Află cum să-ți îmbunătățești dieta
Văzute ca restricţii alimentare, dietele nu funcţionează pe termen lung. Cu toate acestea, aproape fiecare client ajuns la mine începe seria de întrebări cerându-mi un plan de masă. Nu pot să îi învinovăţesc însă, acesta fiind de obicei „specificul“ oricărei diete. Mai mult, așa procedează și majoritatea nutriţioniștilor.
În viaţa reală, oamenii nu mănâncă „nutrienţi“, oamenii mănâncă mâncare.
Și atunci, care e problema?
Prescrierea unor planuri alimentare, de obicei, dă greș. Planurile de masă tradiţionale sunt de fapt niște prescripţii explicite. Trebuie să mănânci exact acest lucru, în exact această cantitate, exact la orele stabilite. Din păcate, atunci când încercăm să respectăm prescripţii rigide, multe lucruri merg deseori într-o direcţie greșită.
De ce se întâmplă acest lucru?
1. Pur și simplu, nu poţi respecta tot timpul planul.
Indiferent cât de entuziast/ă ești, planurile de masă pot fi greu de urmat și e normal să simţi asta. De ce?
- poate ești o persoană foarte ocupată,
- nu ești întotdeauna pregătit/ă,
- se întâmplă să se îmbolnăvească copiii și atunci masa ta nu mai e în prim plan,
- poate șefii se așteaptă să lucrezi până târziu,
- apare mereu ziua de naștere a unei persoane (sau e o sărbătoare specială) sau
- uneori, pur și simplu, nu simţi că poţi mânca masa X la ora Y.
Sunteţi de obicei avertizaţi, când primiţi planul, că dacă nu vă ţineţi de el, este posibil să nu obţineţi rezultatele pe care le speraţi. Problema este că un astfel de plan de masă, pe care v-aţi bazat că o să vă ajute să pierdeţi în greutate, ar putea să vă încurajeze să câștigaţi în greutate.
2. Urmezi perfect planul.
De fapt, îl urmărești prea bine și de prea mult timp. Cele mai multe planuri de masă sunt menite a fi temporare.
Acestea sunt concepute pentru a ajuta o persoană să ajungă la un anumit obiectiv pe termen scurt, cum ar fi scăderea câtorva kilograme acumulate în plus înainte de nuntă sau învăţarea persoanelor diabetice să-și gestioneze glicemia (zahărul din sânge) sau reducerea greutăţii pentru o competiţie sportivă. Organismele noastre se pot adapta, de obicei, la un mod rigid de a mânca pentru o perioadă scurtă de timp.
Dacă sunt prea stricte pentru prea mult timp, aţi putea să vă modificaţi de așa manieră obiceiurile alimentare încât să obţineţi consecinţe negative în ceea ce privește sănătatea (mentale, metabolice, hormonale etc.) pe termen lung.
3. Urmezi planul, dar pentru puţin timp.
Pentru că nu este sustenabil. Nu te face să te simţi mai bine. Poate vezi câteva rezultate pe termen scurt sau nu. Dar simţi că te urăști că mănânci în acest fel. Nu mai vrei să vezi niciodată o altă masă cu salată verde sau să cântărești 50 de grame de pui. În cele din urmă, vei fi deconectat/ă de procesul prin care te restricţionezi în alegerile alimentare și vei renunţa cu totul. Vei concluziona că „mâncarea sănătoasă“ e imposibil de mâncat. Și vei ceda dorinţei de a mânca ceva care îţi place. Una dintre cele mai mari (dar în general neacceptate) probleme cu planurile de masă tradiţională este concentrarea lor asupra „nutrienţilor“.
Mâncăm mese, adesea, cu alţi oameni. Mâncăm mese care se potrivesc culturii și tradiţiilor noastre. Nu banane din Papua Noua Guinee sau alte locuri îndepărtate. Doar așa, pentru a testa și alte gusturi, nu de a face din aceste alimente singurele care ne pot ajuta să ne recuperăm greutatea. Și rareori măsurăm lucrurile cu exactitate, poate atunci când vrem să ne iasă prăjitura perfectă.
