Roșu Împărat și Îmbuteliat
Supranumit “regele soiurilor roşii”, istoria acestui tip de struguri începe în secolul al XVII-lea, în Franţa, când a apărut în urma încrucişării naturale dintre Cabernet Franc şi Sauvignon Blanc.
Cultivat pe o suprafaţă de aproximativ 615.000 de ha, în prezent, este considerat cel mai plantat soi de strugure din lume. Motivele care stau la baza acestui fapt sunt rezistenţa la boli, secetă şi îngheţ a strugurelui, vinurile de calitate superioară care se obţin şi potenţialul lor de învechire.
Vinificat în roşu, în rosé sau chiar în alb, acest soi se bucură de o popularitate în rândul unei categorii foarte largi de consumatori. De la vinuri roşii robuste, cu o structură complexă şi până la vinuri de masă, Cabernet Sauvignon este o opţiune fermă în materie de vinuri.
Originar în Bordeaux îşi găseşte un terroir excelent pe partea Malului Stâng. În localităţile Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, Médoc sau Graves solurile pietroase, calcaroase şi argiloase sunt ideale pentru acest soi cu coacere târzie. Nu întâmplător, Cabernet Sauvignon este varietatea predominantă din cupajele unor Grand Vin-uri ale producătorilor Château Margaux, Châtea Latour sau Château Mouton-Rotschild.
În Italia, Cabernet Sauvignon a produs o schimbare a statu quo-ului din Toscana. Este soiul predominant din cupajul “super-toscanelor” precum Sassicaia, Tignanello sau Ornellaia. Vinuri de referinţă care au schimbat caietele de sarcini D.O.C. conservatoare care limitau producătorii doar la folosirea soiurilor locale.
Fiind cel mai plantat soi de struguri din lume, Cabernet Sauvignon a devenit celebru şi în celelalte ţări ale Europei: Spania, România sau Georgia, dar şi din ţări din Lumea Nouă: California (SUA), Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia sau Noua Zeelandă.
Din această varietate, se obţine un vin complex, cu structură tanică şi cu un postgust lung. Aromele predominante sunt cele de coacăze negre, cireşe negre, mure, merişoare, fulgi de cacao, ardei gras roşu, nucşoară, piper negru sau ciocolată neagră. Învechite în baricuri din stejar de lemn, vinurile capătă note îmbietoare de vanilie şi cedru.
În zonele mai reci precum Bordeaux sau Africa de Sud, vinurilor vor avea arome mai fine şi un corp mai suplu, în timp ce în Australia sau în California (S.U.A.), Cabernet Sauvignon va fi mult mai expresiv şi corpolent.
În România, acest soi este cultivat şi vinificat cu mare respect de crama noastră. Indiferent dacă este vinificat monovarietal sau în cupaj cu Merlot sau cu Feteasca Neagră neaoşă, Cabernet Sauvignon se bucură la Aliman şi Rasova de condiţii ideale.
Alira Grand Vin Cabernet Sauvignon 2011, 13.5% vol. alc., este variantă high-end monovarietală. Un vin roşu cu o culoare roşu-granat închisă, cu un buchet de mure şi eucalipt. Gustativ se simt note intense de lemn dulce, scorţişoară, coacăze negre. Corpul este bine echilibrat, bogat şi expresiv cu un postgust lung în care se simt pe final note de ciocolată neagră şi cafea. Cele 14 luni petrecute în baricuri din stejar de lemn franţuzesc îi redau Cabernet Sauvignon-ului un caracter impunător. Motiv pentru care este recomandată decantarea vinului pentru o perioadă de cel puţin o oră înainte de consum.
Temperatura de servire: 18°C.
Asocieri culinare: muşchi de vită în sos de piper verde, antricot de viţel cu legume la grătar în sos de fructe de pădure, sau cu mâncarea care vă place.
