Top 10 cocktailuri cu rom
Când vorbești despre rom, te gândești de obicei la cocktailuri exotice, numai bune de băut în vacanță, la plajă. Foarte elaborate și destul de greu de repetat acasă. Romul este, fără îndoială, o băutură versatilă, care poate fi savurată în tot felul de combinații, unele dintre ele fiind destul de simplu de făcut fără atestat de barman.
1. CAIPIRINHA PUNCH – O rețetă inspirată de celebrul cocktail brazilian, punch-ul nostru are în plus suc de ginger, care face cocktailul mai efervescent și mai răcoritor.
Iată rețeta: pisați câteva felii de ghimbir, câteva sferturi de lime și mentă cu muddlerul într-un pahar și apoi adăugați Cachaca
până se umple paharul și lăsați amestecul peste noapte la rece. Înainte să îl degustați, puneți amestecul într-un bol de punch
sau un pitcher laolaltă cu un pahar de suc de lime și 5 pahare de ginger beer sau ginger ale. Puneți gheață din belșug și amestecați bine.
2. DARK AND STORMY – Este o băutură simplă și foarte populară în Statele Unite. Secretul stă în rom, care trebuie să fie negru (Goslings sau Myers). La o parte de rom, pui trei părți de ginger beer. Amesteci bine cu gheață într-un pahar înalt și adaugi o felie de lime și câteva frunze de mentă.
3. EUREKA PUNCH – Amestecul de rom și Chartreuse poate părea destul de violent. Nu însă și dacă este domolit de o cantitate rezonabilă de ginger ale. Rețeta acestui punch este mai exact: două părți rom, una de Chartreuse, una de suc de lămâie, două de ginger beer, o linguriță de sirop și un strop de Angostura.
4. GOLDEN AGE – O combinație al cărei gust te duce cu gândul la cocktailul Manhattan. Ar putea fi un fel de Manhattan răcoritor pentru pasionații de rom. Iată cum îl preparați: puneți într-un pahar înalt sau într-un shaker două părți de rom auriu, o parte de Cynar, o parte de Licor 43 și două lingurițe de vin fortifiat dulce (Porto, Sherry sau Marsala). Decorați amestecul cu o felie de grepfrut roz.
5. GOOMBAY SMASH – O rețetă foarte populară în Insulele Bermude, unde se pare că a și fost inventată. Simplă, răcoritoare și ușor de făcut. Amestecați într-un shaker o parte rom, o parte Malibu, o parte suc de portocale și două părți de suc de ananas. După ce s-a răcit bine shakerul, strecurați amestecul într-un pahar înalt și decorați cu felii de ananas și portocală.
6. ISLE OF PINES – Acest cocktail este pe cât de simplu, pe atât de gustos și răcoritor. Respectă formula pe care o întâlnești în multe rețete cu rom: rom + suc de fructe (citrice) + îndulcitor = cocktail. Nu trebuie decât să amestecați într-un shaker plin cu gheață o parte de rom, o parte suc de rodii, o jumătate de suc de grepfrut și o linguriță de sirop. Rezultatul îl strecurați într-un pahar de cocktail și îl decorați cu câteva coacăze negre sau roșii sau cu sâmburi de rodie.
7. LEMONADE SMASH – Amestecul de limonadă, rom și căpșuni sună irezistibil. Cu cât sunt căpșunile mai coapte și mai zemoase, cu atât mai gustos va ieși acest cocktail. Iată rețeta: două părți rom alb, o parte suc de lămâie și o parte parte sirop. Ingredientele se amestecă cu gheață într-un shaker în care au fost zdobite în prealabil 3-4 căpșuni. Apoi amestecul
este strecurat într-un pahar înalt și decorat cu o căpșună și cu frunze de mentă.
8. MANDARIN COOLER – Mandarinele sunt îndeobște ocolite de barmani, pentru că sunt prea dulci și greu de combinat cu alte ingrediente. Rețeta de față e o excepție, iar autorul ei a echilibrat gustul sucului de mandarină cu sirop de rozmarin. Pe scurt: o parte rom, 2 părți suc de mandarine și 2-3 lingurițe de sirop de rozmarin amestecate într-un pahar înalt cu gheață.
Siropul de rozmarin îl puteți face și singuri acasă: fierbeți un kg de zahar și un litru de apă împreună până se face sirop. Lăsați la răcit apoi fierbeți vreme de 5 minute siropul cu 5-6 crenguțe de rozmarin, pisate usor cu cuțitul înainte. Lăsați amestecul la răcit peste noapte și apoi îl strecurați într-o sticlă pe care o țineți la frigider.
9. TROPICAL STORM – Secretul oricărui cocktail cu ananas este să ai suc proaspăt la dispoziție. Sucurile de ananas din conservă, chiar și cele neîndulcite, nu pot avea aceeași savoare. În rețeta de față, pe lângă două părți de suc de ananas, punem două de suc de portocale, două de rom și una de Campari. Le amestecăm pe toate într-un pahar înalt cu gheață și apoi decorăm paharul cu o felie de ananas, de portocală sau cu o cireașă.
10. BERRYNICE MARTINI – Există zeci, poate sute de conjugări ale celebrului cocktail Martini. Unele dintre ele chiar făcute fără vermut, gin sau votcă. Cel de față combină două părți de Chambord cu 4 de Cachaca. Ingredientele sunt amestecate într-un shaker în care au fost zdrobite și amestecate în prealabil cu muddlerul cocăze negre, sferturi de lime și o linguriță de sirop. Apoi amestecul este strecurat într-un pahar de Martini, evident.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii