Irina Baianţ
Soprana Irina Baianţ o interpretează din nou pe stângacea Eliza Doolittle în „My Fair Lady”, dând viaţă transformării ei spectaculoase sub îndrumarea ilustrului profesor fictiv Henry Higgins. Celebra poveste muzicală care a făcut înconjurul lumii revine la Sala Palatului de Crăciun, după un succes de proporţii în luna octombrie. Producţia românească a musicalului „My Fair Lady”, pusă în scenă cu succes de regizorul Răzvan Ioan Dincă, va avea loc pe 27 decembrie, începând cu ora 19:00, și îi va aduce în prim-plan pe unii dintre cei mai apreciaţi artiști ai momentului. Irina Baianţ îi are alături pe Horia Brenciu, Adrian Nour, Ecaterina Ladin, Ionuţ Burlan, Anca Ţurcașiu, Florin Budnaru, Irina Bucescu, Ovidiu Ușvat și alţi peste 70 de artiști, cântăreţi, actori și dansatori care și-au propus deja să ne cucerească. Noi am stat de vorbă cu Irina pentru a afla ce înseamnă dragostea de muzică, cum și unde se regăsește pe sine o soprană în era digitală, dar și ce putem afla de la un personaj celebru care ne înduioșează de fiecare dată: Eliza Doolittle.
Cum a început călătoria ta în lumea muzicii? Cu dragostea pentru ea sau din dorinţa de a deveni soprană?
Muzica a fost alegerea mea exclusivă, de mică. M-a fascinat pianul și mi-am dorit să învăţ să îmi exprim stările și bucuriile printr-un alt limbaj, așa că am început să studiez pianul de la vârsta de 3 ani. Mi-am petrecut adolescenţa proiectându-mi o carieră pianistică, astfel cântul nu era o opţiune, la acel moment. Dar, cum nicio schimbare majoră nu vine ușor și fără să zguduie viaţa celui ce o trăiește, în urma unor experienţe în care am acumulat multă frustrare și dezamăgire, am ales să mă reprofilez, riscant de târziu, către canto clasic, aproape de 17 ani, la sfârșitul liceului. Aici pot spune că a fost mâna destinului care mi-a deschis un nou drum pentru care, de fapt, m-am pregătit în tot acel timp.
Cum privești lumea digitală de azi, în care aproape totul s-a mutat în online și social media? Rămâne loc și pentru muzică?
Pe de o parte, datorită lumii digitale avem acces la mult mai multă informaţie și asta ne facilitează posibilitatea de a asculta mult mai multă muzică. Cred că dacă ești doritor și curios să simţi energia unui concert live, nimic nu te împiedică să o faci.
Știu că nu este deloc ușor să ai performanţe de excepţie pe scenă. Care sunt însă părţile cele mai frumoase?
Călătoriile, oamenii pe care îi întâlnesc, diversitatea și trăirile publicului diferit din fiecare ţară, toate însumează această lume frumoasă și dificilă numită performanţa scenică.
Interpretezi rolul principal în musicalul „My Fair Lady” alături de Horia Brenciu și Adrian Nour. Spune-mi ce putem învăţa de la personajul tău, Eliza Doolittle.
Ambiţia, determinarea, puterea interioară, bucuria pentru orice mică reușită și concentrarea pe care o dovedește înspre a se autodepăși.
Nu ai ales o carieră ușoară, ci una care presupune talent, muncă și sacrificiu. Ai și regrete?
Niciunul.
Fiindcă tot a venit vorba de roluri, care este personajul tău preferat și de ce?
Nu am un rol preferat. De fiecare dată când am învăţat și interpretat un rol, m-am atașat de el și am pus frânturi din mine în conturarea lui.
Cariera ta presupune multe călătorii. Atât interioare, cât și fizice. Care este destinaţia ta favorită?
Destinaţia mea favorită va rămâne Franţa!
Cine te-a inspirat pe plan muzical? Dar pe plan personal?
În plan personal, mama. În plan profesional am avut mai multe surse de inspiraţie, în funcţie de perioada vieţii în care am fost. Aceste lucruri se schimbă odată cu evoluţia noastră.
Ce i-ai spune unui copil îndrăgostit de muzică?
I-aș spune să rămână fidel curiozităţii care l-a adus în punctul de a se îndrăgosti și să rămână focusat, pentru că satisfacţiile vin!
Ce alte genuri muzicale îţi plac?
Fado... și restul.
Ce alte pasiuni ai și ce face o soprană când nu e pe scenă?
Ador să gătesc, să îmi petrec timpul cu prietenii, să mă ocup de salonul de frumuseţe pe care l-am deschis acum câteva luni, Soprano Beauty, și să joc tenis, care este marea mea pasiune.
Care e cel mai preţios cadou pe care îl aștepţi de Crăciun?
De Crăciun, îmi doresc să fiu alături de tatăl meu și de cei mai apropiaţi prieteni și să îmi umplu inima de lumină și pace, de care am atâta nevoie pentru a-mi hrăni sufletul.
De Crăciun, îmi doresc să fiu alături de tatăl meu și de cei mai apropiaţi prieteni
De Alexandra Nuţă-Stoica
Foto: Oana Radu Turcu
Comentarii