Un cocktail legendar
Zilele acestea de toamnă, cu vreme ușor schimbătoare, ne stimulează apetitul pentru băuturi ceva mai aromate, însă nu mai puțin răcoritoare. Probabil de aceea cocktailurile de sezon includ mai mereu lichioruri și bitteruri italienești. Cum este, de pildă, Negroni, un cocktail foarte popular în cafenelele din Italia, între cele două războaie mondiale. A devenit între timp un clasic, cunoscut în întreaga lume, și mai nou și-a făcut loc și în barurile din București. Dacă nu ați făcut deja cunoștință cu această băutură, iată ce trebuie să știți despre ea înainte de prima degustare.
S-a născut în anul 1919, în Florența. Legenda spune că într-o bună zi, pe terasa barului Casoni și-a făcut apariția contele Negroni, un personaj cunoscut în oraș, foarte excentric și chefliu. Pe vremea aceea era la modă Americano (un amestec de vermut dulce, Campari și sifon). Contele a cerut un pahar de Americano făcut ceva mai tare și i-a sugerat barmanului să înlocuiască sifonul cu gin, pentru că tocmai se întorsese de la Londra. Ceea ce părea la momentul respectiv o idee proastă, pusă pe seama excentricității contelui, s-a transformat mai apoi într-o modă. În scurt timp, toată Florența comanda Americano „cum îi place lui Negroni”, apoi moda s-a propagat în toată Italia și, după război, în toată lumea, mai ales prin contribuția nemijlocită a soldaților americani.
Rețeta lui este destul de simplă: într-un pahar scurt de bar (Old Fashioned) plin cu gheață, amestecați în părți egale vermut dulce (Martini roșu), Campari și gin. Garnisiți apoi cocktailul cu coajă de portocală sau o felie de lămâie. Unora poate să li se pară un amestec ciudat, dar succesul de care se bucură după atâția ani este cumva explicabil: o dată pentru că este o băutură foarte bine echilibrată (tărie, dulceamar, amestec de plante și condimente distilate care merg bine împreună) și apoi pentru că e foarte simplu de făcut și foarte greu de „zbârcit”. Primul gust e întotdeauna neobișnuit și poate chiar ușor agresiv, din cauza bitterului.
La jumătatea paharului însă, papilele se obișnuiesc cu gustul și începi să te bucuri de arome. Pentru cei care suportă cu greu amestecul celor trei tării și concentrația lor alcoolică conjugată, există și o variantă mai light, în care poți înlocui Campari cu Aperol, Martini roșu cu Dubonnet și folosești un gin mai puțin sec (cum sunt, de pildă, Hendricks sau Botanist). În ultima vreme, mai ales în Statele Unite, întâlnești tot felul de variațiuni și rețete „îmbunătățite” de Negroni. Însă eu m-aș obișnui mai întâi cu rețeta clasică și abia apoi m-aș aventura să improvizez.
Un lucru este cert: în ultima vreme am văzut puțini cunoscuți care au gustat Negroni și nu au cerut un al doilea pahar. Prin urmare, îndrăzniți și gustați! Aveți mari șanse să fiți impresionați.
Rudele lui Negroni
Negroni sbagliato: ginul se înlocuiește cu un spumant sau un Prosecco.
Boulevardier: un cocktail similar care folosește whiskey în loc de gin.
Negroni olandez: punem Jenever (gin de Geneva) în loc de ginul sec britanic.
Old Pal: se folosesc un vermut sec și whiskey canadian de secară.
Cine-a fost Negroni
Pascal Olivier de Negroni, căruia i se atribuie invenția cocktailului cu același nume, s-a născut în insula Corsica, în castelul San Colombano. La 18 ani s-a înrolat în armata franceză, alături de care și-a petrecut, în fapte de o notabilă vitejie, aproape toată viața. A fost și decorat cu legiunea de onoare.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii