Romuri democratice
Dacă vă petreceţi serile acestea de iarnă în Piaţa Victoriei, vă sfătuiesc să ţineţi aproape o măsură de rom, sub geacă. Ajută și la încălzire, și la voce. Și la rime. În plus, între două scandări, puteţi share-ui din el cu prietenii și câteva informaţii despre această băutură care te duce automat cu gândul la vremuri și locuri mai calde.
Romul este o băutură la modă și, în ultima vreme, este adesea preferată distilatelor mult mai prestigioase din Europa. Pentru că-i mai ieftin și pentru că metodele lui de distilare și de maturare s-au rafinat foarte mult în ultimii 20 de ani.
În secolul al 17-lea, cererea de zahăr în lume crescuse ameţitor, iar fermierii din Caraibe produceau foarte multă melasă aparent inutilă. Lichidul acela negru și lipicios rămas după procesul de cristalizare a zahărului era, de cele mai multe ori, aruncat în mare. Până într-o bună zi, când cineva a aflat că acest lichid amestecat cu apă și zahăr poate fermenta și astfel s-a născut romul. Iar proprietarii plantaţiilor de zahăr au descoperit, la rândul lor, că pot face bani frumoși chiar și din gunoi. Istoria consemnează faptul că romul era la începuturile sale o băutură foarte puternic alcoolizată și fermierii din Caraibe obișnuiau să spună că ar putea omorî și un drac. Pe de altă parte, era și foarte ieftină și ușor de produs, lucru care a contribuit la popularizarea sa în întreaga lume.
Dacă în secolele trecute era considerată o băutură mai degrabă vulgară, odată cu trecerea timpului s-a rafinat, iar astăzi poţi gusta romuri care au petrecut câteva decenii în butoaie de stejar și care te surprind plăcut prin gustul lor ușor dulceag și foarte aromat. Un rom îmbătrânit poate fi băut simplu sau cu puţină gheaţă, așa cum bei și un single malt de aceeași vârstă. Diferenţa fundamentală este că romul este mult, mult mai ieftin. Iată câteva exemple greu de ignorat.
Zacapa Centenario 23 de ani. Un rom din Guatemala cu o aromă destul de puternică de ciocolată și o notă de cireșe maraschino în post-gust. Compania producătoare se laudă că secretul calităţii acestui rom îl reprezintă spaţiul de stocare a butoaielor de învechire, aflat la 2.300 de metri peste nivelul mării, la poalele unui munte din apropierea orașului Zacapa.
Pyrat XO. O băutură foarte aromată, cu o notă distinctă de portocală care te duce cu gândul la un lichior. Este un blend produs în Guyana, din romuri selectate din mai multe zone din Caraibe, majoritatea cu o vechime de 15 ani.
Mount Gay Extra Old. Un rom din Barbados, cu un buchet foarte prietenos de arome, din care poţi distinge foarte ușor menta. Are o textură uleioasă, dar foarte moale și prietenoasă și un post-gust prelung, cu o urmă de fum.
Appleton Extra 12 ani. Este, de fapt, un amestec de licori cu vârste între 12 și 18 ani. Este considerat de mulţi specialiști cel mai bun rom învechit din Jamaica. Aromele sale sunt ușor spicy, cu note perceptibile de nucă și vanilie și o textură foarte cremoasă.
Abuelo 7 ani. Un rom panamez excelent, cu o dulceaţă aparte și un buchet bogat, în care distingi coajă de portocală, tutun și cireșe amare.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii