Insula de bucătărie, detaliu modern sau inovație?
Deși sunt adesea asociate, nu neapărat în mod corect, bucătăriilor mari și open space-urilor, insulele de bucătărie au o serie de întrebuinţări și servesc mai multor scopuri. Pe nedrept privite strict ca ancore vizuale, moderne, pentru aceste spaţii, au o contribuţie importantă în creșterea funcţionalităţii și a eficienţei organizării chiar și într-o bucătărie de dimensiuni mai modeste.
Sigur că nu sunt un must have, dar asta nu înseamnă că nu-și pot găsi locul într-un apartament de două camere și 50 mp. Dar înainte de a decide să faci o astfel de investiţie și de a schimba decorul atât de radical, trebuie, totuși, să îţi pui câteva întrebări. Sau să le dezbaţi cu un arhitect sau un designer de interior, dacă-ţi dă mâna:
- Care va fi principalul scop al insulei și pentru ce o vei folosi mai mult?
- Ce calităţi ar trebui să aibă pentru a-ţi face bucătăria mai frumoasă și mai practică?
- De ce tip de insulă are nevoie spaţiul în care o amplasezi?
- O vei folosi doar pentru depozitare sau vrei să aibă și rolul de masă, în cazul în care ocupă prea mult spaţiu și ai nevoie de ceva multifuncţional?
Tocmai pentru că ocupă destul de mult spaţiu pe orizontală, ideal ar fi să găsești o variantă cât mai eficientă și mai adaptată pentru suprafaţa disponibilă, dar totodată una care să răspundă mai multor nevoi. În ceea ce privește amplasarea, centrul încăperii este perfect, dacă vorbim despre o bucătărie clasică, închisă și bine delimitată. Astfel, te vei asigura că ai acces la locurile de depozitare din toate părţile, dar și că îţi va rămâne suficient spaţiu de tranzit de-a lungul tuturor laturilor. Amplasarea centrală funcţionează cel mai bine pentru toate bucătăriile, indiferent de formă și dimensiuni, chiar dacă în cele mari ai și alte opţiuni. Ţine cont de mărimea spaţiului, dar și de forma acestuia, atunci când alegi insula și asigură-te că adaptezi dimensiunile insulei astfel încât să poţi trece pe lângă ea și să poţi deschide dulapuri nestingherit și fără eforturi de contorsionism. Iată câteva idei care te vor ajuta să obţii cât mai multe beneficii de la un astfel de detaliu de design și utilitate și inspiră-te astfel încât să transformi mobilarea sau remodelarea bucătăriei într-o experienţă personalizată:
Blatul de bucătărie, acum mai amplu și mai confortabil
Mobilierul clasic de bucătărie vine la pachet cu un blat pe care-l folosești pentru depozitarea anumitor electrocasnice specifice, cum ar fi espressorul, prăjitorul de pâine sau blenderul, dar și pentru diferite activităţi legate de pregătirea mesei. Uneori, acest blat este însă insuficient de lat sau de încăpător pentru curăţat, tocat și făcut plating pentru musafiri, așa că un spaţiu orizontal extra nu poate fi de prisos. Vei avea mai mult loc pentru a găti, vei putea chiar să faci asta împreună cu altcineva, mai mult sau mai puţin bucătar, dar te vei putea folosi de blatul insulei și pentru a servi masa. În ceea ce privește designul, poţi opta pentru o textură și o culoare diferite faţă de cele ale părţii inferioare a acestei piese de mobilier, te poţi juca cu contraste complementare celorlalte piese de mobilier și poţi folosi, în sfârșit, materiale precum quartzul sau granitul în bucătărie, fără a-ţi face griji că sunt prea mult pentru decorul de ansamblu.
Locul de luat masa, stabil și la îndemână
Indiferent dacă optezi pentru o insulă mai înaltă și mai îngustă, pe care să o folosești pe post de bar, sau dacă alegi varianta uneia cu înălţime medie și dimensiuni mai ample, poţi folosi această piesă și pentru a lua masa. Astfel, te poţi lipsi de masa clasică de bucătărie sau, după caz, poţi scăpa de grijile de depozitare și deschidere care vin la pachet cu o masă pliabilă. Tot ce îţi rămâne de făcut e să găsești scaunele potrivite și asortate întregului decor.
Utilităţi extra, confort extra
Nu trebuie să păstrezi blatul insulei liber, în cazul în care consideri că te-ar putea ajuta o chiuvetă în plus sau o plită extra. Totuși, asigură-te că vei monta astfel de utilităţi cu specialiști avizaţi și că ventilaţia și instalaţia de apă funcţionează corespunzător. Ţine cont și de faptul că ţevile ţi-ar putea limita spaţiul de depozitare, iar dacă ai de gând să montezi o plită aici, ia în calcul și investiţia într-o hotă special concepută pentru insule, care ar putea fi destul de costisitoare.
Gândește-te la variantele pe mai multe nivele de înălţime
Dinamica întregii bucătării poate deveni mai jucăușă dacă te folosești de insulă pentru a crea mai multe „etaje”. Atribuie-i fiecăruia un rol: cel inferior poate fi folosit strict pentru depozitare, cel intermediar pentru servirea mesei și pentru utilităţi, iar un al treilea, mai înalt, poate deveni barul perfect pentru bucătăria ta.
Nu te abate de la rolul principal de depozitare și folosește eficient spaţiul
Pe lângă efectul decorativ, insulele de bucătărie sunt dorite, de cele mai multe ori, pentru obţinerea unui spaţiu mai mare de depozitare. Compartimenteaz-o în așa fel încât să servească acestui scop și asigură-te că noile cabinete și sertare îţi vor fi cu adevărat utile și suficient de încăpătoare pentru vasele sau electrocasnicele pe care vrei să le depozitezi aici. De altfel, un dulap suspendat deasupra insulei te poate ajuta să suplimentezi acest spaţiu și să obţii maximul de eficienţă și organizare.
Dacă ești nesigur/ă în ceea ce privește amplasarea unei insule în bucătărie și ai dubii în privinţa utilităţii sau a necesităţii acesteia, cere părerea unui specialist în amenajări interioare și găsiţi împreună cele mai convenabile variante, ţinând cont de spaţiul disponibil, forma acestuia și nevoile tale de depozitare, design și utilităţi.
De Sînziana Pătru
Comentarii