Cum să îţi înveţi copilul să mănânce fructe și legume
Cei mai mulţi dintre părinţi au ajuns deja să considere un mega-eveniment faptul că propriul copil mănâncă variat sau mănâncă legume sau fructe din proprie iniţiativă.
Pentru a avea parte de o creștere optimă, copiii au nevoie de o nutriţie bogată, variată și echilibrată. Performanţele lor sunt influenţate de alimentaţie, dar și de felul în care distribuim mesele în timpul zilei.
Ai remarcat probabil că, de obicei, copiilor le este brusc foame dacă au la îndemână o pungă de cipsuri, un baton de ciocolată sau alimentaţie fast food. Dacă însă deschizi discuţia despre o salată sau fructe, riști să auzi „Nu îmi place” sau „Nu mai pot” sau, foarte la obiect, „Eu nu mănânc salată”.
Ajungi să te resemnezi și să fii fericit că totuși a mâncat ceva… și astăzi. Nu trebuie să ai o astfel de atitudine, pentru că nu e o vorbă în vânt că „speranţa moare ultima”.
Află deci că există metode pentru a introduce alimente hrănitoare în meniul copilului tău, așa că te invit să încerci câte ceva din cele enumerate mai jos:
1. Poţi introduce în meniul copilului un aliment nou doar atunci când este odihnit, pentru a coopera mai ușor și, mai ales, când îi este foame.
2. De preferat, introdu în meniu câte un singur aliment nou.
3. Pentru cei mici, ideal este să o faci într-un mod distractiv, joacă un joc sau dă un alt nume legumelor sau fructelor, eventual asemănătoare personajelor favorite.
4. Poţi să tai sandwichurile sau bucăţile de mâncare în forme neobișnuite. Copiii văd diferit modul în care este așezată mâncarea în farfurie. Adulţii agreează 3 componente alimentare în farfurie, pe când copiii preferă 7 componente.
5. Este clar că pregătirea unei farfurii alimentare pentru copii necesită mai multă creativitate decât pentru adulţi, studii făcute în acest sens demonstrând faptul că adulţilor le place să vadă 3 culori în farfurie, iar copiilor, 6 culori.
6. Servește mâncăruri noi alături de mâncăruri obișnuite, așa vei crește gradul de acceptare. Stabilește regula de testare a alimentelor. Dacă îi place, manâncă, dacă nu, nu te superi… doar a încercat, nu? Rămâi pozitivă, dacă refuză mâncarea acum și tu nu ai avut o reacţie negativă, într-o zi te va surprinde că o să fie tentat să încerce.
7. Arată-i că și tu mănânci din felurile noi de mâncare, copiii s-ar putea să te imite, doar faci parte dintre eroii lor.
8. Foarte important este să îţi implici copilul la prepararea mâncării. Deseori vor fi mai deschiși la a încerca ceva atunci când au ajutat la prepararea unui fel de mâncare.
9. Limitează-i gustările la 2 pe zi, nu lăsa copilul să ciugulească tot timpul câte ceva. Își va forma obiceiuri proaste pe care cu mare greutate le va modifica la vârsta adultă.
10. Învaţă copilul despre alimentele sănătoase prin jocuri distractive.
O altă opţiune pentru părinţi poate fi să încerce, când au o după-amiază liberă, jocuri cu alimente sănătoase. Simplul fapt că stai și te joci cu el îl va face fericit și mai dispus să îţi facă pe plac și să își arate dragostea faţă de tine. Există o multitudine de activităţi care amuză copiii și în același timp îi învaţă despre beneficiile alimentaţiei sănătoase. Poţi alege și tu din următoarele idei de joc:
Ghicește leguma sau fructul
Scopul acestui joc este de a ghici ce legume sunt ascunse în cutie sau pungă – este o activitate prin care copilul cunoaște cum arată și ce beneficii îi aduce un anumit fruct sau legumă. Cu cât devin mai familiarizaţi cu morcovii, ceapa, broccoli sau alte legume, cu atât cresc șansele ca aceștia să le mănânce când le vor vedea în farfurie. Ai nevoie de o pungă sau o cutie opacă și bineînţeles de mai multe legume și/sau fructe.
Altă variantă, la fel de interesantă a acestui joc, care se pretează foarte bine pentru copiii mai mari, este să fie legaţi la ochi cu o eșarfă și lăsaţi să pipăie produsul cu mâinile. Trebuie să încerce să ghicească numele legumei/ fructului. Poate fi un joc foarte distractiv, cu condiţia ca ceilalţi participanţi să nu le șoptească nimic!
Știi leguma și câștigi
Această activitate ajută copiii să memoreze alimente și să înveţe despre un stil de viaţă sănătos. Cum se desfășoară: o persoană spune numele unui produs sau al unei activităţi și copiii răspund cu „Sănătos” sau „Nesănătos”. Fiecare participant poate trece prin rolul de a spune un aliment sau o activitate sănătoasă – un sport, de exemplu, sau mai puţin sănătoasă – stat ore întregi pe telefon sau tabletă. Un adult poate să ţină evidenţa răspunsurilor bune, să adjudece un premiu și să educe acolo unde copiii se încurcă.
Pentru sfaturi legate de nutriţia sănătoasă a copilului tău, alege să apeleazi la un specialist. Fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta. ro, dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii.
Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.
E mai ușor decât crezi!
De dr. Camelia Ștefănescu
Foto Getty Images
Comentarii