Votca cea ușor de mixat
Rușii, polonezii și scandinavii își dispută de secole paternitatea acestei băuturi. Greu de spus care dintre ei este mai îndreptăţit să și-o însușească. Se pare că prima atestare documentară apare în secolul al 8-lea, în Polonia. Însă pentru multă lume, Rusia este ţara votcii. Enciclopedia Britannica, de pildă, spune că aici a apărut pentru prima dată, în secolul al 15-lea, după o reţetă ticluită de un călugăr pe nume Isidor. O teorie care împacă cele două versiuni spune că polonezii o făceau de mult timp, însă o foloseau pe post de medicament și rușii au transformat-o mai târziu în băutura pe care o cunoaștem noi astăzi. Cert este ca numele ei vine de la cuvântul slav „voda” (apă). Fiind un alcool neutru, fără gust și fără culoare, votca poate fi distilată aproape din orice ingredient care poate fermenta. La început, se obţinea din cartofi. În prezent, cele mai bune votci se distilează din grâu (Rusia) sau secară (Polonia). Iar în ultimii ani, francezii au lansat câteva mărci de votcă foarte populare, din distilat de struguri, care au produs un mic cutremur pe piaţă.
Nobilii ruși o consumau cu secole în urmă simplă, rece și însoţită de mâncăruri condimentate, caviar, somon afumat sau anșoa. Ţăranii ruși o consumau oricum, în cantităţi industriale. În principiu, votca se bea rece, cu gheată, sau în pahare răcite. Mai nou, la modă este să ţii sticla la congelator, în așa fel încât licoarea să fie mai uleioasă atunci când o torni în pahare. Trebuie știut însă că, răcită prea tare, își pierde din arome. Asta, dacă o apreciezi pentru calităţile ei, și nu o bei în diferite combinaţii. Iar votca este probabil licoarea care se pretează cel mai bine combinaţiilor de tot felul. Iată câteva exemple extrem de cunoscute și ușor de preparat!
Appletini
Două măsuri de votcă, o măsură șnaps de mere verzi. Pune ingredientele într-un shaker cu gheaţă, amestecă-le bine și apoi strecoară combinaţia într-un pahar de martini, pe care-l ornezi cu o felie subţire de măr.
Black Russian
O măsură de votcă, o măsură de lichior de cafea. Votca și lichiorul se amestecă într-un pahar scurt umplut pe jumătate cu gheaţă, iar apoi adaugi cola în completare și ornezi paharul cu una sau două cireșe.
Caribou Lou
O măsură și jumătate de votcă o măsură de Malibu. Votca și romul se amestecă într-un pahar înalt umplut o treime cu gheaţă, iar apoi adaugi suc de ananas până sus și ornezi paharul cu o felie de portocală.
Votca Soda
O măsură de votcă, o măsură de lichior de fructe (Chambord, Crème de Cassis). Ingredientele se amestecă bine cu gheaţă într-un pahar înalt. La final, ornezi paharul cu o felie de lămâie și cu zmeură sau coacăze.
Bloody Mary
Într-un pahar înalt, puneţi câte un strop de sos Worchester și Tabasco, un pic de sare și piper. Apoi turnaţi peste trei părţi de votcă, șase de suc de roșii și una de suc de lămâie. Amestecaţi și adăugaţi gheaţă.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii