Păr superb - Alege alimente care să îl menţină sănătos
Poate nu știaţi, dar scalpul adultului conţine un milion de foliculi piloși. Lipsa sau deficienţa calorică a mai multor componente, cum ar fi proteine, minerale, acizi grași esenţiali și vitamine, cauzate de erori înnăscute sau de absorbţie intestinală redusă, pot duce la anomalii structurale, modificări de pigmentare sau pierderi de păr.
Evident, majoritatea persoanelor sănătoase au nutrienţi adecvaţi în dieta lor, există însă multe persoane care fie nu au acces, fie nu știu să își aleagă alimentaţia, în timp ce altele se confruntă cu diverse afecţiuni medicale care le predispun la deficienţe nutritive. Malnutriţia, bolile cardiace congenitale, bolile neuromusculare, diverse boli cronice, stresul constant, precum și vârsta înaintată pot determina părul să își schimbe culoarea, să fie slăbit sau să cadă. Creșterea părului este hormono-dependentă: estrogenii stimulează creșterea, iar androgenii au tendinţa de a-l face să cadă. De aceea, calviţia apare cu precădere la bărbaţi.
Practica de a suplimenta anumiţi nutrienţi din produse ce conţin cantităţi mari de seleniu, vitamina A și vitamina E, elemente ce intervin în sănătatea firului de păr, nu este lipsită de riscuri. Literatura medicală are o lipsă notabilă de dovezi care să susţină utilizarea acestora. O mare parte din ceea ce se știe despre efectul acestor nutrienţi asupra căderii părului se bazează doar pe stările de boală care duc la deficienţă.
Așadar, ideal ar fi să vă orientaţi, cât de mult posibil, către consumul de alimente care să conţină vitamine și minerele vitale menţinerii părului frumos și sănătos.
1. Deficitul de fier este cea mai frecventă deficienţă nutriţională din lume și este o cauză cunoscută a căderii părului. Carnea de vită și ficatul conţin cantităţi importante de fier, așadar, consumate săptămânal, ajută la menţinerea podoabei capilare acolo unde îi este locul.
2. Peștii precum somonul, sardinele și macroul sunt încărcaţi cu acizi grași omega-3. Corpul tău nu poate produce aceste grăsimi sănătoase, așa că trebuie să le obţii din alimente sau suplimente. Omega-3 te ajută în scăderea nivelului general de inflamaţie a organismului, scăderea colesterolului, dar și pentru a stimula creșterea părului și a-l păstra bogat și strălucitor.
3. Iaurtul este plin de proteine, elemente ce intervin în general în creșterea și dezvoltarea organismului. Are, de asemenea, un ingredient care ajunge prin fluxul de sânge la nivelul scalpului, stimulând creșterea părului. Se numește vitamina B5, cunoscută sub numele de acid pantotenic și poate ajuta chiar și împotriva subţierii și pierderii părului.
4. Legumele cu frunze de culoare verde închis, așa cum este spanacul, sunt sursă de nutrienţi. Conţin multă vitamina A, plus fier, deși nu cea mai absorbabilă formă, folat și vitamina C. Acestea lucrează împreună pentru un scalp sănătos și un păr bogat. De asemenea, îţi păstrează părul hidratat, astfel încât părul să nu mai fie casant. Prin tradiţie, sezonul rece este legat de consumul de citrice. Profitaţi de conţinutul de vitamina C, deoarece previne ruperea firelor.
5. Alege carne de pasăre pentru menţinerea grosimii firului de păr. În plus, s-a constatat că atunci când nu ai suficientă proteină în alimentaţie, creșterea părului stagnează. Variantele slabe de carne, precum puiul sau curcanul, au mai puţine grăsimi saturate decât alte surse (carnea de vită și carnea de porc), din care poţi bineînţeles consuma, dar cu moderaţie.
6. Biotina ajută părul să crească. Atunci când mâncaţi ouă asiguraţi corpului nu doar biotina, vitamină din grupul B, ci și proteine și fier. A nu avea în cantităţi suficiente această vitamină poate duce la pierderea părului. Biotina ajută, de asemenea, la întărirea unghiilor fragile.
7. Betacarotenul îţi asigură strălucirea părului. Corpul tău transformă betacarotenul în vitamina A. Aceasta ajută la dispariţia aspectului de păr uscat și tern. De asemenea, încurajează glandele scalpului să secrete un lichid uleios numit sebum, care împiedică părul să se usuce. Găsești cantităţi mari de betacaroten în cartofii dulci și în alte legume portocalii, cum ar fi morcovii, dovleacul, cantalupul, dar și în mango.
8. Scorţisoara are avantajul să stimuleze circulaţia sângelui. Presăraţi acest condiment în cafeaua de dimineaţă sau adăugaţi-l peste merele la cuptor sau folosiţi-l ca ingredient secret în reţetele de sosuri sau dulciuri. Stimularea fluxului de sânge aduce oxigenul și nutrienţii acolo unde este nevoie, în celule, inclusiv în foliculii de păr.
9. Celulele care construiesc firul de păr se bazează pe zinc. Stridiile sunt bogate în acest mineral, dar dacă nu ești fan, poţi găsi acest element în carnea de vită, crab, homar, dar și în cereale fortificate.
Femeie sau bărbat, fiecare își dorește să poată impresiona cu aspectul părului. Acesta este privit ca un semn al sănătăţii generale excelente, precum și al unor bune practici de îngrijire.
Alimentele reprezintă cele mai bune modalităţi de a obţine toate vitaminele și mineralele de care corpul tău are nevoie. Pentru sfaturi legate de nutriţia sănătoasă, apelează la un specialist. Fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro, dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii. Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate. E mai ușor decât crezi!
Bibliografie
Emily L. Guo and Rajani Katta – Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use – Dermatology Practical & Conceptual, 2017 Finner AM – Nutrition and hair: deficiencies and supplements – Dermatologic clinics, 2013
De dr. Camelia Ștefănescu
Comentarii