Îngheţata regelui
Ultimul rege al României, Mihai I (1921-2017), nu era deloc un tip pretenţios la masă. Cel puţin așa susţine fiica sa cea mare, Margareta, care a publicat cu ceva ani în urmă o carte de reţete cu caracter confesional ușor apăsat. Fostul rege îndrăgea deserturile, fără a fi un gurmand. Dintre felurile de mâncare dulci preparate, cel mai mult ţinea la spuma de ciocolată și la prăjitura numită New York Cheesecake. Dar, de cele mai multe ori, preferata sa era banala îngheţată, în special cea cu caramel. Ca atare, vă propunem o simplă reţetă de îngheţată, cu rugămintea ca, de fiecare dată când o veţi gusta, să vă gândiţi și la cei care au savurat-o la fel de mult cum facem noi azi!
Ingredientele necesare
„Filosofia” preparării îngheţatei nu e deloc complicată. Și, mai ales, e un desert valabil pentru orice anotimp, inclusiv iarna. De ce avem nevoie? Două linguriţe de esenţă de vanilie, 250 de mililitri de lapte, 200 de mililitri de frișcă, 100 de grame de lapte condesat, cinci gălbenușuri, 150 de grame de zahăr (se recomandă cel brun, dar merge și cel alb) și 50 de mililitri de apă. Opţional, se poate folosi și sos de ciocolată, după gust.
Mod de preparare
Se amestecă într-un bol vanilia, laptele (inclusiv cel condensat) și frișca. Produsul obţinut se pune la foc potrivit și se fierbe până ce dă în clocot. În paralel, se amestecă gălbenușurile cu a treia parte din zahăr, deci vreo 50 de grame. Apoi, după ce a dat în clocot, se toarnă peste gălbenușuri, puţin câte puţin, amestecându-se în permanenţă. Noua compoziţie rezultată se pune în cratiţă și totul se lasă la foc potrivit până începe să se îngroașe și să stea pe o lingură de lemn. Trebuie să fiţi atenţi să nu se „taie” compoziţia. Din restul de zahăr se prepară, cu cei 50 de mililitri de apă încălzită, un sirop caramel, care la final va fi lăsat să se răcească cam un sfert de oră. Apoi, siropul caramelizat răcit se va adăuga peste compoziţia cu gălbenușuri și se va amesteca foarte bine. Compoziţia rezultată se introduce în congelator pentru circa trei ore. În fine, compoziţia va fi din nou amestecată cu grijă și iar pusă la congelator. Ultima operaţiune se repetă de două ori. Înainte de a fi servită, peste îngheţata rezultată poate fi adăugat, după gust, sos de ciocolată. Bon appetit!
de Alexandru Catalan
Comentarii