Sigur, uneori este necesară o reţetă explicită, de exemplu, sportivii de performanţă sau culturiștii profesioniști (cu alte cuvinte, cei care își câștigă banii pe corpul lor și abilităţile lor atletice) folosesc planuri de masă pentru a-și pregăti competiţiile și a rămâne într-o anumită formă fizică.
Cei mai mulţi dintre noi nu avem nevoie de acel nivel de precizie chirurgicală. În loc să accepţi încă un regim alimentar sortit eșecului, încearcă mai bine câteva moduri de a transforma micul dejun, prânzul și cina într-un mod durabil de alimentare.
Micul dejun
Să presupunem că de obicei mănânci un croissant și bei un cappuccino cremos, eventual în fugă spre birou. Ce poţi face cu această masă? Ai putea să înlocuiești croissantul cu o brioșă de cereale integrale, de exemplu.
- În loc de un cappuccino „desert“ făcut din plic, o cafea obișnuită cu lapte și zahăr brun e o variantă mult mai bună.
- Dacă nu îţi place laptele în cafea, poţi mânca un iaurt mic, simplu, pentru a obţine un pic de proteine.
Acesta poate fi un bun început pentru planul tău alimentar. Ideal este să mănânci stând la masă, nu pe fugă, în mașină, stând la stopuri sau conducând cu o mână.
Prânzul
„Mănâncă încet!“ Ai mai auzit asta de sute de ori. Cine are timp de așa ceva în timpul unei zile de lucru aglomerate? Mai bine iei un burger sau poate o felie de pizza și pleci! O altă masă. O altă durere de stomac și regretul că nu ai făcut nimic care să schimbe asta.
Tu hotărăști dacă poţi face ceva și cu această masă. Așadar, pentru a o îmbunătăţi un pic:
- Mergi la restaurantul de unde îţi iei burgeri sau niște aripioare, dacă asta obișnuiești să mănânci, asigură-te însă că este un loc unde se folosește carne reală, iar aripioarele nu sunt prăjite în baie de ulei neschimbată de o săptămână.
- Dacă nu găsești acest loc aproape de birou, mai bine îţi aduci de acasă o bucată de carne făcută la grill sau chiar prăjită.
- Alege o salată alături de burger și poate doar câţiva cartofi.
- Bea apă în loc de o băutură răcoritoare carbogazoasă, te va hidrata și îţi va potoli real setea.
- Nu mânca în mașină, așteaptă să ajungi la birou. Mănânci mai bine și mai liniștit stând pe scaun, chiar dacă ești lângă calculator.
E un început pe care, în timp, îl poţi îmbunătăţi.
Cina
Este ora 20:00. Tocmai ai ajuns acasă după o zi nebună la serviciu. Tot ce îţi dorești este să îţi pui ceva de mâncare și să te așezi în faţa televizorului. Nici măcar nu-ţi poţi imagina să faci ceva mai complicat decât să încălzești ceva din categoria semipreparatelor și să bei câteva pahare de vin sau bere ca să te calmezi.
Pentru a îmbunătăţi un pic situaţia, rămâi pe același concept, rapid, dar:
- Vino cu proteine - luându-ţi o pulpă de pui din magazinul de produse alimentare din drum spre casă sau alege paste integrale, pe care le fierbi și adaugi un amestec de brânză și smântână.
- Adăugă și o salată, în varianta în care alegi carnea ca fel principal, pur și simplu luând o pungă din categoria pre-spălate.
Problemele de la birou vor rămâne în continuare în mintea ta, dar alături de o masă cu un gust mai bun poţi să savurezi unul sau chiar două pahare de vin, de calitate, stând la masă. După, te poţi așeza și în faţa televizorului ca să urmărești emisiunea ta favorită.
Transformarea mesei nu înseamnă atingerea perfecţiunii. Cât de departe vei progresa depinde de ceea ce vrei, de ce ai nevoie și ce poţi face în mod rezonabil.
Articol realizat de Dr. Camelia Ștefănescu, Medic nutriţionist-dietetician
Foto: Getty Images
Comentarii