Ce facem în Ajun?
Îl aÈ™teptăm pe MoÈ™ Crăciun, sigur, ca toată lumea, însă ce putem face cu nutriÅ£ia în aceste zile pentru a mai stoarce niÈ™te rezultate pe ultima sută de metri? Sau pentru a reduce daunele provocate de alcool, de exemplu?
VREI SĂ SLĂBEȘTI RAPID?
Știi deja că nu ai cum să arzi toată grăsimea în câteva zile. Dar te poÅ£i dezumfla semnificativ cu ajutorul unor trucuri simple, aplicate în această perioadă.
Reducem retenÅ£ia de apă: mai puÅ£ină sare (deci eliminăm È™i brânza sărată), mai multe legume, mai multă apă, alimente antiestrogenice (rucola, broccoli, ciuperci, Å£elină). Cu cât bei mai multă apă, cu atât corpul va reÅ£ine mai puÅ£ină. PoÅ£i face È™i saună, mai ales dacă nu ai transpirat mult în ultima vreme.
Reducem carbohidraÅ£ii: fără zahăr, dulciuri, făinoase, cereale, paste, pâine, covrigi, pizza, cartofi, mămăligă, orez. Și laptele dulce. Trecem pe salate cu peÈ™te, nuci/seminÅ£e È™i cam atât. Această măsură ajută È™i la slăbire, dar nu ne aÈ™teptăm la minuni. Golim burta. Pentru asta va trebui să mâncăm puÅ£in È™i des È™i poate chiar să folosim un laxativ uÈ™or dacă avem probleme cu tranzitul intestinal. Fibrele, enzimele digestive È™i probioticele ajută mult. E bine să avem enzime la îndemână È™i pentru momentele când mâncăm prea mult.
Corectăm postura È™i respiraÅ£ia. Este la fel de important, arăţi mai bine în câteva secunde. PoÅ£i face exerciÅ£iile acasă (dacă situaÅ£ia nu e prea gravă) sau poÅ£i merge la o sală, pentru clase specifice sau măcar yoga, Pilates. O lăsăm mai uÈ™or cu antrenamentele. Alcoolul, nopÅ£ile scurte, alimentaÅ£ia haotică, stresul, drumurile nu ne mai permit să ne refacem la fel de bine, chiar dacă, în anumite momente, ni se pare că suntem în formă maximă. Dacă faci antrenamente intense, poÅ£i mânca È™i mai mulÅ£i carbohidraÅ£i în primele 30-60 de minute după acestea.
CUM MÂNCÄ‚M TOT CE NE PLACE FÄ‚RÄ‚ SÄ‚ PLÄ‚TIM?
Mă refer la „plata” în materie de kilograme È™i sănătate. Dacă avem programate mese tradiÅ£ionale, bogate, atunci reducem din celelalte alimente. Dacă seara suntem invitaÅ£i la cină, micul dejun È™i prânzul ar trebui să fie cât mai uÈ™oare (sau chiar înlocuite cu mici gustări). Chiar dacă avem grăsimi sănătoase în nuci È™i seminÅ£e, nu mai are rost să le mâncăm dacă urmează câteva mii de calorii din grăsimea de porc.
Facem puÅ£in sport înainte de masă. Asta va arde din calorii È™i va opri sinteza de grăsimi. Proteinele vor fi folosite la refacerea musculară, iar carbohidraÅ£ii vor reumple rezervele. Sunt suficiente È™i circuitele de exerciÅ£ii cu greutatea corpului, dacă nu avem sală sau acces la antrenamente în aer liber. Mâncăm, pe cât posibil, disociat. Disociem friptura de cozonaci. Sau cârnaÅ£ii de piftie. Le mâncăm la mese diferite. Carnea la început, apoi garnitura, pentru o digestie optimă. Dacă începem ziua cu mai multe proteine, atunci ne va fi mai uÈ™or să ne abÅ£inem pe durata serii.
Pe pârtie o idee bună este să avem cu noi apă, batoane nutritive È™i alte alimente sănătoase, astfel încât să nu ajungem la mâna vânzătorilor de junk-food. Ne facem deci poftele, ne simÅ£im bine, ne distrăm, dar inteligent. Asta înseamnă că în ianuarie reluăm programul de sport È™i nutriÅ£ie fără să avem prea mult de recuperat. Pentru că deja ne vom gândi la plajă. La mulÅ£i ani È™i Sărbători sănătoase!
APA PLATÄ‚
Apa plată cu lămâie nu e chiar o glumă care se face despre fotomodelele puÅ£in cam preÅ£ioase, ci o unealtă să fim mai sănătoÈ™i È™i mai frumoÈ™i. Vitamine È™i hidratare, nu sună rău, nu-i aÈ™a?
DREPTATE PENTRU ȘORICI
Șoriciul (pielea porcului) este un aliment cu o reputaÅ£ie pătată de mitul că ar fi gras. În realitate, un È™orici bine curăţat este practic doar proteină, chiar de un tip foarte interesant pentru femei: colagen. Are puÅ£ine calorii, dar trebuie mestecat bine. Nu se injectează, ci se mănâncă. Cu măsură însă.
REMEDII PENTRU MAHMUREALÄ‚
E bine să începi chiar înainte să bei alcool. Mănânci bine, te hidratezi la maximum È™i iei un mix de protectoare hepatice (silimarină, Liver Detox, vitamine din grupul B). Hidratarea va rămâne esenÅ£ială. Grăsimea trebuie evitată (nu face casă bună cu alcoolul în ficat), dar sursele de glucoză sunt bune: fructe, legume, orez, cereale. Ghimbirul, turmericul È™i toată pleiada de remedii „bătrâneÈ™ti” sunt binevenite.
500 ML DE APÄ‚
Atât ar trebui să bem pentru fiecare 500 ml de bere, 250 ml de vin sau 50 ml de „tărie”. Doar pentru a ne menÅ£ine starea de hidratare. Întrebarea care se naÈ™te este: dacă bem atât de multă apă, unde mai intră alcoolul? AtenÅ£ie mare È™i la cantitatea de „energizante”. S-au mai văzut decese È™i pe la 30 de ani.
VINUL FIERT
DeÈ™i lichidele calde se asimilează mai uÈ™or, vinul fiert are o cantitate mai mică de alcool (în funcÅ£ie de cât timp a fost încălzit). Alcoolul se evaporă la aproximativ 78 de grade Celsius, în timp ce apa, la 100. E mai puÅ£in, dar acÅ£ionează mai repede. Mai ales dacă este îndulcit, trebuie să avem grijă la cantitate când suntem afară, pentru că induce pierderi de căldură. Impresia că te încălzeÈ™ti este doar una de moment.
RÄ‚DÄ‚CINA DE GHIMBIR
I s-au atribuit multe efecte benefice de-a lungul timpului, mai ales în Asia, acolo unde e un aliment popular.
Comentarii