Mâncăruri tradiționale pentru Sărbătorile Pascale
Pentru masa de Paşte, gospodinele pregătesc în săptămâna patimilor (săptămâna mare): ouă colorate, drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, sarmale, salate, cozonaci, pască şi altele după preferinţe.
Desigur, cei care au ţinut Postul Paştelui nu ar trebui să facă excese alimentare, ci să mânânce calculat pentru a nu-şi pune sănătatea în pericol.
Ouăle colorate nu lipsesc de pe nicio masă de Paşte. Ele pot fi vopsite în culoarea roşie, sau în orice alte culori după cum doresc membrii familiei. Ele se ciocnesc la masă împreună cu membrii familiei. În Transilvania este obiceiul ca ele să fie fierte în apa în care a fiert şuncă afumată pentru a împrumuta din savoarea şuncii.
Nelipsite vor fi și sarmalele, fie ele în frunză de varză sau în frunză de viță, cu mămăligă caldă, te lingi pe degete.
Drobul de miel este un alt preparat care face parte din meniu. În funcţie de dorinţe, drobul se poate face şi vegetarian sau din orice alt tip de carne. Se poate face folosind un aluat sau prapur de miel.
Ciorba de miel este un alt fel de mâncare pe care gospodinele îl pregătesc cu drag. În funcţie de zona ţării, în ciorbă se adaugă tarhon, smântână, se acreşte cu borş, zeamă de lămâie sau măcriş.
Friptura de miel, extrem de gustoasă, poate fi servită lângă o garnitură de legume, pentru a nu avea regretele kilogramelor în plus de după sărbători.
Cozonacul şi pasca sunt vedetele mesei. Gospodinelor le place să miroasă în casă a cozonac proaspăt scos din cuptor, plin cu nucă, cacao, rahat sau stafide, rumen şi pufos să se topească în gură.
Pasca dulce, ca în Bucovina sau Moldova, sau sărată, în funcţie de gusturi, este pregătită din timp pentru ziua cea mare. Poate fi făcută cu blat sau fără, depinde de cât de moderne ai gusturile. În Oltenia se face o pască mare, cu multă brânză, în tăvi mari şi rotunde băgate la cuptoare de pâine.
În Oltenia se mai prepară plăcinta din multe foi fragede, încreţite cu mâna direct în tavă. Peste 3-4 foi de acest fel se toarnă lapte bătut cu ou, zahăr sau miere şi vanilie, apoi se dă la cuptor jumătate de oră. Tot ca desert, în Transilvia se mai pregăteşte o ruladă cu blat de chec şi umplutură de mac sau nucă.
Text Apropo TV
Foto Getty Images
Comentarii