Cum să eviţi 10 greșeli alimentare care te pot duce la acumulare de kilograme
Dacă perechea ta favorită de blugi sau rochia mulată nu te mai încap sau dacă ești într-un proces de slăbire și greutatea ta scade, după care crește rapid, există șansa să fi făcut una dintre următoarele 10 greșeli alimentare ce îţi pot bloca pierderea în greutate. Următoarele greșeli alimentare le-am întâlnit frecvent la pacienţii veniţi la cabinet să slăbească sau să își menţină o greutate sănătoasă.
1. Te bazezi pe o dietă ţinută de o prietenă sau luată de pe net, în general cu mai puţină mâncare, fără o verificare a calităţii nutriţionale a acesteia
Prea puţină mâncare, cu un plan alimentar zilnic de supă de varză și grapefrut sau alte combinaţii… la fel de apetisante, a reprezentat una din variantele recent venite la cabinetul meu. Poate funcţiona pe cântar de fiecare dată, însă atunci când mănânci atât de puţine calorii, ca să folosesc un termen pe înţelesul tuturor, nu faci altceva decât să îţi antrenezi propriul metabolism să scadă progresiv. Odată ce dieta încetează, vei avea un corp care arde mult mai lent energia ingerată, surplusul neavând altă opţiune decât formarea de depozite adipoase, iar greutatea ,,pierdută’’ se recâștigă imediat.
2. Sari peste micul dejun
A sări peste micul dejun pare un plan simplu de a reduce din aportul alimentar, însă îţi induce o stare de foame pe parcursul zilei, mai ales dacă ești o persoană cu activitate, care trebuie să fie zilnic la job. Aceasta poate duce la una sau mai multe gustări neplanificate la locul de muncă sau o porţie mai mare de mâncare la prânz. Evident că nu asta îţi dorești, dar ai mereu senzaţia că ai mai mânca ceva. Dacă însă îţi pregătești un mic dejun cu proteine și fibre, ai șanse să îţi reduci senzaţia de foame pe parcursul întregii zile. Studiile arată ca oamenii care mănâncă un mic dejun complex au șanse să își menţină o greutate sănătoasă.
3. Pierderea controlului micilor gustări
Poate ţi-ai planificat destul de bine meniul săptămânal, însă uiţi să iei în calcul micile gustări neașteptate – o felie de tort de ziua unei colege de birou, o punguţă de covrigei împărţită de alţi colegi binevoitori, care nu înţeleg că tu îţi numeri conștiincioasă caloriile, pentru că așa ai aflat că trebuie să faci pentru un bun control al aportului alimentar. În fine, toate aceste ronţăieli îţi pot sabota planul bine pus la punct. Poate un jurnal alimentar, cu tot ceea ce mănânci și bei, te-ar ajuta mult mai mult.
4. Fără gustări
În timp ce gustările apărute fără voia ta îţi măresc talia, gustările atent pregătite pot să aibă efect opus. Oamenii care mănâncă mai multe mese mici şi gustări peste zi își cresc controlul asupra senzaţiei de foame și implicit asupra scăderii greutăţii. Gustările ajută la menţinerea unui metabolism accelerat, cu atât mai mult dacă acestea conţin și surse proteice. Nucile, de exemplu, sunt o bună variantă, înalt proteică, la îndemâna oricui.
5. Mese frecvente cu alimente total sau parţial degresate
Produsele cu conţinut de grăsime foarte scăzut pot juca un rol foarte important în alimentaţia ta. Dacă îţi pui în farfurie o bucată mare de tort fără grăsimi, pentru că… nu are grăsimi, s-ar putea să fie mult mai rău decât dacă ai mânca o bucată mai mică de tort obișnuit. Saţietatea apare mai târziu, având în vedere că nu există suficientă grăsime în meniu care să dea acest semnal. Conţinutul de carbohidraţi este principalul factor ce îţi mărește aportul energetic al mesei, nu grăsimea. Ai o patologie ce necesită un aport mai mic de grăsimi și vrei să bei, de exemplu, lapte degresat, atunci fierbe laptele obișnuit și dă la o parte spuma/grăsimea ce s-a strâns deasupra. E cu siguranţă un lapte degresat.
