
Ce este o toxină?

Prin definiţie, toxinele sunt molecule mici, de obicei peptide sau proteine, capabile să provoace boli la contactul sau absorbţia în ţesuturile corpului. Toxinele variază foarte mult în funcţie de severitatea simptomelor declanșate în organism, de la minore (ca în cazul unei înţepături de albină, la persoane non-alergice) până la deces (cum ar fi toxina botulinică, și aici nu mă refer la varianta din cabinetele cosmetice, ci la cea produsă de Clostridium botulinum, bacterie anaerobă întâlnită în alimentele conservate insuficient sterilizate).
În lumea naturală, nu este la fel de simplu ca etichetele „toxic" sau „netoxic". Majoritatea substanţelor sunt toxice de la un anumit nivel și, în cantităţi relativ mici, multe dintre aceste ,,toxine" pot fi procesate și eliminate cu ușurinţă de organismul uman. O să vă dau doar câteva exemple pentru a vă lămuri.
Vitamina A: un supraconsum al acesteia poate provoca, printre alte probleme, dureri de cap, somnolenţă și anorexie. Desigur, în cantităţi relativ mici este esenţială pentru sănătate și, mai ales, pentru vedere.
Complexul de vitamine B: un aport crescut, și funcţiile neurologică și hepatică vor avea de suferit. În cantităţi normale, grupul de vitamine B acţionează împreună pentru metabolizarea mâncării, permiţând astfel celulelor să transforme carbohidraţii și grăsimile în energie.
Fitonutrienţii: se găsesc în mod natural în plante, dar dozele mari din acești compuși pot fi toxice pentru ficat, rinichi și intestin. Dozele normale de substanţe fitochimice sunt recunoscute pentru proprietăţile lor antiinflamatoare.
Glucozinolatul: se găsește în legume crucifere, cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles. Consumul ridicat de aceste substanţe chimice care conţin sulf a fost dovedit că poate contribui la apariţia hipotiroidismului. Dar, în cantităţi rezonabile, glucozinolaţii pot proteja împotriva apariţiei celulelor canceroase. Alcoolul: băuturile în cantităţi mari pot crește riscul de apariţie a numeroase probleme de sănătate legate de funcţia ficatului sau a sistemului nervos central. În general, vă puteţi bucura de un pahar de vin pe zi, fără a vă îngrijora de toxicitate.
Scris de Dr. Camelia Ștefănescu
Medic nutriţionist-dietetician
Foto cover: Getty Images
Comentarii