Mihaela Gurău
Blogger, traveler și gourmet, așa se autodescrie Mihaela Gurău pe blogul care îi poartă numele, unde povestește despre locurile pe care le vizitează și despre deliciile gurmande care o impresionează. Cu gusturi eclectice și specifice, exotica brunetă știe foarte bine ce îi place și unde anume găsește ceea ce își dorește.
Plăcerea de a mânca și gusturile care ne plac își au rădăcinile și în amintirile din copilărie. Care sunt preparatele care au efect proustian pentru tine?
Am descoperit lasagna pe la 12 ani, într-o excursie în Olanda. Prietenii noștri de acolo gătesc în fiecare zi preparate cu specific din diferite ţări, iar eu am nimerit la o cină italienească. M-am îndrăgostit de lasagna, drept urmare mama le-a cerut reţeta, pentru a o reproduce pentru „odrasla” pofticioasă. Cred că lasagna este un astfel de preparat cu efect proustian. De asemenea, aș menţiona și sniţelul de pui cu cartofi prăjiţi. Și castraveţii muraţi cu «gaură», adică cei care au avut o problemă la fermentare.
Există un fel de mâncare pe care nu l-ai refuza niciodată și pe care ţi-ai dori să știi să îl gătești și tu? Unde îl găsim?
În principiu, pot să gătesc orice fel de mâncare pe care l-am gustat la restaurant: sushi, thai soup, tomato keftedes. Singurul preparat pe care nu pot să îl reproduc cu exactitate este Thai Curry Chicken; la Kunnai este excelent.
Atmosfera plăcută, servirea promptă și calitatea mâncării sunt cele trei ingrediente sine qua non pentru o ieșire la masă cu satisfacţie și bună dispoziţie incluse în preţ. Ai găsit în București locuri care să le bifeze pe toate? Care sunt detaliile de care ţii cont când alegi locurile în care mergi să mănânci?
Îmi place grădina Zen Sushi din Dorobanţi, este retrasă și calmă. Comand Thai Soup, o supă delicioasă cu lapte de cocos, ghimbir, creveţi și coriandru, care mi-a plăcut atât de mult încât am învăţat să o prepar și acasă. Am mâncat la Suento zilele trecute și mi-a plăcut confitul de canard și selecţia de cocktailuri. La Divan au preparate delicioase, se știe că bucătăria turcească este în top trei cele mai bune din lume. Am fost întotdeauna fană mezeler (aperitive), pentru că sunt ușoare și foarte gustoase. De asemenea, katmer cu dondurma (un fel de plăcintă cu fistic și îngheţată) este desertul meu favorit.
Dacă ai avea musafiri care nu au mai fost (sau nu au mai fost de mult timp) în București, unde i-ai duce? Care sunt locurile care crezi că ar trebui neapărat vizitate pentru a simţi din plin atmosfera orașului, inclusiv din punct de vedere culinar?
Voi avea musafiri străini în curând, foarte importanţi și pretenţioși la mâncare. Când le-am făcut eu o vizită la Kiev, m-au impresionat enorm cu restaurantele pe care le-au ales, cu specific ucrainean, firește. Mi-aș dori enorm să mă ridic la standardele lor și să îi duc într-un restaurant cel puţin la fel de bun precum cele la care m-au dus ei. Din păcate, nu știu să avem un restaurant cu specific românesc cu preparate gustoase și momentan îmi este foarte greu să decid unde vom lua cina. Sunt competitive ca design restaurantele noastre românești, însă mâncarea nu e chiar autentică.
Ne recomanzi 3 locuri pentru întâlniri romantice?
Rooftop-ul hotelului Arc de Triomphe de pe strada Clucerului, Astrodom se numește. Studio 80 pentru că este mai retras și Le Bistro Français.
Ne recomanzi 3 locuri pentru ieșiri cu prietenii?
Nu știu de ce, dar în ultimul timp am optat foarte mult pentru midii. Așa că aș ieși cu prietenii undeva unde găsesc eu midii bune, iar ei au posibilităţi variate din meniu: Funky Restobar, Noa Restoclub și B3ton sunt trei exemple foarte bune.
Ne recomanzi 3 locuri pentru business meetings sau pentru a lucra în oraș?
Maison des Crepes are o atmosferă caldă și primitoare, cu preparate ușoare și gustoase, așa că poate fi o opţiune. Pentru business meetings, am optat mereu pentru DonCafe Dorobanţi, mâncarea este bună, iar mediul este destul de liniștit. La Rawdia îmi plac mult deserturile și ceaiul de ghimbir. Este destul de puţină lume aici, așa că poţi să te retragi cu laptopul și cu o prăjitură raw vegan pentru a munci liniștit.
Imaginează-ţi că ai musafiri la masă și poţi pregăti meniul selectând preparate din diverse restaurante din oraș. Ce anume ai alege?
Nu poţi să mulţumești pe toată lumea cu preparate moleculare, fusion sau fine dinning, așa că aș opta pentru ceva clasic. Aș comanda de la RIBS ceva pe gustul tuturor. Preparatele sunt bune și găsești multă brânză în meniu. Personal, dacă am brânză, nu mai am nevoie și de altceva. Dar, evident, mă gândesc la musafiri și aș comanda ribs, hamburgeri, cartofi prăjiţi, salate.
Cum ar arăta restaurantul ideal pentru tine? Cine l-ar decora, cine ar fi Chef și care ar fi din punctul tău de vedere atmosfera care adună oamenii la masă?
Aș aduce un bucătar din Turcia, cel mai probabil. Sau din Caraibe sau America Latină. Decorul ar fi eclectic, cu inspiraţie din zona în care vine bucătarul, iar atmosfera ar fi dată de muzică și de elementele de decor.
Cool people, cool choices
Web: www.mihaelagurau.com
Instagram: @mihaela_gurau
De Ana-Maria Năcioiu
Comentarii