Cofeina impact asupra sănătăţii
Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi consumate la nivel mondial, datorită efectelor sale stimulante asupra sistemului nervos central, precum și gustului și aromelor sale. Cafeaua este un amestec complex de peste 800 de compuși volatili, cofeina și acizii clorogenici reprezentând compușii cei mai frecvenţi. În ultimii ani, cafeaua s-a mutat progresiv dintr-o poziţie cumva negativă asupra sănătăţii întruna mult mai prietenoasă, ba chiar recomandată de către specialiști, datorită farmacologiei sale mult mai bine cunoscute.
Mai mult de două treimi dintre oameni beau ceai, care este obţinut din frunza unui tufiș numit Camellia sinensis. Producătorii de ceai usucă și zdrobesc frunzele pentru a scoate uleiurile, apoi le expun la aer, în funcţie de felul de ceai pe care vor să-l facă. Procesul se numește „fermentaţie” – este o reacţie chimică care afectează aroma frunzelor și culoarea lor – devin brune.
Cu cât sunt expuse mai mult, cu atât au mai multă cafeină. Ceaiul verde folosește frunze care nu au fost fermentate deloc, motiv pentru care aproape că nu are cofeină, în timp ce frunzele de ceai negru sunt fermentate cel mai mult.
Activitatea estrogenică a constituenţilor de cafea, cum ar fi acizii, produsele caramelizate, carbohidraţii, lignina, mineralele, compușii azotaţi, uleiul (lipide) și alţii, cum ar fi compușii volatili, a fost prima dată evaluată prin teste de activitate, cum ar fi testele pe animale, testul celular sau de transcripţie. Un studiu publicat în revista de specialitate Nutrients, în 2019, a demonstrat beneficii pentru sănătate asociate cu constituenţii estrogenici ai cafelei, precum protecţia oaselor, tratamentul de prevenire a cancerului, cardioprotecţia, neuroprotecţia și îmbunătăţirea sindroamelor de menopauză, inclusiv potenţialele lor aplicaţii terapeutice și clinice.
Despre radicalii liberi cunoaștem deja o mulţime de lucruri – sunt substanţe chimice instabile de obicei, ce apar în cantităţi mari în organism, ca reacţie de apărare în procesele inflamatorii, în interiorul celulelor, dar și atunci când venim în contact cu agenţi poluanţi, radiaţii atmosferice etc. Acești radicali sunt responsabili de îmbătrânirea celulară, dar și de apariţia unor maladii degenerative cronice cauzate de stresul oxidativ pe termen lung. Ceaiul și cafeaua îţi ajută corpul să lupte cu radicalii liberi prin substanţe chimice proprii, numite antioxidanţi.
Abordări noi în studii epidemiologice și cercetări experimentale sugerează că, într-adevăr, consumul de cafea poate ajuta la prevenirea mai multor boli cronice:
Diabetul de tip 2
Există dovezi ale riscului redus de a dezvolta diabet de tip 2 de către băutorii obișnuiţi de cafea (3-4 cești/ zi). Efectele sunt datorate prezenţei acizilor clorogenici și cofeinei, cele două componente ale cafelei în concentraţie mai mare după procesul de prăjire.
Bolile de inimă
Până nu demult, medicii credeau că persoanele cu astfel de boli ar trebui să reducă ceaiul și cafeaua, din cauza cofeinei, dar acum se pare că această substanţă vă poate proteja. În mai multe studii recente, s-a demonstrat că persoanele care beau între 3 și 5 căni de cafea pe zi aveau mai puţine șanse să aibă acumulări de calciu în vasele care aduc sânge în mușchiul inimii tale, prevenind astfel procesele ischemice cardiace.
Boala de ficat
Acesta este un alt organ care beneficiază probabil de ceașca ta de dimineaţă. Consumul a 3 sau mai multe căni de cafea pe zi poate scădea șansele de a avea boli hepatice cronice, ciroză și cancer la ficat – și se consideră că poate fi un medicament alternativ pentru persoanele care au aceste probleme.
Calculii biliari
Acestea sunt frecvent bucăţi minuscule de colesterol întărit și alte substanţe care se formează în vezica biliară – un organ mic în formă de pară, în care se acumulează bila și care ajută la digestie. Uneori, acești calculi pot provoca dureri grave și probleme de sănătate dacă nu sunt tratate. Dar cafeaua îţi poate reduce șansele de a le avea, deoarece ajută la mișcarea lichidului prin vezica biliară și face colesterolul mai puţin probabil să se cristalizeze în calculi biliari.
Accidentul vascular cerebral
Acest lucru se întâmplă atunci când circulaţia sângelui este întreruptă într-o anumită zonă a creierului. O ceașcă de cafea sau ceai pe zi ar putea să îţi scadă șansele de a avea așa ceva. Consumul de cafea nu crește acut stresul pulsatil cerebral, în ciuda creșterii rigidităţii arteriale în circulaţia sistemică. Se pare de asemenea că scade și inflamaţia locală.
În ceea ce privește consumul de către sportivi, studii recente au demonstrat că, în sporturile de luptă, dozele mai mari (6-9 mg/kg) decât cele recomandate în prezent (3-6 mg/kg) sunt aparent mai eficiente din punctul de vedere al performanţei pentru judo, de exemplu, decât pentru alte sporturi. Cu toate acestea, efectul ergogen al cafeinei nu este numai dependent de doză, dar este legat și de consumul obișnuit de cafea. Personal, ca medic nutriţionist sportiv, recomand cafeaua.
Atenţie însă, în ciuda beneficiilor pentru sănătate ale cafelei și ceaiului, o cantitate prea mare de cofeină vă poate face anxios sau iritabil și vă poate îngreuna somnul. De asemenea, vă poate face mai puţin capabil să reţineţi calciul, ceea ce poate duce la fracturi osoase (calciul menţine oasele puternice). Așadar, nu exageraţi.
Dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii, intră pe www.stop-dieta.ro și fă-ţi o programare chiar acum. Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate. E mai ușor decât crezi!
Bibliografie Durkalec-Michalski K et al – Dose-dependent effect of caffeine supplementation on judo-specific performance and training activity: a randomized placebo-controlled crossover trial – Journal of the International Society of Sports and Nutrition, 2019 Lopez-Garcia E et all – Coffe consumption and risk of stroke in woman – Circulation, 2009 Santos RM, Lima DR – Coffee consumption, obesity and type 2 diabetes: a mini-review – European Journal of Nutrition, 2016
De dr. Camelia Ștefănescu
Foto Getty Images
Comentarii