Sangria, un cocktail, mai multe reţete
Vacanţa de vară și weekendurile petrecute în aer liber rimează perfect cu sangria, celebrul punch inventat de spanioli, foarte ieftin și ușor de făcut. Sangria a devenit extrem de populară în ultimul secol și există atât de multe reţete numai în ţara sa de origine, încât spaniolilor le este greu să decidă care este cea primordială.
În linii mari, cei mai mulţi o preferă „fresh”, cu vin roșu, suc de lămâie, câteva fructe și un pic de vermut sau sherry, alţii o vor mai aromată și adaugă tot felul de mirodenii în ea, precum scorţișoară sau cuișoare, iar alţii o preferă cât mai tare și pun, alături de vin și fructe, un șir lung de băuturi, în cantităţi mai mici sau mai mari, după gust: votcă, brandy, gin sau rom.
Ingredientul de bază este, evident, vinul roșu. Care trebuie să fie sec, tânăr, ușor și cu aciditate crescută. Cu descrierea asta se potrivesc o sumedenie de soiuri, precum Cabernet, Merlot, Zinfandel sau Beaujolais. Însă eu vă invit să căutaţi un Tempranillo de Rioja, un strugure care este cules devreme, cu arome subtile și cu gust sprinţar, din cea mai cunoscută regiune viticolă din Spania. Apoi sunt fructele, care trebuie să fie în proporţie covârșitoare citrice și care trebuie lăsate să fermenteze cu vinul la rece măcar trei ore.
Mod de preparare
Aveţi nevoie o sticlă de vin roșu, deșertată într-un bol generos, în care mai adăugăm sucul unei lămâi și cel al unei portocale. Apoi o lămâie, o portocală și un măr tăiate în bucăţi mici, 150-200 ml de miere sau sirop de agave și un pahar de brandy, whisky, coniac sau Cointreau. Acest amestec este lăsat acoperit câteva ore în frigider. Cu cât apucă să stea mai mult, cu atât mai bine. Înainte de servire, adăugaţi cam 250 ml de apă minerală și gheaţă din belșug. Cantitatea rezultată este suficientă pentru patru persoane. În funcţie de gust, puteţi adăuga în amestecul iniţial orice băutură sau mirodenie care vă face cu ochiul în cămară. Însă în cantităţi mici, pentru că altfel sangria riscă să-și piardă gustul autentic sau, mai rău, să se transforme într-o bombă cu efect întârziat.
Alte reţete care merită încercate
White Peach Sangria
3 piersici albe zemoase taiate în felii, un păhărel de șnaps de piersici (Archers sau Peach Tree) și o sticlă de Prosecco Brut sunt amestecate într-un vas mare și ţinute câteva ore la frigider. Înainte de a fi servită băutura, adăugaţi câteva cuburi de gheaţă, apă minerală, câteva frunze de mentă și câteva felii de lămâie.
Spring Sangria
Amestecaţi într-un vas un păhărel de limoncello, un pahar de zmeură, un pahar de căpșuni și o sticlă de Prosecco Rosato. Ţineţi amestecul câteva ore la frigider, apoi adăugaţi câteva felii de lămâie, gheaţă și un pic de apă minerală.
Mojito Sangria
Amestecaţi într-un vas trei lime, un mănunchi de frunze de mentă, trei linguri de sirop de agave sau miere, un ananas mic, tăiat bucăţi, o sticlă de vin alb (Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio), o jumătate de pahar de rom, un pahar de suc de ananas. După ce aţi ţinut destul amestecul în frigider, adăugaţi câteva felii de lămâie, apă minerală și gheaţă.
Spiced Sangria
Într-un vas amestecaţi un pahar de rom spiced, un măr și o portocală tăiate bucăţi, o sticlă de vin roșu sec și două-trei bucăţi de ghimbir tăiate mărunt. Lăsaţi amestecul la frigider o vreme, apoi garnisiţi cu felii de lămâie, gheaţă și bere de ghimbir după gust.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii