Idei de prânz la birou
De ce mulţi dintre noi nu mai luăm un prânz normal? V-aţi pus sau vă mai puneţi această întrebare sau a devenit o rutină mâncarea pe fugă?
Am observat că majoritatea preferă să își comande ceva la birou, de cele mai multe ori ceva nesănătos, sau să dea o fugă să-și cumpere o formă de fast-food din colţul străzii sau, pur și simplu, să sară peste această masă, dar ciugulesc cât e ziua de lungă.
Din lipsă de timp, o să răspundeţi și voi, cei care citiţi acest articol, iar eu o să vă contrazic și o să vă spun că din comoditate sau lene, mai pe românește. Timpul e o noţiune pe care poţi să o strunești și să o modelezi în așa fel încât să te simţi ok. E doar alegerea ta. Dacă îţi dorești să rămâi sănătos sau să îţi atingi obiectivele de sănătate, pregătirea prânzului propriu este o cale ce merită parcursă. Vei găsi mai jos câteva idei rapide de preparare a unei mese de prânz, de luat la birou. Bugetul și, mai ales, talia ta îţi vor mulţumi.
În primul rând, trebuie să faci rost de un recipient cu capac, cu 2-3 compartimente, în care să îţi poţi pune felul de bază, dar și câteva fructe de pădure sau legume. Așa îţi vei transporta corect și elegant masa de prânz. Nu este nici cel mai sigur și nici cel mai igienic să plimbi în geantă mâncare ambalată necorespunzător.
În al doilea rând, trebuie să știi că vei putea să îţi prepari mese sănătoase și evident convenabile financiar din resturi de la mesele de seară, iar aici se încadrează în special friptura, de orice fel, ouăle fierte sau legumele la grătar.
1. Salată Caprese
Este gata în exact 5 minute! Evident, nu necesită multe pregătiri și nici nu e o reţetă complicată. Câteva roșii cherry, brânză, de preferat mozzarella, câteva frunze de salată verde, ulei de măsline, busuioc pentru un plus de savoare, sare și piper după gustul fiecăruia. Dacă dorești un prânz mai săţios, atunci îl poţi face mai proteic, adăugând și bucăţele de friptură de la un grătar făcut cu o seară înainte. Evident, pentru asta, ia în plus o bucată de piept de pui sau de curcan pentru grătar, în vederea pregătirii prânzului la birou.
2. Salată de fasole boabe cu ton
Aceasta este o variantă ideală de prânz la birou, atunci când deschizi o cutie de fasole roșie sau neagră pentru o masă și apoi restul stă în frigider pentru câteva zile, fiind la un moment dat nevoit să o arunci. Pune boabele de fasole pe un pat de salată. Poţi adăuga porumb și conservă de ton. Dacă nu vă place tonul, puteţi pune bucăţele sau fâșii de piept de pui sau vită rămase de la un grătar, peste care torni un pic de sos de soia.
3. Somon afumat
Somonul afumat este un preparat de dimineaţă în ţările scandinave, și asta pentru un motiv bun: asigură un aport sănătos de proteine, plus grăsimi omega-3 benefice pentru activitatea inimii, dar și scăderea inflamaţiei în general. Puteţi să-l adăugaţi la omletă și să aveţi astfel un prânz săţios. Faceţi un sandwich cu faţa deschisă, adică folosești doar o felie de pâine ca suport, adaugi o foaie de salată și deasupra așezi omleta. Dacă nu îţi place varianta de omletă, poţi face doar cu somon afumat pe pat de cremă de brânză.
4. Cașcaval sau cottage cheese cu fructe
Există un motiv pentru care consumul de brânză de vaci este considerat la fel de important ca un aport de carne de calitate: o jumătate de ceașcă furnizează 12 grame de proteine. Este o sursă de leucină, un aminoacid cu rol important în refacerea musculară. Alegeţi o versiune cu conţinut scăzut de grăsimi. O poţi asocia cu fructe sau fulgi de ovăz, dacă într-o zi vrei un prânz ușor.
5. Tortilla cu avocado și ton
Cumpără tortilla integrală din magazinele specializate. Curăţă avocado de coajă, scoate sâmburele, zdrobește cu furculiţa și adaugă un pic de suc de lămâie, sare și piper. Se unge tortilla cu acest preparat, se adaugă frunze de spanac și ton. Răsucește tortilla ca pe un rulou și pune rulourile în folie alimentară. Dacă le pregătești seara, le poţi păstra în frigider pentru a le lua a doua zi la serviciu.
Dacă vrei cu adevărat să afli răspunsuri avizate în domeniul alimentaţiei sănătoase, al nutriţiei și dieteticii clinice sau sportive, fă-ţi o programare, chiar acum, pe www. stop-dieta.ro și discută cu un specialist.
Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.
E mai ușor decât crezi!
De dr. Camelia Ștefănescu
Foto Getty Images
Comentarii