Alira Grand Vin Cuvée 2011, 13.6% vol. alc. este singurul cupaj românesc al gamei de semnătură a vinificatorului francez Marc Dworkin. Constituit din Merlot, Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon, simbolizează armonia dintre cele trei soiuri cultivate. Rezultatul este spectaculos, obţinând un vin cu o culoare rubinie intensă cu nuanţe granat şi un nas foarte expresiv de vanilie, caramel, cacao, coacăze negre şi piper verde. Gustul este bine echilibrat şi bogat, cu taninuri catifelate, rezultat al învechirii de 14 luni în butoaie de stejar franţuzesc. Se simt note de fructe de pădure bine coapte, espresso şi marţipan. Postgustul este lung, iar perioada de o oră petrecută în decantor va ajuta vinul să-şi arate adevăratul potenţial.
Temperatura de servire: 18°C.
Asocieri culinare: muşchi de vită cu sos de fructe negre de pădure, T-bone Steak de viţel la jar sau cu mâncarea care vă place.
Alira Cabernet Sauvignon 2011, 13% vol. alc. este omagiul adus acestui soi din gama intermediară. Un vin cu o culoare rubinie închisă şi cu note de coacăze negre, marochin şi tuşe pământoase. Gustativ, Cabernet Sauvignon-ul se simte opulent, cu taninuri lungi şi rotunde ca urmare a maturării vinului timp de 12 luni în baricuri din stejar franţuzesc. Notele predominante sunt cele de prune uscate, vişine bine coapte, gem de mure şi ardei gras roşu. Postgustul este mediu spre lung, cu note finale condimentate de bob de piper verde şi nucşoară. Pentru a-l savura la potenţialul său aromatic deplin, este necesară aerarea sa, cu cel puţin 30 de minute înainte de consum.
Temperatura de servire: 16-18°C.
Asocieri culinare: piept de raţă la cuptor cu piuré de castane, prăjituri de tip negrese sau cu mâncarea care vă place.
Alira Cuvée 2011, 13,5% vol. alc., este unul dintre vinurile nostre din gama intermediară formată din cupajul celor trei soiuri cultivate la Aliman: Cabernet Sauvignon, Merlot şi Fetească Neagră. Corpolent şi rotund, maturat timp de 12 luni în baricuri din lemn franţuzesc, vinul are o culoare rubinie intensă. Nasul este îmbietor cu note de vişine şi lemn. Gustativ, simţi arome plăcute de prune, coacăze negre, mure, ciocolată neagră şi espresso. Postgustul este lung, aromat cu note condimentate pe final de piper alb. Înainte de a-l consuma este indicat o perioadă de cel puţin jumătate de oră de aerare în decantor.
Temperatura de servire: 16-18°C.
Asocieri culinare: brânzeturi maturate, paste Bolognese sau cu mâncarea care vă place.
Alira Tribun 2013, 13,9% vol. alc., un vin cu o simbolistică aparte, un adevărat “apărator al intereselor” legate de gustul iubitorilor de vin. Cupaj în care predomină Merlot-ul, alături de Fetească Neagră şi Cabernet Sauvignon. Vinul are o culoare rubinie deschisă. La nivelul nasului, se simt arome de zmeură şi coacăze roşii. Gustativ, vinul dezvoltă note de vişine, fructe roşii de pădure şi ciocolată. Corpul este bine echilibrat, pendulând între aciditate, taninurile delicate, aromele fructate şi alcool. Postgustul este mediu cu note fructate. Este un vin suplu şi savuros, motiv pentru care nu este necesar să-l decantaţi.
Temperatura de servire: 16-18°C.
Asociere culinară: risotto cu piept de raţă, brânzeturi de tip Gouda sau Cheddar sau cu mâncarea care vă place.
Alira Eleganza 2014, 13.4% vol. alc. a fost unul dintre vinurile-surpriză de la începutul anului 2017. Eleganza este un vin roşu dulce, obţinut din asamblajul “clasic” compus din Merlot, Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Noutatea sa constă în tehnica de vinificare în stilul recioto, prin care au fost folosiţi struguri culeşi târziu şi stafidiţi. Vinul are un corp plin, cu o textură catifelată şi arome bine conturate de prune uscate, mure, coacăze negre, urmate de note finale de crème brûlée şi condimente dulci precum vanilia şi cuişoarele. Postgustul este mediu, cu note finale dulci, în care se observă echilibrul perfect dintre aciditate, corp, alcool şi zahăr. Fiind maturat opt luni în butoaie noi de stejar, se recomandă decantarea vinului pentru o perioadă de 30 de minute înainte de consum.
