Moody Decor - dark colours, relaxing mood
Decorul moody își poate face loc atât în interioare cu tentă vintage, cât și în unele moderne. Are un touch masculin, chiar și atunci când sunt folosite pentru decor și elemente florale, acestea devenind obiecte statement. Nuanţele foarte închise, cum sunt indigo intens, negru sau gri închis, pot da o tentă dramatică încăperii, însă, în același timp, îi pot crea locatarului o senzaţie de calm și liniște, de siguranţă.
Chiar dacă atunci când auzi moody room te gândești la o încăpere cu pereţi în culori închise, tot efect moody ai să obţii și dacă folosești jocuri de culori în degradé pentru același perete, rezultând, de exemplu, efectul unui ametist natural secţionat. Poţi combina și mai multe culori pe pereţi diferiţi, cum ar fi albastru, indigo, violet și verde închis.
Poţi să folosești mai multe nuanţe ale aceleiași culori într-o singură încăpere, cum ar fi mai multe tonuri de gri, degradéuri de la bleumarin la bleu șters ori de la violet la culoarea lavandei, verde smarald sau chiar kaki și olive. Verdele este de altfel o culoare perfectă pentru un interior moody și poate fi folosit și pentru living walls, pereţi acoperiţi de plante sau mușchi, pentru a aduce elemente naturale în interior, dar și pentru un accent modern.
Există și interioare moody cu pereţi care nu sunt vopsiţi în culori închise, dar atmosfera este din registrul respectiv. Ai nevoie de mobilier de lemn de culoare închisă, greoaie, sau poţi încerca să aduci în interior chiar și mobilier de piatră, cum ar fi un piedestal pentru o veioză sau un ghiveci ori o masă din marmură mată. Vopseaua cu care colorezi pereţii nu e singura sursă de culoare dintr-o încăpere. Textilele, plantele și obiectele decorative intră și ele în discuţie.
Sunt potrivite draperiile cu textură grea, canapelele de piele sau catifea, divanele sau scaunele cu tapiţerie luxuriantă, obiectele de iluminat impunătoare, dar cu lumină discretă. De altfel, ideal e să intre în încăpere lumină naturală, filtrată prin perdele sau draperii, pentru a avea un joc de umbre. Pentru lumina artificială, ideale sunt sfeșnicele, lumânările discrete sau mici felinare, poziţionate pe rafturi.
Pentru a mai tempera puţin efectul nuanţelor închise, poţi plasa în faţa unui perete opac obiecte în culori deschise: o statuetă, o plantă, crengi sau frunze într-un vas transparent vor fi în centru atenţiei datorită contrastului dat de perete. Tocmai datorită acestui contrast, interioarele moody sunt excelente pentru expunerea obiectelor de artă.
Când vrei să adaugi culori deschise pentru contrast, alege nuanţe prăfuite sau obiecte vintage. Textile roz pudrat, bleu sau vernil vor potenţa efectul de moody, dându-i totuși o tentă de căldură și confort.
Totuși, nu e obligatoriu să existe respectivul contrast. Dimpotrivă, poţi să alegi mobilier în nuanţe la fel de închise, indiferent dacă fac parte sau nu din aceeași paletă coloristică. Poţi să ai o canapea violet, fotolii verde închis și pereţi indigo sau bleumarin, de exemplu. Ideal, o astfel de combinaţie ar putea beneficia de plante decorative foarte mari, personalizând prin formă și culoare: lămâi, leandri, monstera, palmieri.
Obiectivul unei astfel de încăperi este să fie o zonă confortabilă, în care te retragi pentru odihnă și în care te simţi bine, deci vrei să zăbovești pentru o vreme. Prin urmare, alege fotoliile și canapelele foarte comode, perne moi cu huse de mătase sau catifea, covoare pufoase din lână sau păr natural.
Fundalul sonor face și el parte din atmosferă. Muzică clasică, jazz, bluesuri, balade, chiar muzică de operă, dacă preferi, sunt variante care dau vibe de lounge încăperii. Pentru senzaţia de confort, încăperile ar trebui mobilate într-un stil eclectic, nu minimalist. Ai mai multe șanse să ai într-un interior eclectic obiecte cu care rezonezi sau de care te atașezi, ceea ce e important pentru starea de bine, care nu poate fi indusă de obiecte pe care le deţii strict pentru funcţionalitate.
Un astfel de decor e ideal în open space, dar poate fi realizat și în încăperi mai mici, închise. Pentru a mări vizual spaţiul, poţi să folosești oglinzi mari, ideal înrămate în rame de tablouri sau rame metalice, în stil art deco.
De Ana-Maria Năcioiu
Foto: Getty Images
Comentarii