nu fumezi și nu restricţionezi grăsimea saturată.
3. Protejează articulaţiile
Pepenele conţine și un pigment natural, numit beta-cryptoxantin, care ne poate proteja articulaţiile de inflamaţie, structurile osoase de fenomenul de osteoporoză, întârziindu-l semnificativ prin efect anabolic. Cryptoxantina este un antioxidant ce pare, conform celor mai recente studii in vitro, că este asociată cu scăderea riscului apariţiei bolilor degenerative.
4. Hidratează natural
Fiecare celulă din corp are nevoie de apă. Pepenele verde este 92% apă, deci consumul acestuia este un mod simplu de a rămâne hidratat. Evident, nu trebuie să exagerezi cu cantitatea, deoarece indicele glicemic al pepenelui este unul ridicat.
5. Îţi calmează pielea
Vitaminele A, B6 și C din pepenele verde ajută pielea să rămână hidratată, netedă și suplă. Aceeași acţiune o are și pepenele galben, de aceea se pot utiliza în diverse combinaţii de măști de faţă, ușor de făcut acasă.
6. Îţi satisface eficient pofta de dulce
O ceașcă de îngheţată poate furniza în jur de 300 de calorii. Te poţi bucura de aceeași cantitate de pepene verde pentru doar 40 de calorii. Și, spre deosebire de multe alte deserturi, este fără grăsimi. Pentru a face un sorbet, pune pepene verde în blender, suc de lime pentru o aromă specială, amestecă bine și pune în congelator compoziţia până când se întărește. O să-ţi placă.
7. Poate crește eficienţa unui antrenament la sală
Conţinutul ridicat de apă, antioxidanţii, aminoacizii și potasiul pe care pepenele verde îi conţine îl recomandă imediat după un antrenament. Fiind bogat în potasiu, poate ajuta la reducerea crampelor musculare.
8. Ușor de digerat
Dacă ai o afecţiune digestivă, boala Crohn sau colită, ai o listă destul lungă cu alimente pe care e recomandabil să nu le mănânci. Poţi pune pepenele verde pe lista celor permise. Pulpa fructului e moale, zemoasă, ușor de digerat chiar și de un intestin inflamat. Atenţie însă, nu mânca partea mai dură, cea aflată imediat sub coajă, sau seminţele, dacă trebuie să limitezi aportul de fibre, și nu exagera cu cantitatea, dacă ești supraponderal.
9. Sănătatea ochilor
Nu în ultimul rând, o porţie de pepene verde îţi oferă mai mult de 30% din vitamina A de care ai nevoie în fiecare zi. Acesta este un nutrient-cheie în menţinerea unor ochi sănătoși.
Dacă tot am vorbit de ochi, alege fructele cu toate simţurile!
• Verifică pepenii să nu aibă găuri sau să nu fie loviţi.
• Caută, în partea de jos, pe care se sprijină, să fie de culoare galbenă, nu albă. Aceasta indică faptul ca fructul e copt.
• Un pepene verde suculent, gata să fie mâncat, se va simţi greu, pentru dimensiunile sale.
• Când îl baţi, ca și cum ai bate într-o ușă, ar trebui să sune gol. Pepenele poate fi păstrat până la 5 zile în frigider.
• Îngheţarea este și ea o opţiune. Evident, pepenele verde nu va rămâne crocant, dar odată dezgheţat se poate utiliza în smoothie-uri.
Alimentele reprezintă cele mai bune modalităţi de a obţine toate vitaminele și mineralele de care corpul tău are nevoie.
Pentru sfaturi legate de nutriţia sănătoasă, apelează la un specialist. Fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro, dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii.
Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.
E mai ușor decât crezi!
Bibliografie Burri BJ. - Beta-cryptoxantine as a source of vitamin A - J Sci Food Agric. 2015 Jul; 95(9):1786-94. La Frano, Burri BJ - Absorbtion, metabolism and functions of beta-cryptoxantin – Nutr Rev, 2016, Feb, 74(2): 69–82. Rowles JL 3rd et al - Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis. - Prostate Cancer Prostatic Dis. 2017 Dec; 20(4):361-377. Toti E et al - Non-Provitamin A and Provitamin A Carotenoids as Immunomodulators: Recommended Dietary Allowance, Therapeutic Index, or Personalized Nutrition? - Oxid Med Cell Longev. 2018
De Camelia Ştefănescu
Comentarii