Paharul potrivit la vinul potrivit
Unii sunt de părere că tipurile de pahare și modul în care sunt ele destinate unor anumite băuturi ține de etichetă sau de tradiție. Clasificarea lor este făcută însă în funcție de utilitatea lor și de felul în care pun în valoare licoarea din ele. Alegând paharul potrivit, îmbunătățești realmente calitatea băuturii și acuratețea degustării. Poate părea un snobism, însă vă asigur că nu este.
Vinul a fost creat pentru a fi degustat cu papilele gustative, dar și cu mirosul și privirea. Prin urmare, dacă alegi recipientul potrivit, vei putea să te bucuri mai bine de bogăția culorii vinului, să-i simți aromele și să-i apreciezi gustul la adevărata sa valoare, după ce s-a deschis în pahar. Dacă vreți să vă convingeți de importanța paharului în experiența degustării, faceți următorul test: degustați același vin dintr-un pahar obișnuit de apă și dintr-un pahar de vin. Veți simți cu siguranță diferența fără prea mare efort. Cam același tip de distincție există și între paharele de vin de diferite mărimi sau forme.
Cum îl alegi?
Criteriile pe care trebuie să le ai în minte atunci când alegi paharul potrivit sunt: mărimea, forma și subțirimea sticlei. Mărimea contează și în cazul paharului de vin. Este bine să ai în casă pahare cu volum mare, pentru că majoritatea vinurilor liniștite se simt mai bine într-un recipient mai voluminos. Un pahar cu bolul mai mare îți va da posibilitatea să plimbi vinul un timp ca să respire și ca să-și lase în interiorul paharului aromele.
Atenție, după cum probabil știi, paharul se umple pe-o treime la prima degustare și nu mai mult de jumătate în rest. Forma potrivită este dictată de tipul de vin pe care îl bei. Un pahar clasic de Bordeaux are forma semi-ovală și o gură deschisă. În acest pahar vei putea să deguști mai toate vinurile populare de pe piață și nu ar trebui să-ți lipsească din casă.
Pe de altă parte, un pahar de Burgundy are un corp ceva mai amplu și o gură ceva mai închisă, pentru ca vinul să-și păstreze mai mult timp aromele în pahar. Acesta este potrivit pentru vinurile Chablis, Pinot Noir sau pentru Barolo. Ca regulă de bază, dacă îți vei cumpăra doar un tip de pahar de vin, alege unul care să aibă măcar 450 de ml și gura mai mică decât mijlocul, pentru ca vinul să poată să se desfășoare în el și tu să poți să-i adulmeci mai bine aromele.
În fine, subțirimea este importantă, pentru că ea îți permite să te bucuri mai bine de culoarea vinului. De asemenea, este important ca paharul să nu aibă vreun guler (așa cum se întâmplă îndeobște cu paharele groase, potrivite mai degrabă pentru apă decât pentru vin) și gura lui să fie liberă, pentru ca vinul să curgă firesc, nu să fie supt din pahar odată cu aerul. În felul acesta nasul va putea să se bucure din plin de aromele din pahar în timp ce înghiți vinul.
Paharele de bază
Paharul de vin roșu – este un pahar cu deschidere mică și cu pântec mare, pentru a păstra în el toate aromele vinului. Cel mai întâlnit este cel tip Bordeaux, cu formă semi-ovală și o gură cu deschidere normală.
Paharul de vin alb – este un pahar mai suplu, pentru că nu are nevoie să respire și să se desfășoare, precum vinul roșu, însă deschiderea sa trebuie să fie tot mai mică decât mijlocul, pentru a păstra temperatura și aromele vinului.
Paharul de șampanie – cel mai popular în zilele noastre este cel tip „flute”, lunguieț, cu volum mai mic de 200 de ml. Forma lui a fost gândită pentru vinul spumant, care poate să ajungă foarte repede prea cald sau răsuflat.
Paharul de desert – acest pahar seamănă cu o lalea. Are corpul mic (până la 250 de ml) și o gură mai degrabă închisă, pentru a păstra în interior esențele și aromele tari ale vinului de desert, licoros sau fortifiat.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii