Cum ne dezumflăm după sărbători, în cinci pași
Înainte de toate, vestea cea bună. Kilogramele luate în ultima perioadă, de PaÈ™te È™i 1 Mai, sunt în mare parte apă È™i conÅ£inut intestinal. DeÈ™i, dacă ai tras tare cu dulciuri È™i alcool, ai putut pune È™i 1-2 kilograme de grăsime pură. Asta ar fi vestea mai puÅ£in bună.
De ce se umflă burta?
Cozonac. Pască. Ouă. Sarmale. Salată „boeuf”. Pâine. Dulciuri. Băuturi „răcoritoare” (carbogazoase). Alcool. Toate sunt alimente dense nutritiv, cu multe calorii. Cantităţile mari, dar È™i combinaÅ£iile nepotrivite dintre ele pot duce la o încărcare a intestinului È™i la o uÈ™oară constipaÅ£ie. Mai ales pe fondul unui consum redus de fibre È™i apă. O parte dintre componente pot intra în fermentaÅ£ie, de unde balonările. Cam asta se întâmplă la interior. Lipsa de miÈ™care È™i somnul de după mesele copioase luate seara pot duce la o pierdere a tonusului musculaturii abdominale, deci È™i un efect „optic” mai pronunÅ£at. În plus, aportul mare de sare, carbohidraÅ£i È™i alcool duce, de asemenea, la o retenÅ£ie suplimentară de apă (în special sub piele), prin mai multe mecanisme.
Iată 5 paÈ™i simpli pentru a fi gata de petrecerile sezonului estival care stă să înceapă.
1. Eliminarea apei
Paradoxal, se realizează, în primul rând, printr-un aport mai mare de apă. Adică trebuie să bem mai multă apă, până când corpul începe să elimine tot ce este în plus. În această etapă putem face È™i o saună uÈ™oară È™i putem folosi un ceai diuretic. La cine reÅ£ine multă apă vorbim È™i de 3-4 kilograme. Este important să reducem drastic sarea din alimentaÅ£ie È™i să reintroducem alimente bogate în potasiu: sucuri de legume (în special rădăcinoase, unde Å£elina este pe primul loc), salate (rucola, ciuperci). Aportul crescut de apă È™i alimente bogate în apă trebuie să rămână un obicei, mai ales că vine vara.
2. Eliminarea carbohidraţilor
Mă refer la sursele dense de carbohidraÅ£i: dulciuri, zahăr, făinoase, paste, orez, mămăligă, cereale, cartofi, fructe, mazăre, fasole. Rămânem pe salate de legume diverse, cu un conÅ£inut scăzut de carbohidraÅ£i. Avem două efecte benefice: repornirea arderii grăsimilor prin reducerea secreÅ£iei de insulină È™i, concomitent, epuizarea rezervelor cu care venim după ce ne-am făcut de cap. Se mai duc astfel 1-2 kilograme. Când începi sportul, poÅ£i relua, pe rând, acele alimente pe care le tolerezi cel mai bine. În special după antrenament este un moment propice pentru carbohidraÅ£ii complecÈ™i.
3. Refacerea tranzitului intestinal normal
Un ceai laxativ îÈ™i poate găsi în perioadele post-excese utilitatea optimă. Însă este o excepÅ£ie, nu fă un obicei din el. Dacă ai o stare de sănătate bună, poÅ£i începe chiar cu o zi de pauză alimentară. Alege o zi liberă, fără stres. Fibrele (prebioticele – psyllium, tărâÅ£e de ovăz, seminÅ£e de in), probioticele (iaurt, alimente fermentate, suplimente cu probiotice), enzimele digestive È™i grăsimile sănătoase (în special uleiul de nucă de cocos) ajută foarte mult. Pentru persoanele mai îndrăzneÅ£e există È™i hidrocolonoterapia (clisma terapeutică), dar trebuie aplicată sub supraveghere de specialitate. Mai „scoÅ£i” È™i de aici 1-3 kilograme.
4. Arderea grăsimilor
Este un proces mult mai lent decât ne-am aÈ™tepta. În condiÅ£ii bune putem arde în jur de 500 g de grăsime pe săptămână, adică 2 kg pe lună, la un deficit caloric mediu de 500 kcalorii pe zi. Un deficit mai mare (tentant dacă vrem o slăbire mai rapidă) face practic imposibilă furnizarea nutrienÅ£ilor esenÅ£iali, chiar È™i cu folosirea de suplimente nutritive vitamine, minerale, grăsimi esenÅ£iale, proteine etc.). Un program de antrenament devine practic obligatoriu. Întâi cardio uÈ™or, apoi È™i antrenamente mai intense. Recomand să se reziste tentaÅ£iei de a arde toată grăsimea în prima lună, la presiunea propriilor iluzii sau la aceea a antrenorului dornic de recorduri cu care să se laude. PoÅ£i ajuta această etapă cu un supliment sigur, cum este l-carnitina.
5. Refacerea posturii
Controlul conÈ™tient permanent al posturii este important, la fel respiraÅ£ia È™i tonusul musculaturii abdominale. PoziÅ£ia pe scaun la lucru, dar È™i modul în care mergi pe stradă vor face diferenÅ£a. La ce mai mulÅ£i dintre noi este nevoie chiar È™i de stretching. Zilnic. PoÅ£i porni de la exerciÅ£iile de bază („abdomene”– sit-ups, crunch) È™i merge spre Pilates, Yoga sau programe specializate pentru aliniamentul postural.
1 kilogram de grăsime = 7.000 kcalorii
Vorbim despre o medie, desigur, dar, în mare, un kilogram de grăsime corporală stochează în jur de 7.000 de kilocalorii. Adică aproximativ 20 de ore de efort fizic intens. Pe lângă grăsime stocăm apă, dar este nevoie È™i de o structură în care grăsimea să fie depozitată. Odată formată, aceasta va rămâne cu noi până când bisturiul ne va despărÅ£i.
Fă un control medical!
Primăvara este un moment bun pentru un control medical cât mai amănunÅ£it. Afli cum ai ieÈ™it din iarnă È™i ce ai de făcut pe viitor. Dacă poÅ£i, fă È™i analize de sânge mai deosebite, cum ar fi cele hormonale. Confesiunea completă la medic este obligatorie. MulÅ£i oameni care se credeau sănătoÈ™i au descoperit probleme aflate în fază incipientă È™i au putut lua măsuri din timp, înainte de a ajunge fără speranţă.
Comentarii