Ioana Ciolacu
Se pregătea să devină arhitect, dar s-a reorientat către un domeniu în care era mai multă nevoie de practicieni decât de verdicte aruncate în stânga È™i în dreapta. Când spunem „Ioana Ciolacu”, printre repere numărăm: premiul Designer for Tomorrow, patronat de Stella McCartney, European Fashion Award Berlin, London College of Fashion, UNArte, promovarea modei sustenabile, prin reciclare È™i încurajarea artizanatului local. Vă invit să cunoaÈ™tem mai bine omul cool din spatele acestor repere – Ioana. Keep on inspiring!
Probabil că cel mai greu lucru pe care aÈ™ putea să îl fac ar fi să îmi autoanalizez, cu ochi neimplicat, munca.
Cum arată o zi din viața Ioanei Ciolacu?
I’m a working girl, aÈ™a că o zi obiÈ™nuită arată ca oricare altă zi – mers la birou, apoi acasă, câteodată ies în oraÈ™ cu prietenii, însă am norocul să am È™i zile mai speciale, pe care probabil niciun alt job nu È›i le poate oferi.
Povestește-ne o experiență memorabilă din perioada facultății.
Memorabil, pe plan personal, ar fi recordul de stat trează când studiam arhitectură È™i, având un proiect foarte greu, am lucrat două nopÈ›i È™i trei zile fără întrerupere, după care am printat proiectul È™i apoi l-am prezentat. Am luat notă maximă, însă apoi am dormit 17 ore. Record personal.
Cât de importantă este urmarea studiilor în acest domeniu?
Depinde de fiecare designer. Sunt mulÈ›i designeri fără studii în domeniu, pentru care tocmai nestudierea modei într-un cadru legal le-a creat un avantaj în industrie. Pe mine È™coala m-a ajutat în sensul că m-a introdus în această industrie, mai ales studierea la Londra.
După ce s-a retras, Valentino a spus că, în ziua de azi, trebuie să fii mai mult manager în această industrie, decât artist. EÈ™ti de acord?
Complet de acord.
De unde îÈ›i iei inspiraÈ›ia?
InspiraÈ›ia nu e ceva ce îÈ›i iei (acolo vorbim despre aprofundarea unui subiect), ci ceva care îÈ›i vine. De unde? Nu cred că È™tie cineva să răspundă la asta.
Colecția Bauhaus Women se adresează femeii obișnuite sau unei anumite tipologii?
Toate colecțiile mele vin să complimenteze personalități din cele mai diferite.
Cum ai descrie anul de mentorat sub aripa Stellei McCartney?
Mindblowing. Încă decantez experienÈ›a, după atâÈ›ia ani.
Din punctul tău de vedere, este moda sustenabilă un trend sau, mai degrabă, o inovație?
Nici una, nici alta. Este o necesitate.
Arhipurtații adidași-bărcute. Ești pro sau contra lor?
Nu am o părere în alb È™i negru despre asta. Nu deÈ›in o pereche, însă am învățat să nu fiu contra lor. La urma urmelor, nu este despre ceea ce sunt È™i cum arată, ci despre ceea ce oferă ei purtătorului. Iar această nevoie o înÈ›eleg perfect.
În colecÈ›iile tale, natura se contopeÈ™te într-un mod subtil, dar firesc, cu elemente din arhitectură. Consideri acest blend semnătura ta?
Probabil că cel mai greu lucru pe care aÈ™ putea să îl fac ar fi să îmi autoanalizez, cu ochi neimplicat, munca. Presupun că, dacă mă întrebi, aceste lucruri ies în evidență, deci, da, poate fi semnătura mea.
Dacă ai putea să îmbraci o personalitate din întreaga lume, dead or alive, pe cine ai alege să îmbraci?
Katherine Hepburn.
Vine perioada sărbătorilor. Ce sfat le-ai da bărbaÈ›ilor uÈ™or dezorientaÈ›i, în căutare de haine pentru iubitele/soÈ›iile lor?
Să achiziționeze un voucher de cumpărături de la Ioana Ciolacu. Arată că au gust, dar lasă și libertatea de a alege orice produs.
Care este motto-ul Ioanei Ciolacu?
Nu am găsit unul universal valabil, însă cu siguranță am să îÈ›i zic – când È™i dacă îl voi găsi.
Ai un sfat pentru studenții la UNARTE?
Grow a thick skin.
Piesa vestimentară ce nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunei femei.
Something borrowed and something old.
Ce nu ai purta niciodată?
Never say never, însă nu prea mă împac cu tocurile incerte ca înălÈ›ime.
De Raluca Bălănică
Comentarii