Băuturi tradiţionale de Sărbători
Decembrie este luna în care mai toate popoarele se pregătesc să sărbătorească. Că e de dragul tradițiilor, de dragul speranțelor într-un an mai bun sau de dragul revederii prietenilor și familiei, nu are importanță, focusarea e pe aducerea spiritului de sărbătoare în viața noastră.
Tradiţiile culinare diferă de la un popor la altul și diferă chiar și de la o regiune la alta a unei ţări, trăsătura comună fiind aceea că atrag pregătirea unui festin culinar, din care fiecare scapă cum poate. Și, cum tot anul vorbesc despre mâncare, ce mâncăm și mai ales cât și cum mâncăm, am ales să acord de data aceasta spaţiu unui articol despre băuturile tradiţionale în perioada sărbătorilor de iarnă.
Ţările Europei se laudă cu multe băuturi specifice Crăciunului.
Austria și Germania acordă în aceasta perioadă întâietate vinului fiert, neapărat roșu – nu berii, așa cum crede –, vin fiert cu o abundenţă de arome – scorţișoară, ghimbir și portocală amară. Dacă ai fiert vin alb, înseamnă că n-ai făcut sărbătoare… Obiceiul vinului fiert s-a extins în multe ţări din Europa de Nord, fiecare dându-i evident un specific local.
Ţările scandinave au băutura numită glogg, care poate fi servită în două variante: cu alcool, ce are la bază vinul roșu fiert asezonat cu scorţișoară, coacăze negre, cuișoare, stafide, migdale și must de struguri, care diluează tăria alcoolică a vinului, sau fără alcool, când se folosește ca bază a băuturii doar mustul de struguri.
Marea Britanie se laudă de peste 600 de ani cu cidrul fierbinte ca băutură tradiţională. Cidrul fiert pentru sărbătoare se numea în limbajul arhaic anglican wassail, iar termenul a rămas neschimbat până în ziua de azi.
Băutura tradiţională în Lituania este laptele din seminţe de mac. Baza este mierea diluată cu apă, iar principalul ingredient este evident macul – seminţe zdrobite. Deoarece seminţele de mac conţin opiu, băutura poate avea efecte ușor euforice și uneori produce somnolenţă. Depinde cât de mult consumi.
În SUA și Canada cel mai mare succes îl are lichiorul de ouă ca băutură specifică sărbătorilor. Lichiorul are la bază o cremă din gălbenuș frecat cu zahăr, lapte, rom, coniac. Uneori, pentru a-și impresiona invitaţii cu băutura casei, gazdele îl personalizează adăugând o mirodenie sau două în plus faţă de reţeta originală.
Ca să rămânem pe continentul american, în Mexic, de sărbători, se vinde Punch Navideno la orice colţ de stradă. Asta arată că este o băutură destinată cu predilecţie bărbaţilor. Doamnele, dacă doresc Navideno, se servesc de preferinţă acasă. Nu există o reţetă exclusivă. În principiu, băutura cuprinde zahăr, mere, pere, citrice, stafide, prune uscate, păducel mexican, la care se adaugă tequila, brandy și rom în proporţiile stabilite de fantezia bucătarului.
America Centrală sărbătorește cu Fruit Punch, o băutură ce are la bază rom amestecat cu pulpă de fructe și fructe uscate, prune, caise, mere, ananas, papaya, plus condimente – de obicei, ienibahar, scorţișoară, cuișoare, coajă de portocală.
Cei care își petrec Anul Nou în zona Caraibelor și vizitează Jamaica știu că atunci zona este în plină vară.Și, pentru că romul este băutura naţională, În Chile, sărbătorile nu sunt complete fără Cola de Mono, în traducere literară „coadă de maimuţă’’, care se bea doar rece și constă dintr-un amestec cremos de vodcă și pulpă de fructe. Pentru un gust mai fin, vodca se înlocuiește cu rom sau coniac.
Pentru că am amintit de vodcă, băutură la mare trecere în ţinuturile nordice friguroase ale Rusiei, trebuie să le recunoaștem meritul rușilor de a fi introdus un produs naţional în patrimoniul cultural al omenirii. special făcut pentru sărbători conţine, alături de rom, vegetale proaspete, frunze de măcriș, fructe de pădure, ghimbir proaspăt, suc de lămâie. Totul se amestecă și se consumă după câteva zile de macerare, evident rece.
Luna decembrie este și pentru români o lună plină de invitaţii la masă, multe dintre ele în familie, la părinţi, la bunici… Băutura noastră naţională, deci și băutura tradiţională de Crăciun, este ţuica de prune, fiartă și de obicei amestecată cu un pic de zahăr, pentru a-i lua din tărie, și condimentată cu boabe de piper și ienibahar pentru o aromă mai puternică.
Indiferent unde te vei afla de sărbători, bucură-te de tradiţiile locale, dar încearcă să o faci așa încât să nu fii nevoit să apelezi la medicaţie sau la medici pentru a-ţi restabili sănătatea.
Dacă dorești să afli răspunsuri avizate în domeniul nutriţiei și dieteticii, fă-ţi o programare, chiar acum, pe www.stop-dieta.ro.
Bucură-te de viaţă și hrănește-te sănătos, fără diete chinuitoare, restrictive sau dezechilibrate.
E mai ușor decât crezi!
De Camelia Ștefănescu
Foto Getty Images
Comentarii