Romul brazilian: 3 rețete cunoscute de cocktailuri
Ar trebui să cunoașteți această băutură din Caipirinha. Din păcate, puține baruri de la noi prepară acest cocktail ca la carte. Cel mai des îl veți găsi în România făcut cu rom alb. Ceea ce nu-i neapărat rău, doar că-i incorect. Cachaca (care se pronunță ka-sha-sa) este într-adevăr un fel de rom alb, brazilian, însă gustul său este foarte distinct și, în ciuda confuziei pe care lumea o face cu fratele său mai mare, are un proces de producție ușor diferit. Cachaca merită toată atenția noastră, cu atât mai mult cu cât a devenit o băutură foarte populară în ultima vreme.
Deseori veți găsi scris pe eticheta ei „brazilian rum”, dar ea este făcută prin distilarea sucului de trestie, nu din melasă. Prin urmare, nu e rom. Iar înscrisul de pe etichetă a rămas de pe vremea când comerțul cu Statele Unite impunea acest lucru. Americanii refuzau să recunoască această băutură de origine braziliană, așa cum și brazilienii se încăpățânau de câteva decenii să recunoască originea unică a bourbonului american. Disputa comercială s-a stins anul trecut în aprilie, iar brazilienii pot în sfârșit să-și comercializeze bă- utura sub numele său adevărat.
Cachaca a apărut în istoria Braziliei prin secolul al XVI-lea, la puțin timp după ce coloniștii portughezi au adus trestia de zahăr pe aceste meleaguri. De ce au hotărât brazilienii să distileze sucul de trestie și să nu facă melasă mai întâi, așa cum se întâmpla deja în coloniile din Caraibe, nu se știe. Un lucru este cert: cachaca a fost vreme de secole o băutură a săracilor, fiind, ca romul, foarte ușor de produs. Cuvântul bețivan în limba portugheză, cachaceira, își are evident originea în numele acestei băuturi foarte populare. Brazilienii au mai mult de 2.000 de porecle recunoscute oficial pentru băutura lor națională. Cele mai cunoscute sunt: „cafeaua albă”, „apa pe care nu o beau păsările”, „apa vie” sau „apa râsului”.
Cu timpul, producătorii mari au început să rafineze procedeul de distilare și să matureze cachaca în butoaie. Astăzi se folosesc nu mai puțin de douăzeci de tipuri de lemn pentru butoaiele în care este păstrată cachaca velha (cachaca învechită).
3 REȚETE CUNOSCUTE
Cachaca are un gust ceva mai piperat decât majoritatea romurilor albe. Ai putea spune că în aceeași măsură seamănă la gust și cu romul, și cu tequila. Iată trei dintre cele mai simple cocktailuri care au fost create având la bază cachaca, însă deseori sunt preparate și cu rom sau tequila.
CAIPIRINHA – Într-un pahar mediu de bar, zdrobiți și amestecați cu muddlerul o jumătate de lime tăiată în patru bucăți cu două lingurițe de zahăr brun. Adăugați apoi gheață pisată până sus și 50 de ml de cachaca și amestecați.
PEARL BUTTON – Într-un pahar înalt plin cu gheață, amestecați o măsură și jumătate de cachaca, o jumătate de măsură de lichior de soc și apoi completați până sus cu limonadă făcută cu apă minerală. Decorați cu o felie de grep galben.
CAIPIRINI – Într-un shaker plin cu gheață, amestecați două măsuri de cachaca, o măsură de suc de lime și două lingurițe de miere sau sirop de agave. Strecurați amestecul într-un pahar de Martini și decorați cu o coajă de lămâie.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii