trickSHOT. Meniu de Europene
Tu unde vezi turneul final al Campionatului European de fotbal din Franța? Și ce mai e pe masă, în fața ta, în afară de o halbă? Sigur că întrebările de mai sus sunt un pic retorice, iar eventualele răspunsuri nu prea au cum să vină înainte să suie colegii de la „Șapte seri” acest articolaș pe site și pe Facebook.
Până atunci, să vă spun despre mine. Am văzut meciul cu Franța, din deschiderea Europenelor, sus, la cucurigu, pe terasa restaurantului trickSHOT, din Promenada. Aici, respectiv la nivelul doi al mall-ului pentru corporatiști din Aurel Vlaicu, pot fi urmărite toate meciurile de la Campionatul European din Franța. Restaurantul/bowling despre care vreau să povestim azi e un concept inedit pentru orașul în care locuiesc, reunind gastronomia de calitate specifică unui restaurant cu ștaif având un meniu internațional și posibilitatea de a juca bowling, biliard și darts.
În meniu se găsesc destule feluri îmbietoare – nu mi-aș refuza, bunăoară, o compoziție transcontinentală, cum ar fi o supă thai (fructe de mare, legume și lapte de cocos), urmată de un fel principal la care m-aș dedulci fără ezitare: Rocinha, frigărui de miel cu legume. Simplu, nepretențios, sățios.
Dar în restaurantele/barurile/pub-urile în care poți să dai o bilă, să arunci la țintă sau să te uiți la meciuri de fotbal, cutuma te îndeamnă mai degrabă să optezi pentru ceva simplu de comandat, de preparat, care vine repede și se mănâncă așijderea. De fapt, cel mai simplu de comandat: un hamburger.
Deștept a fost ăla care a inventat hamburgerul, zice Matthew McConaughey (adăugând, dar asta e irelevant pentru acest articol, că inventatorul cheeseburger-ului a fost de-a dreptul genial!). N-am să evaluez acum deșteptăciunea celui care a născocit hamburgerul trickSHOT (conține bacon, cremă de trufe, ciuperci pleurotus, salată, roșii, castraveți murați și cartofi prăjiți, la care se pot adăuga oricând topping-uri cu cheddar, avocado sau ouă ochi), dar inspirat sigur a fost.
Pentru că, așa cum am mai scris și-n alte rânduri, până la urmă, toți burgerii sunt la fel, depinde, în principal, doar de ce mai pui înăuntru – în fond, chifteaua de vită are cam același gust peste tot (afară de cazul în care poftești la un burger cu carne de vită Kobe, ceea ce faimosul Food Critic pe nume Anthony Bourdain consideră că e o nerozie).
Există o știință a mixului de ingrediente pe care, chiar dacă n-o stăpânești, măcar ai satisfacția că ceea ce ai primit în farfurie e un soi de „Do It Yourself”, adică personalizarea asta care te face să pariezi pe propriile gusturi.
Când fotbalul dă gust
Diferența, așadar, rezidă mai cu seamă în topping. Fascinant însă, și îți recomand să verifici asta pe timpul meciurilor jucate de ai noștri, e că burger-ul își poate schimba gustul în funcție de cursul jocului. Când „Motanul” Stancu ratează din patru metri, cartofii ți se vor părea fierbinți și de duzină. Dar ia încearcă să muști din burger când același fotbalist o vâră în ațe din penalty! Carnea va fi suculentă, trufele își vor merita renumele de „diamantele pământului”, castraveciorii murați vor avea acel „ceva” distinctiv care-ți va aminti de copilărie și de cămara bunicii, nicidecum de unii produși în serie.
Aceste mici satisfacții sunt valabile și dacă ai spulberat popicele din prima sau dacă arunci doar grupat și centrat la darts. Practic, atunci când câștigi sau când echipa ta favorită joacă bine, orice preparat devine memorabil, iar papilele gustative vor asocia mereu ce ai mâncat la victorie cu gustul ales. Din păcate, e corectă și reciproca, respectiv, gustul se schimbă și la înfrângere, doar că nimeni nu se gândește la rezultate nefavorabile zilele astea, nu-i așa?
Comentarii