Reguli pentru a bea vinul la temperatura potrivită, mai ales vara
Vara, când orice lichid ar trebui să fie pur și simplu răcoritor, învățăm foarte des pe pielea noastră că vinul este un aliment viu, care își poate schimba foarte ușor gustul în funcție de temperatură. Probabil am fost cu toții măcar o dată în situația de a bea vinul prea rece sau prea cald. Cel mai adesea, fie din vina unui ospătar, fie pentru că „vinul roșu trebuie servit la temperatura camerei”.
Pe scurt, regulile de bună purtare cu vinul mai ales vara, atunci când temperatura de-afară tinde să depășească frecvent 30 de grade, sunt cam acestea: șampania sau vinurile spumante trebuie răcite bine de tot. Mai exact, temperatura lor n-ar trebui să depășească 8 grade. Vinurile albe seci ar trebui să fie servite la 8-12 grade, mai reci cele mai fresh și nu atât de aromate (Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau Zinfandel) și mai puțin reci cele maturate sau cele puternic aromate (Chardonnay).
Aproape toate vinurile roșii trebuie să fie degustate la o temperatură moderată.
Deci nu la temperatura camerei. În funcție de corpul și de buchetul vinului, temperatura unui vin roșu poate porni de la 12 grade vara și nu ar trebui să fie mai mare de 20 de grade. O regulă de bun simț spune că, dacă vinul are un gust pronunțat de alcool (pare prea tare la primul gust), înseamnă că este prea cald, iar dacă, dimpotrivă, nu are aromă, poate însemna că este prea rece.
Cum îl răcești repede
Ideal ar fi ca vinul alb să fie ținut la frigider peste noapte și scos cu 15-30 de minute înainte de degustare. Însă nu toți suntem atât de bine organizați și de cele mai multe ori căutăm să răcim vinul pe ultima sută de metri. Evident, îl poți pune la congelator și apoi să te rogi să nu-l uiți acolo. În acest caz, iată câteva reguli pe care ai putea totuși să le ții minte: vinul spumant nu trebuie să stea mai mult de o oră, vinul alb, mai mult de o jumătate de oră, iar cel roșu poate să stea și 15 minute (nu uita că este mai ușor să încălzești apoi vinul în pahar, decât să îl răcești din capul locului în sticlă). Însă, dacă nu vrei să stai cu ochii pe ceas și cu stresul că îl răcești prea tare în congelator, la fel de bine poți apela la niște trucuri folosite foarte des și de somelieri.
De exemplu, poți pune sticla într-o frapieră plină cu apă rece și cu gheață în care să adaugi și un pic de sare (apa răcește mult mai repede decât aerul, iar sarea grăbește topirea gheții). Acoperă frapiera cu un șervet ca să ții temperatura cât mai scăzută înăuntru și rotește sticla din când în când ca să se răcească uniform cât mai repede.
Dacă ai în congelator răcitorul acela flexibil cu gel care se pune ca un manșon pe sticla de vin pentru a-i grăbi răcirea, îmbracă sticla cu el și las-o 10 minute la frigider. Efectul va fi cam același. Dacă vrei să bei primul pahar de vin imediat, singura metoda decentă să-l răcești este să folosești niște cuburi whisky stones de la frigider. Pentru vinurile roșii, ideal este răcitorul instant Ravi. Dacă îl ții în congelator, el va trece vinul prin sistemul său de răcire și temperatura vinului turnat astfel în pahar va scădea instant sub 18 grade.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii