Ce se mănâncă în lume de Crăciun | 3
Crăciunul a devenit tot mai mult o ocazie de a demonstra cât de mult poţi mânca. Românii nu sunt singurii prinși de „microbul“ supraalimentării, problematică, de altfel, mai ales pentru cei care au ţinut post, creștinii din întreaga lume și cei care iubesc mâncarea bună sunt hotărâţi cu toţii să confirme regula.
Așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să tragem cu coada ochiului prin bucătăriile vecinilor europeni și nu numai, ca potenţială sursă de inspiraţie sau doar ca să vedem cu ce se „răsfaţă“ ei în perioada sărbătorilor de iarnă.
Australia și Noua Zeelandă
Masa de Crăciun se bazează în mare parte pe versiunea britanică, dar pentru că are loc în sezonul cald, carnea (șuncă, curcan sau carne de oaie în Noua Zeelandă) este adesea servită rece, cu un sos de afine sau cu legume și sos de merișoare. Fructele de mare, în special creveţii, homarii, stridiile și racii au devenit de-a lungul timpului din ce în ce mai populare pentru prânzul de Crăciun. Sărbătoarea nu e completă fără prăjitura Pavlova - preparată din bezea şi decorată cu kiwi, căpşuni şi frişcă.
S.U.A.
O mare parte din tradiţiile de Crăciun din S.U.A. au fost adoptate din Marea Britanie. Cu toate acestea, în timp ce prânzul cu curcan din Marea Britanie este mâncat cu o lună mai devreme de americani, în Ziua Recunoștinţei, cina de Crăciun variază de la regiune la regiune. Alte mâncăruri specifice sunt friptura de gâscă, cea de raţă sau şunca, servite cu sos de coacăze, dar și plăcintele cu șuncă sau carne tocată. Pentru desert se pregătește plăcintă cu dovleac, budincă de măr sau prune, stropită cu brandy și pateuri umplute cu un amestec de fructe uscate.
Canada
Cina de Crăciun în cel mai nordic stat al continentului american este foarte asemănătoare cu cea a englezilor - curcanul ca friptură și garnituri similare. Desertul constă, de obicei, în plăcintă de dovleac sau de mere, budincă de stafide sau tort de fructe. Canadienii coc, de asemenea, biscuiţi de Crăciun și pâinici specifice - shortbreads - pentru oaspeți.
Groenlanda
Reţetele tradiţionale de Crăciun nu sunt pentru cei slabi de înger. Spre exemplu, se mănâncă mattak - piele crudă de balenă, servită cu grăsime. O altă „delicatesă“ pe care doar localnicii o apreciază este kiviac - 500 de păsări de talie mică, asemănătoare pinguinilor, introduse într-o piele de focă și lăsate la fermentat timp de 6 luni.
Text: Dr. Camelia Ștefănescu
www.stop-dieta.ro
Foto: Getty Images
Comentarii