6. Calorii ascunse
Atunci când ai mult timp liber la dispoziţie, pentru că îţi trebuie așa ceva când vrei neapărat să numeri calorii, calculând într-unul dintre tabele, nu uita să adaugi și ceea ce există în băuturi. Sucurile de fructe, mai ales când sunt de mai multe ori pe zi, așa cum întâlnim în diverse diete detox la modă, aduc un aport considerabil de grăsime viscerală, chiar dacă în primele zile pe cântar greutatea este mai mică. Orice, în afară de apă, te poate îngrășa, doar conţine calorii… nu-i așa. Caloria este o noţiune intrată acum 100 de ani în zona nutriţiei, din păcate este atât de bine înrădăcinată, încât va dura ceva timp până o vom putea detrona și elimina din conștiinţa colectivă, pentru că, real, este de mult timp depășită. Dacă vei citi și cele 2 articole legate de calorii postate pe blog în www.stop-dieta.ro, vei înţelege de ce spun acest lucru.
7. Bei prea puţină apă
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli pe care lumea are tendinţa să le facă. Apa este esenţială în pierderea în greutate. Sunt persoane care nu realizează că le este sete și își inhibă această senzaţie mâncând. Sau sunt altele care își reprimă setea din stupidul motiv că au treabă și nu vor să meargă des la toaletă. Nici nu realizează la ce efort își supun rinichii. Probabil o să afle peste niște ani, dar atunci răul va fi deja făcut. În plus, dacă ești continuu deshidratat, metabolismul scade și pierderea în greutate este mai mică. Încearcă să bei un pahar cu apă la fiecare masă sau gustare, când oricum ai alocat timp pentru a te alimenta.
8. Renunţarea la lactate
Laptele nedegresat, brânzeturile, chiar și îngheţata sunt tabu pentru multe diete, însă renunţarea la aceste alimente poate fi contraproductivă. Cercetările au arătat că organismul arde mai multă grăsime când are suficient calciu și depune mai multă grăsime când nu are calciu.
9. Ajungi prea des la fast-food
A merge la fast-food după o zi plină, în care nu ai chef să îţi pregătești ceva acasă, este o opţiune uneori prea des folosită, chiar dacă îţi spui că vei comanda doar o salată. E foarte greu să nu cedezi tentaţiei de a lua și un milkshake sau o altă variantă ce crește şi mai mult adicţia pentru astfel de opţiuni culinare. Dacă accesezi cu prea multă ușurinţă un fast-food, va deveni cu siguranţă un obicei. Conform unui studiu pe termen lung, persoanele care mănâncă fast-food mai mult de două ori pe săptămână ajung să câștige în greutate, într-un an, peste 4,5 kg, comparativ cu cele care merg mai puţin de o dată pe săptămână.
10. Stabilirea unor obiective nerealiste
Doar spunându-ţi că vei pierde 10 kg într-o lună, pentru că așa ai auzit sau ai citit pe net, ai garanţia unei diete sortită eșecului. Un obiectiv realist este vital pentru succesul pierderii sănătoase în greutate.
Așadar, dacă ai nevoie, cere sfatul unui specialist, fă-ţi o programare pe www.stop-dieta.ro și vei afla, curând după ce vei începe programul, că schimbarea ce va urma te va transforma în cea mai bună variantă a ta. E mai ușor decât crezi!
Bibliografie
Boschmann, M. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, December 2003.
Jefferson University Hospital Blog: "When Should You Weigh Yourself?" Rolls, B. The Volumetric Weight-Control Plan: Feel Full on Fewer Calories, Harper Torch, 2000.
Sookey JF et al, Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity, Obesity 2008.
Zemel MB et al – Calcium and dairy acceleration of weight and fat loss during energy restriction in obese adults, Obesity Research, 2004.
Text de Dr. Camelia Ștefănescu
Comentarii