Temperatura de servire: 14-16°C.
Asociere culinară: ciocolată negră, negrese sau cu mâncarea care vă place.
Alira Tribes Cabernet Sauvignon, 13.5% vol. alc. este un vin roşu elegant, bine echilibrat, care îi va încanta iubitorii de vinuri roşii tinere, fructate şi delicat condimentate. Particularitatea sa constă în a fi, în prezent, singurul Cabernet Sauvignon vinificat după metoda Kosher, un mod tradiţional de vinificare în care arta de a crea vin alături de istoria şi religia poporului evreu se îmbină într-un vin memorabil. Culoarea sa este rubinie închisă, cu un miros în care abundă arome intense de ardei gras roşu, vişine şi cedru. Corpul este mediu, cu taninuri catifelate, ca urmare a maturării vinului în baricuri de stejar. Este un vin proaspăt, bogat şi fructat, cu postgust lung care se remarcă prin arome de mure, smochine proaspete şi eucalipt. Se recomandă decantarea vinului pentru o perioadă de 30 de minute înainte de consum.
Temperatura de servire: 16-18°C.
Asocieri culinare: vită Stroganoff, preparate tradiţionale evreieşti sau cu mâncarea care vă place.
Alira Tribes Cuvée 2015, 13.5% vol. alc. este singurul cupaj al colecţiei de vinuri Kosher. Aromat, delicat şi catifelat, Alira Tribes Cuvée este obţinut din Cabernet Sauvignon şi Merlot. Vinul debutează cu o culoare rubinie cu reflexii violete şi un nas de prune uscate, zmeură şi smochine. Corpul este rotund şi plin, în care se simt notele de ciocolată neagră, salvie, cuişoare şi scorţişoară. Postgustul este lung, intens, cu note finale de cedru şi lemn dulce. Se recomandă decantarea vinului timp de o jumătate de oră înainte de consum pentru a fi degustat la adevărata sa valoare.
Temperatura de servire: 16-18°C.
Asocieri culinare: gulaş de vită, preparate tradiţionale evreieşti sau cu mâncarea care vă place.
Alira Rosé 2016, 12,9% vol. alc., este un vin elegant şi savuros obţinut din Cabernet Sauvignon şi Fetească Neagră. Fructat şi mineral, rosé-ul se distinge printr-o culoare somon pal, similară cu cea a vinurilor de Provence. În miros, se simt note delicate de trandafiri, ananas şi piersici. Gustul este deosebit de fructat, cu o bună aciditate integrată în corpul vinului şi cu note de căpşuni, cireşe, grapefruit roşu şi merişoare. Postgustul este mediu, cu note finale dulci de dulceaţă de ceapă roşie acompaniate de notele citrice de suc de lime. Un vin cu impact puternic asupra memoriei senzoriale, care trebuie consumat în primii doi-trei ani de la îmbuteliere, pentru a-i păstra aciditatea şi aromele.
Temperatura de servire: 6-8°C.
Asocieri culinare: tartar de somon, ravioli cu piept de raţă în sos de hribi şi cruton de parmezan sau cu mâncarea care vă place.
Cele nouă vinuri roşii, în care Cabernet Sauvignon are un rol bine delimitat, sunt maturate în baricuri din stejar franţuzesc. Indiferent de durata stagiului, vinurile au avut numai de câştigat în ceea ce priveşte onctuozitatea şi paleta aromatică.
Procesul de producţie este unul delicat, implicând stabilizarea tartrică în ritmul propriu al vinului, filtrarea grosieră şi sulfitarea minimală. Toate acestea pot duce la formarea depunerilor, fapt care nu reduce din calitatea vinurilor, ci - din contră - certifică valoarea lor de vinuri complexe şi corpolente.
În cazul rosé-ului, “regele vinurilor roşii” este respectat pe deplin, oferind prin tehnica batonajului, structură şi fructuozitate.
Parte din “triumviratul” roşu Alira, alături de Merlot şi Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon este varietatea internaţională căre preia cu succes o parte din terroir-ul de la Aliman şi Rasova.
Comentarii