Shiraz sau Syrah? To be or not to be?
Francezii îi spun Syrah, noi însă ne-am luat după cei din Lumea Nouă și îi spunem mai degrabă Shiraz. Cel mai probabil, datorită vinurilor australiene pe care le găsim tot mai des în magazine și pe care le apreciem se pare tot mai mult.
Este vinul puternic prin excelenţă, mai degrabă negru decât roșu, corpolent, cu buchet complex și o cantitate considerabilă de antioxidanţi. Originea acestui soi este un pic incertă, scenariile de largă răspândire bazându-se în mare pe asocieri legate de etimologia sa. Unii sunt de părere că numele vine de la localitatea Shiraz din Iran, alţii susţin teoria conform căreia strugurele a fost adus de romani din Syracusa (Sicilia) în Franţa și, în fine, o altă teorie spune că strugurele a apărut în Franţa prin încrucișarea unor soiuri vechi și destul de obscure astăzi (Dureza și Mondeuse Blanche), fapt certificat și de studiile genetice făcute în 1998 de o echipă de cercetători australieni.
În Franţa, soiul este cunoscut sub numele de Syrah, iar vinurile care îi poartă numele, de la nord de Ron, sunt foarte parfumate și au un potenţial mare de învechire. Îl găsim și în sudul Franţei, însă aici este folosit mai degrabă în cupaje. În secolul trecut era cultivat și în zona Bordeaux, unde producătorii îl foloseau în cupajele clasice, cu Cabernet sau Merlot, pentru a le potenţa taninurile. Astazi însă găsești cupaje de Cabernet și Syrah mai degrabă în Australia sau în Statele Unite. Franţa rămâne celebră pentru vinurile Syrah din Hermitage, Cote Rotie sau St. Joseph, care sunt de altfel și cele mai scumpe.
În Lumea Nouă este cunoscut sub numele de Shiraz, iar în Australia, unde clima călduroasă ajută la crearea unor vinuri mature, puternice, este cel mai popular soi de struguri, fiind cultivat intensiv în regiunile Barossa, Hunter și McLaren Vale. Dacă Shirazul de Hunter are un corp mediu, cu taninuri domoale și o aromă ceva mai fructată, cel de McLaren poate ajunge ușor la un procent mare de alcool (în jur de 14%) și are un buchet extrem de complex, cu note distinctive de mure, lemn dulce, piper, ciocolată neagră și vanilie. Mai mult de jumătate din producţia mondială de Shiraz este împărţită de Franţa și Australia. Spania, Argentina, Africa de Sud și Italia recoltează și ele anual cantităţi relevante la nivel mondial.
Cu ce se mănâncă
Acest strugure ne oferă câteva dintre cele mai corpolente și aromate vinuri din lume, cu arome persistente de fructe roșii de pădure și condimente. Asocierea sa cu Cabernetul în unele cupaje sau cu Grenache în cupajele clasice Cotes du Rhone are menirea de a-i mai domoli structura foarte viguroasă în special pentru vinurile de masă. Densitatea sa peste medie și taninurile pronunţate îl fac un partener perfect al mâncărurilor condimentate și al cărnii de miel sau vânat, de preferinţă marinat în vin roșu cu piper negru sau seminţe de muștar picant. Syrahul din Franţa se potrivește de minune cu ierburile de Provence.
O friptură la cuptor condimentată cu lavandă, fenicul sau cimbru merită cu prisosinţă însoţită de un Syrah de Cornas, Hermitage sau Cote-Rotie. De asemenea, brânzeturile frantuzești cu o textură grasă pot fi o asociere fericită cu acest vin, pentru că au menirea de a crea un bun echilibru cu taninurile pronunţate ale Syrahului. Pe de altă parte, Shirazul australian, ceva mai piperat, poate fi combinat foarte bine cu fripturi la grătar. Cu condiţia ca acestea să fie și ele la rândul lor bine asezonate cu condimente nobile, precum anasonul sau cuișoarele.
Scris de Dragoș Vărșandan - jurnalist, antreprenor, social drinker, gurmand și degustător pasionat de vinuri.
Comentarii