Merlotul de Sâmburești, vinul roșu desăvârșit
Merlotul, un vin cu tradiție în regiunea franceză Bordeaux, predominant în zonele mai calde Medoc și Graves, a găsit pe terroirul Domeniilor Sâmburești aceleași condiții pentru a deveni unul dintre cele mai desăvârșite vinuri. Și ce altă ocazie să readucem în atenția noastră acest vin cu aromele sale onctuoase și gustul intens de prună, decât sezonul toamnei?
Boabele mai mari și pielița mai subțire din acest soi indică mai puține taninuri și vinuri mai opulente ce pot fi savurate pe deplin în funcție de nuanță și complexitate. Merlotul atinge apogeul în Bordeaux, unde poate căpăta esențe catifelate și voluptoase. Acest vin roșu este cultivat pe scară largă în țări cu tradiție ca Chile, în nord-estul Italiei, unde se coace mai lesne, în SUA sau în zonele viticole din Noua Zeelandă.
Merlot este un soi sensibil, care își pierde din prospețime dacă este lăsat prea mult pe viță. Fructele roșii, taninurile ușoare și un finisaj delicat sunt principalele caracteristici ale acestui vin, indescriptibil de subtil ca nuanță și complexitate. Modul în care acesta este vinificat si caracteristicile particulare ale terroirului, fac din Merlot un vin cameleonic. Terroirul pe care este plantată vița de vie afectează aroma acestuia și oferă o serie de caracteristici regionale, de exemplu Melotul din Bordeaux este mult mai savuros decât Merlotul din California. În general, regiunile cu un climat rece produc vinuri cu aciditate mai ridicată și arome subtile de fructe, iar regiunile cu climă caldă produc vinuri cu arome fructate și îndrăznețe.
Podgoriile Sâmburești cu solurile pietros-argiloase, protejate de Carpați, udate de Olt și cu puține ploi, favorizează apariția unui gust și a unui conținut de zahăr bine dozat. Apropierea râului Olt ajută podgoriile să beneficieze de un nivel ideal de umiditate.
Merlotul de Samburesti este un vin feminin, catifelat care se remarcă prin notele rotunde de vișine coapte, ciocolată și afine care se maturizează repede. La temperaturi scăzute, Merlotul devine mai suculent și mai gustos, ceea ce îl face ușor de asociat oricărui tip de mâncare. Ascocierile cele mai reușite sunt mâncărurile din carne roșie- porc, vită, rață sau brânzeturile cu arome mai pregnante. Tânăr și onctuos, acesta însoțește cu succes mesele tradiționale cu cărnuri roșii, brânzeturile fine și deserturile cu ciocolată. Merlotul a fost gândit pentru a fi degustat într-un cadru relaxat, la o cină sau la un prânz cu mâncare bună și deserturi pe bază de ciocolată.
Gustul rotund cu tente de prune, afine și ciocolată ale Merlotului, l-a făcut să aibe succes printre iubitorii de vin. Terroirul Domeniilor Sâmburești cu specificațiile solului și caracteristicile climatice, alături de metodele de vinificație locale, au transformat acest vin într-unul desăvârșit ce persistă pe papilele gustative.
Comentarii