Secretul „omletei” norvegiene
Cei mai mulţi dintre noi credem că, ori de câte ori avem de-a face cu bucătăria nordică, totul se rezumă la fructe de mare și diverse combinaţii de pește. Ţările nordice sunt însă faimoase și pentru multitudinea de deserturi cu care își răsfaţă vizitatorii. Așa că am decis să vă surprindem cu o „omletă” norvegiană, un desert construit din floricele caramelizate, îngheţată de vanilie, bezea și biscuiţi. Timpul necesar realizării reţetei e de o oră. Apoi, așteptăm încă o oră pentru desăvârșirea ei. Pentru opt persoane vom avea nevoie de următoarele ingrediente: 100 grame de zahăr, două albușuri, 55 grame de zahăr nerafinat, două cutii medii de îngheţată de vanilie, 12-15 biscuiţi, după dorinţa fiecăruia, o pungă de floricele caramelizate, o pungă de gheaţă și sare de mare.
Îngheţata se pune la frigider timp de 30 de minute pentru a o înmuia. În același timp, pe platoul pe care pregătim desertul așezăm un „covor” de gheaţă, de circa 1 cm, zdrobită după ochi. În mijlocul platoului, peste gheaţă, „construim”, cu ajutorul unei bucăţi de hârtie pergament, o formă de „buștean”. Important: hârtia pergament își va consolida forma de buștean, gol la interior, dacă o lăsăm în prealabil câteva zeci de minute în congelator. Apoi, în mijlocul „bușteanului”, turnăm floricelele caramelizate. Atenţie, de jur împrejur trebuie să păstrăm covorul de gheaţă, pentru a evita topirea caramelului. Se adaugă biscuiţii pe toată lungimea platoului, direct pe covorul de gheaţă. Batem bine albușurile cu zahăr, pe care le fierbem cu apă la 120 de grade. Se va forma un sirop gros care se va turna peste blatul de lucru. În fapt, trebuie să ne iasă o bezea delicioasă care va acoperi ulterior îngheţata pusă peste biscuiţi și „bușteanul” cu floricele caramelizate. Ornarea „omletei” se poate face cu frunze de mentă!
Comentarii