Vinul rosé, un vin mai sprinţar și fără prea multe dureri de cap a doua zi
Eu cred că vinul rosé a fost inventat pentru zilele acestea de primăvară, când pomii sunt înfloriţi și parfumul lor parcă a fost decantat într-un pahar de culoarea chihlimbarului. Aromele cele mai comune ale acestui vin se potrivesc de minune cu serile răcoroase de primăvară, când te poţi bucura de buchetul unui vin la cină chiar și pe-o terasă, dar și cu mesele de sărbători, la care vrei să însoţești bucatele tradiţionale cu un vin ceva mai sprinţar și fără prea multe dureri de cap a doua zi. De fapt, vinul rosé este bun în orice sezon, datorită diversităţii de gusturi pe care o întâlnești în acest segment, dar și faptului că poate fi asociat oricărui fel de mâncare.
Rosé-ul de Provence are, de cele mai multe ori, un buchet delicat, aciditate suplă și arome de flori și citrice care îi dau un gust foarte fresh. Este un excelent companion pentru mesele ușoare de vară, cu salate și fructe de mare, și, în egală măsură, poate fi servit drept aperitiv, înainte de masă. Un alt vin rosé, tipic mediteranean, cu nuanţe florale și miros de petale de trandafir, este cel pe care-l întâlnești în Delta Ronului, cupaje de Grenache, Pinot Gris, Pinot Noir și alte soiuri locale, ceva mai corpolente ca în Provence. Excelent alături de un ton la grătar sau cu legume trase la tigaie și condimentate discret. Rosé-urile italienești sunt mai corpolente, cu arome puternice de fructe roșii și condimente.
Lacrimarosa din Campania este foarte fructat, cu un finish ușor amărui și foarte răcoros. Poate fi servit la aperitiv, cu un platou de antipasto tradiţional sau cu risotto cu fructe de mare. Unico Merlot de la Tenuta Ulisse este un rosé de Abruzzo, care a fost desemnat în câţiva ani cel mai bun rosé din Italia, o performanţă extrem de notabilă, dacă ne gândim că această ţară se numără constant în top 3 cei mai mari producători de vin din lume. Este un vin extrem de plăcut, cu un gust persistent de fructe roșii bine coapte. Este ideal în compania unor salate de vară și a mâncărurilor cu sosuri ușoare și carne albă.
În ultima vreme, producătorii români au testat cu succes reţeta provensală de rosé, cu o culoare mai deschisă și arome ceva mai subtile, mai ierboase, excelente pentru sezonul cald, în compania unor aperitive, dar și soiurile ceva mai aromate, cu mai mult corp, pe care le puteţi savura alături de mâncăruri ceva mai elaborate, cum obișnuim să mâncăm de Paște. În prima categorie aș enumera vinurile de la Corvova, Liliac, Serve sau Avincis, în cea de a doua aș include roséurile de Ceptura, Săhăteni, Drăgășani, Jidvei sau Segarcea.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii