Gastrolab
Gastrolab - Wine & Food Experience în decor urban cu accente artistice
GastroLab este cel mai nou restaurant din Piața Victoriei, un loc unde poți achiziționa și degusta vinuri exclusiviste, poți încerca delicii secuiești dintr-un meniu pus la punct de doi Chefi renumiți și talentați, poți avea întâlniri de afaceri, romantice sau de stat la povești ori poți da petreceri elegante, într-o atmosferă relaxată, obținută prin colaborarea dintre cuplul de arhitecți Kalliopi Dimou și Sorin Istudor de la SKAA Architects (www. skaa.ro) și Oláh Gyárfás, care a dat „the designer touch”.
Proprietarul, Lorand Szarvadi, și-a dorit ca la sediul Gastro Lab din Victoriei să obţină aceeași atmosferă ospitalieră de la restaurantele de la Balvanyos Resort, cu un vibe urban, astfel că a apelat la aceiași arhitecţi cu care a colaborat și acolo. Interiorul este foarte primitor, într-adevăr, ai încă de la intrare senzaţia că ești bine-venit și chiar așteptat, toate locurile unde te poţi așeza par foarte comode, lumina e perfectă pentru a te îndemna la șederi prelungite și relaxate, iar ospătarii, simpatici și bine pregătiţi pentru a te servi fără să ai vreo clipă senzaţia că îţi fac o favoare, ci natural și firesc,
În universul celor doi arhitecţi poţi pătrunde accesând site-ul oficial, www.skaa.ro, sau blogul lor, skaaarchitects.blogspot.ro. „Am pornit de la un concept existent, dezvoltat în ultimii trei ani la Balvanyos Resort împreună cu proprietarii Zsuzsanna Teglas și Lorand Szarvadi și cu Oláh Gyárfás, artist și designer vestimentar. Suntem o echipă interdisciplinară ce s-a format în timp, începând cu amenajarea Grand Santerra SPA de la Balvanyos în anul 2015. Tema a fost să implementăm acest concept la București, adaptându-l mediului urban fără a pierde din atmosfera și sensibilitatea locului original. GastroLab Balvanyos este un refugiu în natură, un spaţiu primitor și deschis, cu o atmosferă și un meniu bazate pe ingrediente locale. Introducerea lui în Piaţa Victoriei s-a tradus într-un restaurant urban cu o bucătărie modernă silvană și o selecţie importantă de vinuri.
În viziunea noastră, un restaurant are trei ingrediente: mâncare, oameni, ambianţă. Provocarea a fost asimilarea unui spaţiu cu caracter urban, deschis și neo-industrial într-un loc cu atmosferă primitoare, protejat de agitaţia orașului. Identitatea locului este compusă de folosirea materialelor naturale și prezenţa sticlelor de vin. Lemnul de stejar, obiectele din răchită, sticla în diferitele forme și pielea, pe un fundal închis, predomină spaţiul. Tavanul din elemente de lemn conduce vizual clientul către zonele principale: barul, zona de mese, vitrina de vinuri și bucătăria deschisă. Iluminatul interior creează zone, sculptând insule de intimitate. Logo-ul este inspirat de sculptura creată e Oláh Gyárfás pentru GastroLab Balvanyos, refăcută in-situ și la Bucuresti. GastroLab Piaţa Victoriei este un refugiu în oraș, cu o atmosferă călduroasă, aproape familiară. Un loc nou, unde revii de parcă a fost tot timpul acolo.”
Kalliopi Dimou și Sorin Istudor, Skaa Architects: „La GastroLab găsești un aer modern, urban, cu influenţe industriale, detalii artistice și elemente rustice calde, cum sunt abajururile ca niște coșuri împletite, mesele din lemn masiv care păstrează culoarea naturală și chiar și logo-ul, ca un cuib reinterpretat. Îl regăsești în mai multe detalii, nu doar pe unul dintre pereţi. E și pe șerveţele, pe pânza brodată care învelește pâinea artizanală și o păstrează caldă, contrar așteptărilor însă, nu e și pe veselă, care e executată manual din ceramică, fiecare piesă fiind unicat, un detaliu ce dă un aer boem experienţei.”
O să îţi placă senzaţia de mișcare a decorului de lemn de pe tavan, realizat de ei special în acest scop, o pădure ultra-stilizată, care te conduce vizual spre diversele zone ale restaurantului. O să îţi placă și faptul că au păstrat nota de eleganţă clasică dată de canapelele Chesterfied verzi, foarte comode, precum și mixul de mobilier din lemn masiv natur și negru.
Cum locul a fost creat mai ales pentru etalarea vinurilor, rafturile în care stau sticlele sunt adevărate biblioteci moderne, existând chiar și o încăpere cu temperatură controlată, special pentru acestea. Toate au preţurile la vedere, astfel că poţi vizita GastroLab și ca un magazin. Este gândit, deci, ca un spaţiu multifuncţional, un concept dedicat iubitorilor de timp liber petrecut cu folos.
Atmosfera de pe terasă e la fel de inviting, chiar și în sezonul rece, având un sistem de încălzire ce vine din tavan, ideală deci pentru fumători, care pot sta în tihnă acolo, însoţiţi de un pahar de vin.
Oláh Gyárfás este cel care a venit cu ideea draperiei din piele cu ţinte metalice care maschează intrarea spre garderobă, un element de decor original și de efect, care va fi cu siguranţă backgroundul multor poze instagramabile.
Elementele decorative vin de la o școală de sculptură din Târgul Secuiesc, statuete de lemn sau metalice care, fiind așezate printre sticlele de vin, anulează senzaţia de muzeu sau de expoziţie, părând mai degrabă că vizitezi o cramă ultra-modernă și futuristă a unui aristocrat puţin excentric, dar bon vivant și excelent în calitate de gazdă.
GastroLab merită vizitat tocmai pentru că reprezintă o adevărată experienţă, la nivelul tuturor simţurilor, una complexă și interesantă, ca o vacanţă în care bifezi în același loc atât vizita locurilor de interes, cât și a locurilor unde se mănâncă și se bea bine, cu efect de mini-vacanţă urbană pe care o poţi lua săptămânal.
Web: https://gastrolab.ro/piatavictoriei/
Instagram: @gastrolab_piatavictoriei
Facebook: www.facebook.com/GastroLabPiataVictoriei
CONTACT: BD. Aviatorilor, nr. 8
0762.255.288; 021.311.37.50
Program: Luni-Vineri, 11:00-23:00, Sâmbătă-Duminică, 11:00-23:00
De Ana-Maria Năcioiu
Comentarii