Ce se mănâncă în lume de Crăciun
Crăciunul a devenit tot mai mult o ocazie de a demonstra cât de mult poţi mânca. Românii nu sunt singurii prinși de "microbul" supraalimentării, problematică, de altfel, mai ales pentru cei care au ţinut post, creștinii din întreaga lume și cei care iubesc mâncarea bună sunt hotărâţi cu toţii să confirme regula. Așa că nu ne rămâne altceva de făcut decât să tragem cu coada ochiului prin bucătăriile vecinilor europeni și nu numai, ca potenţială sursă de inspiraţie sau doar ca să vedem cu ce se "răsfaţă" ei în perioada sărbătorilor de iarnă.
Polonia
Polonezii au parte de o adevărată sărbătoare vegetariană în Ajunul Crăciunului, cunoscută sub numele de Wigilia. Mâncarea festivă Wigilia este făcută din alimente care provin, după cum spune tradiţia, din cele patru zone ale pământului: pădure, mare, câmp și livadă. Acesta este motivul pentru care există o varietate bogată de reţete pe bază de legume rădăcinoase, ciuperci uscate din pădure, fructe din livadă, pești din mare și pite din făină de grâu de pe câmp.
În Ajunul Crăciunului, prietenii, familia și vecinii se vor aduna în jurul mesei pentru ceremonia frângerii pâinii - ca simbol al dragostei, prieteniei și iertării. Pentru a onora această tradiţie de Crăciun, polonezii se asigură că nu uită să pună un loc în plus la masă, special pentru călătorul singuratic care ar putea bate la ușă sau pentru cei dragi aflaţi departe, dar care ar putea dori să se alăture familiilor lor în spirit.
Tradiţional, Wigilia cuprinde 12 feluri de mâncare (reprezentând cei 12 apostoli), printre care: crap prăjit, hering în sos de vin, hering în sos de smântână, compot de fructe, salată de legume, borș de sfeclă roșie, ciuperci, cartofi fierţi, varză și makowiec - un rulou cu mac, pentru desert. Lituania și Ucraina au o variantă asemănătoare de mâncare Wigilia.
Italia
Italia de Nord și de Sud au mici variaţii în mesele lor de Crăciun. În ambele regiuni, se mănâncă antipasto cu măsline, anșoa, anghinare, ardei copt, ciuperci marinate și brânză. Se pot adăuga ouă umplute, smochine și legume la grătar. Primul fel de mâncare este o supă de roșii cu paste întregi umplute cu carne. Al doilea fel de mâncare, în nord, este reprezentat de carne, mai degrabă umplută, preparată la cuptor și condimentată cu sosuri pe bază de muștar. În sud, se mănâncă, conform tradiţiei, polenta cu pătrunjel și miel fript. Crăciunul, în Italia, nu este cu adevărat Crăciun, dacă nu ai pe masă panettone, cozonacul tradiţional ce abundă și în magazinele de la noi.
Germania și Austria
Au o bucătărie foarte consistentă, având la bază preparate din carne, faimoși fiind cârnaţii, în peste 1.500 de specialităţi, găluştele (Knödel) - din cartofi sau pâine uscată, cartofii și tocăniţele de legume. Se spune că fiecare bunică din ţară are propria sa reţetă pentru tocană de kale. Germanii au tradiţionalul Weißwurst (cârnat alb) - preparat bavarez din carne de viţel şi şuncă de porc, condimentat cu lămâie, pătrunjel, ceapă, nucşoară şi ghimbir.
Salată bavareză - mere şi caşcaval tăiate cubuleţe, cu maioneză, salată verde, sare şi piper. Cartofii Harz - piure de cartofi cu lebăr, ceapă, sare şi boia, puse la cuptor (se fac nişte adâncituri în compoziţie, în care se adaugă ouă crude şi se mai lasă în cuptor până când se găteşte). Ca desert, este apreciat Pfefferkuchenhaus - o casă de turtă dulce cu bomboane, dulciuri și zăpadă din zahăr pe post de glazură, inspirată din basmul Hansel și Gretel. Austriecii, să nu uităm, pe lângă diferitele feluri de cârnaţi, mai au faimosul sniţel vienez, adoptat, de altfel, și de germani.
Franţa
În Franţa și în multe ţări vorbitoare de limba franceză, în Ajunul Crăciunului au ceea ce se numește réveillon. Réveillon ul este o cină lungă, cu multe feluri de mâncare, care includ obligatoriu curcanul cu castane sau gâsca prăjită, stridii, foie gras, homar, carnea de vită și diferite brânzeturi.
Belgia
În afara cinei de Crăciun, asemănătoare cu a francezilor, belgienii mai au în mod tradiţional la masă cougnou (pâinea lui Iisus) - o pâine dulceagă împletită, care conţine făină, ouă, lapte, drojdie și struguri și care se servește alături de o cană de ciocolată caldă.
Suedia
Piesa centrală este șunca specifică mesei de Crăciun - fiartă și glazurată cu ouă, pesmet și muștar. Se mai mănâncă pește alb, dar și o bogată selecţie de carne afumată și varză aromatizată cu sirop dulce, băutura tradiţională fiind glögg - vin roșu fiert, dulce și condimentat.
Norvegia
Cina în ajun de Crăciun cuprinde tradiţionalele coaste de porc, coaste de oaie, cartofi și salată. Norvegienii mănâncă salată la orice, inclusiv la pizza. Dulciurile de Crăciun sunt pepperkaker - biscuiţi cu ghimbir.
Text: Dr. Camelia Ștefănescu
Foto: Getty Images
Comentarii