Hugo Restaurant - meniu de vacanță în decor de film clasic
Chiar dacă uneori preţurile sunt spre vârful piramidei , odată ce ai ajuns la un astfel de restaurant, îţi vei dori să te întorci poate pentru o ocazie specială sau pentru o reîncărcare a bateriilor, iar de la a doua vizită încolo vei ști de ce ai revenit. Pentru că te simţi cumva la locul tău acolo, ca și cum meritai acele momente de răsfăţ, și în același timp ești de-al casei. Ai devenit unul dintre „les connaisseurs”.
Restaurantul Hugo, pe care îl găsești pe Clopotarii Vechi, la nr. 10, este un astfel de loc. Îl găsești ușor, dar nu la vedere, cum o iei la pas dinspre Piaţa Romană spre Victoriei… sau invers. La un moment dat, pe o străduţă laterală, vezi semnul care indică adresa. Classy, nu pur și simplu elegant, cu un decor demn de film clasic, la care ajungi oricum să te gândești și datorită fotografiilor înrămate, toate alb-negru, cu secvenţe din „Dolce Vita” sau „Roman Holiday”, fotografii cu Anita Ekberg, Sophia Loren sau Audrey Hepburn.
Locul e ideal pentru întâlniri de afaceri, pentru o cină cu prietenii, mici evenimente private sau pentru ieșiri în doi, care se pot transforma chiar în mici escapade, dacă găsiţi liberă și o cameră de hotel. Poate fi potrivit și pentru freelanceri sau pentru cei care doresc să schimbe mediul de la birou, găsind aici un loc unde să lucreze în liniște și să poată lua și o gustare savuroasă.
Jazzul ales pentru fundalul sonor e liniștitor, trandafirii albi de pe tavan dau tonul elegant festiv, iar abajururile albe din care par că și-au luat zborul becurile înaripate de la sistemul de iluminat central asigură doza de modern și creativ. Sunt detalii care adaugă rafinament experienţei, dând senzaţia că ești într-un mic „city escape”, mai ales că ești în acea zonă a Bucureștiului care a făcut posibil ca orașul să fie denumit cândva „Micul Paris”.
Cristiana Zgripcea, cea care s-a ocupat de designul interior al restaurantului, a colaborat exclusiv cu producători autohtoni pentru realizarea mobilierului, considerând că e o cale de promovare a produselor românești în lume, prin intermediul turiștilor care folosesc camerele elegante de la hotelul Venise, un Hotel Boutique de 4 stele, situat deasupra restaurantului.
„Era necesar ca aspectul și serviciile restaurantului Hugo să se ridice la nivelul standardelor restului clădirii. Am preluat din stilul nordic al camerelor de cazare elementele minimaliste și funcţionalitatea, le-am îmbinat cu elemente preţioase și astfel a luat naștere un spaţiu cald, rafinat și spectaculos în detalii. Elementele cromatice cu care ne-am jucat au fost placajele din plută, vopsitoria decorativă silver, piatra naturală și lemnul masiv”, ne-a explicat Cristiana Zgripcea (zgripcea.ro). Atmosfera devine cozy la câteva minute după ce te-ai așezat, ai cumva senzaţia că știi bine locul. Chiar și când citești meniul, toate felurile sună cumva familiar. Bucătăria este mediteraneeană „with a twist”, Chef fiind Marian Boceanu. Pe măsură ce primești ce ai comandat, realizezi ce înseamnă „with a twist”. Ești surprins de gust, în primul rând, apoi de texturi. De cele mai multe ori pentru că totul e „așa cum trebuie”.
Rissotto e suficient de cremos, dar nu lipicios, sparanghelul e gătit cât să nu rămână prea tare, carpaccio e feliat milimetric și e servit cu parmezan și ruccola, la fel ca în reţeta originală din 1950. Apoi vin detaliile surprinzătoare. Fontina servită cu risotto e crocantă, ravioli au și Foie Gras, deserturile clasice vin cu fructe exotice. Amatorii de tartare vor aprecia cu siguranţă variantele de somon sau ton, servite cu icre de Manciuria pe pat de legume și salate proaspete. Carpaccio de vită despre care vorbeam mai sus are textura perfectă, iar în combinaţie cu parmezan și roșii cherry rezultă deja un platou săţios de sine stătător, consumat în mod ideal în doi, alături de vinul potrivit.
Supele sunt și ele delicioase, în special cea de cacciucco, dacă ai venit și de dragul bucătăriei mediteraneene, sau supa cremă de mazăre cu mentă, răcoroasă, excelentă pentru o zi toridă. Tot pentru cei care doresc o gustare mai ușoară, salatele sunt bune și săţioase, cu mixuri surprinzătoare de seminţe, fructe uscate, parmezan și, desigur, nelipsitele flori comestibile care dau culoare aproape tuturor preparatelor.
Pentru felul principal, poţi opta pentru paste, iar la această categorie Raviolli cu spanac, ricotta și Foie Gras sunt un deliciu, însă merită să încerci și Gnochi quattro formaggi, cu un sos delicios, având consistenţa perfectă, cu gnocchi rumeniţi și Fontina crocantă sau taglioni cu zucchini și creveţi, cu un excelent gust de home made. Ai la dispoziţie mai multe variante de pește și fructe de mare, vedetele locului fiind creveţii cu sos de unt, absolut magnifici, cu sosul ușor cremos și foarte aromat
Risotto cu Fontina și Sparanghel e excelent atât ca garnitură, cât și solo. La capitolul garnituri, totuși, piureul de cartofi cu trufe sau piureul de cartofi dulci sunt magnifice și se potrivesc atât cu pieptul de curcan și ciuperci, cât și cu friptura de porc sau pieptul de raţă. Desertul casei se numește Hugo Surprise, iar servirea lui e un mic spectacol.
Peste un glob de ciocolată umplut cu îngheţată, se toarnă sos fierbinte de vanilie care topește totul parţial, iar asta nu e tot, însă o să lăsăm doritorii să descopere singuri ce anume mai conţine acest desert, mai ales că „surpriză” face parte din numele lui. Dacă nu ești #inthemood pentru surprize, ci preferi o reţetă clasică corect preparată, încearcă o porţie de Crème Brulle. E delicioasă și are și ea un element surpriză, un topping de fructe exotice.
Nu în cele din urmă, dacă ai venit la Hugo ar fi păcat să nu încerci și cocktailul cu același nume, dacă ești fan al siropului de soc, a cărui aromă se simte discret. Iar după ce ai descoperit locul, ai grijă cui îl recomanzi. Doar prietenii buni merită să se transforme și ei în „connaisseurs”, ca și cum le-ai împărtășit un secret.
De Ana-Maria Năcioiu
Foto: Radu Gospodinov, Adrian Constaninescu
Comentarii