Ce facem cu colesterolul?
Problema însă este că, în afara faptului că este asociat cu personajul negativ din filmul vieţii, lumea nu prea cunoaște care e treaba cu colesterolul. Este asociat de obicei cu mâncarea grasă și cu ficatul mărit, dar hai să vedem cum să ne purtăm cu ficatul și nu numai cu el, de sărbători, pentru a trece sănătoși dintr-un an în celălalt.
Colesterolul e bun, dar între anumite limite.
Ce nu se știe e că cea mai mare parte a colesterolului existent în organism este produsă chiar de corpul nostru. 75% din colesterolul circulant este sintetizat în ficat și doar 25% provine din alimentaţie. O cantitate așa de mare, creată de ficat, arată că rolul acestei grăsimi este foarte important în organism. De fapt, fiecare celulă are nevoie, pentru o bună funcţionare, de colesterol. Pentru formarea membranelor celulare, pentru sinteza hormonilor sexuali - estrogen, progesteron, testosteron -, formarea bilei, substanţă ce intervine în procesele de digestie, sinteza vitaminei D, optimizarea imunităţii, dar și a funcţiilor cerebrale 25% din colesterolul total al organismului se află în creier -, intervine în producerea de energie la nivel mitocondrial și multe altele. Respiraţi mai ușuraţi?
Când este prea puţin, studiile arată că poate conduce la comportamente agresive, uneori sinucigașe, când este prea mult și prea de mult timp, determină formarea plăcilor de aterom ce se lipesc de pereţii vasculari și împiedică circulaţia corectă a sângelui, declanșând boli cardiovasculare.
Informaţiile despre nivelul de grăsimi din sângele tău sunt furnizate în principal de așa-numitele fracţii ale colesterolului, LDL - lipoproteine cu densitate joasă, adică, pe românește, colesterolul rău, HDL - lipoproteine cu densitate înaltă, colesterolul bun, dar și de trigliceride, un alt tip de grăsimi circulante în sânge, care cresc atunci când aduci extra-calorii în organism, cu alte cuvinte, când mănânci mai mult decât ai nevoie.
Toate aceste modificări te duc spre ceea ce se numește sindrom metabolic - un cumul de probleme de sănătate tradus prin prea multă grăsime abdominală, trigliceride crescute, modificări ale valorilor colesterolului, tensiune arterială crescută, nivel crescut al glucozei în sânge.
Iată care sunt cele mai frecvente greșeli în stilul de viaţă și alimentaţie, cu impact negativ pe nivelul de colesterol
1. Nu îţi faci regulat analize de sânge
Deși după 20 de ani ar trebui la fiecare 5-6 ani să faci o astfel de investigaţie, mai ales dacă în familie ai persoane cu modificări ale valorilor colesterolului și probleme cardiovasculare.
2. Nu obișnuiești să faci sport sau activităţi fizice
Cel mai bun mod de a controla nivelul colesterolului este exerciţiul fizic regulat. Nu trebuie să faci performanţă și să participi la competiţii sportive, însă 40 de minute de mers, înotul, ciclismul sau un curs de dans, de 3-4 ori pe săptămână, vor face diferenţa comparativ cu o persoană sedentară. Dacă nu dispui de prea mult timp liber, fă mișcare 10 minute măcar în scurte pauze de-a lungul zilei.
3. Stai prea mult timp fără să faci nimic
Dacă ai zile întregi în care stai la birou în faţa calculatorului, nefăcând nimic din punct de vedere fizic, acest lucru mărește nivelul trigliceridelor în sânge, chiar și dacă din când în când ajungi să faci și mișcare. Acest status de a nu face nimic devine în timp o condiţie legată indiscutabil de modificări ale presiunii sângelui, ale contracţiei mușchiului cardiac, putând duce la acumulare de grăsimi, prin nivelul crescut al trigliceridelor și, cu surprindere, te vei îngrășa.
4. Fumezi
Fumatul scade nivelul colesterolului bun, HDL, acest lucru ducând, cu pași mai mici sau mai mari, către tensiune arterială crescută (pentru că se va permite colesterolului rău să adere la pereţii arteriali), boli de inimă, diabet. Crește colesterolul rău și îl scade pe cel bun. Scăderea cu doar 10% din greutatea corporală îţi va îmbunătăţi semnificativ valorile ambelor fracţii de colesterol.
5. Nu îţi controlezi greutatea sau prefer să o ignori
Greutatea crescută, mai ales prin grăsimea din jurul taliei, are două efecte: crește colesterolul rău și îl scade pe cel bun. Scăderea cu doar 10% din greutatea corporală îţi va îmbunătăţi semnificativ valorile ambelor fracţii de colesterol.
6. Mănânci prea multe grăsimi saturate
Aceste tipuri de grăsimi se găsesc în carnea mai grasă, unt, smântână, ulei de cocos. Dar, atenţie, vorbim aici despre un exces de astfel de alimente în dieta zilnică. Moderaţia este cuvântul-cheie, nu eliminarea unei grupe de alimente sau consumul de lactate degresate.
7. Mănânci prea multe grăsimi trans
Sunt acele grăsimi care, pe etichetele produselor alimentare, apar sub numele de grăsimi sau uleiuri „parţial hidrogenate”. Le găsești în comerţ în produsele de tip fast-food, pizza, gogoși, alimente semipreparate. Citește etichetele și alege ce cumperi în cunoștinţă de cauză.
8. Nu mai mănânci deloc grăsimi
Nu toate grăsimile sunt rele. Alege grăsimile mono și polinesaturate, în locul celor enumerate alăturat. Le găsești în pește, măsline, nuci, avocado, seminţe, precum și în uleiuri vegetale de primă presă.
9. Uiţi să aduci fibre în alimentaţia zilnică
Ambele tipuri de fibre, solubile și insolubile în apă, sunt benefice pentru sănătatea inimii, iar cele solubile, în particular, ajută la menţinerea nivelului optim de colesterol rău, LDL. Adaugă deci în alimentaţia ta cerealele de ovăz sau hrișcă, fasolea boabe, vegetalele de toate tipurile, fructele.
10. Bei prea mult alcool
Alcoolul crește nivelul colesterolului. Bărbaţii ar trebui să consume, pe zi, maximum 2 pahare, iar femeile doar 1 pahar cu băutură, ideal vin. Acest lucru va influenţa pozitiv creșterea colesterolului bun, HDL.
Dacă te regăsești în vreuna din cauzele enumerate mai sus, nu aștepta. O poţi face singur sau cu ajutor specializat. Cu cât prelungești lucrurile mai mult, cu atât mai greu îi va organismului să își revină la normalitate. Dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii, fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro. Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate. E mai ușor decât crezi!
Text: Dr. Camelia Ștefănescu
www.stop-dieta.ro
Foto: Getty Images
Comentarii