Ginuri care-ți vor schimba părerea despre gin
Cred că am avut cu toții măcar o întâlnire ratată cu ginul. Eu, unul, am cunoscut destui care își aduc aminte, cu o grimasă adâncă pe figură, de o petrecere de tinerețe începută cu gin și încheiată cu jurământul solemn că nu se mai ating de această băutură niciodată. Ginul acela de supermarket, ceva mai scump decât cea mai ieftină votcă, n-a fost niciodată o idee bună. El ne-a stricat părerea despre gin, de fapt. Eu, unul, am avut norocul să întâlnesc niște rude de-ale lui mai bogate. Cu zeci de ierburi distilate în fel și fel de combinații. Care se beau în pahare pântecoase cu multă gheață, cu cardamon sau cu ienupăr, cu scorțișoară, cu afine sau cu coajă de portocală. Și cu un tonic bine ticluit, nici prea dulce, nici prea amar. Ținut în sticluțe mici. Și cu bule prietenoase. Ați prins ideea, nicio legătură cu gin tonicul de baieram de pe vremuri.
PATRU GINURI CU CARE MERITĂ SĂ FACEȚI CUNOȘTINȚĂ
Hendricks este primul gin artizanal pe care l-am gustat în urmă cu cinci ani. În primul rând datorită lui am hotărât să-i mai dau o șansă ginului. Are un gust cu totul aparte, pe care nu-l poți uita cu ușurință. De vină pentru asta sunt aromele de castraveți și trandafiri, care fac din acest gin o băutură inconfundabilă. Producătorii lui se mândresc cu faptul că este făcut și astăzi după o rețetă veche de aproape 100 de ani. Pentru mine, rețeta clasică de tonic cu Hendricks sună cam așa: gheață din belșug, 40 ml de gin, câteva felii de castraveți, rozmarin, coriandru și apă tonică Fever Tree Elderflower. Însă la fel de bine puteți combina acest gin cu castraveți, petale de trandafiri și mentă.
Gin Mare Mediterranean este un gin produs în Barcelona, cu un buchet de arome destul neobișnuit. Rețeta lui conține, pe lângă ienupăr, patru ingrediente de bază: busuioc, cimbru, rozmarin și măsline Arbequina. Evident, această specie de măsline constituie nota discordantă și aroma care face diferența în ginul Mare. Eu l-aș combina într-un tonic cu felii de mango, piersică sau grepfrut roz și piper negru sau cu busuioc și roșii cherry. Producătorii lui i-au creat și o apă tonică pe măsură: 1724. Însă rimează foarte bine și cu Fever Tree Mediterranean.
Monkey 47 este unul dintre cele mai apreciate ginuri ale momentului. Câștigător al numeroase premii internaționale în ultimii ani, acest gin nemțesc este obținut dintrun amestec de 47 de ierburi, toate culese din munții Pădurea Neagră. Merită savurat într-un tonic bine răcit, fără prea multe alte ingrediente. Eu i-aș adăuga, la nevoie, câteva flori de lavandă și o coajă de lămâie sau câteva frunze de salvie și două-trei mure. Și aș folosi apă tonică 1724.
În fine, Bloom este un london dry gin foarte floral, cu o textură delicată. Buchetul său de arome este dominat de mușețel și de note citrice și poate fi ușor combinat într-un tonic cu coajă de lămâie și câteva căpșuni tăiate felii. Și apă tonică Fever Tree Elderflower.
Dacă nu mă credeți pe cuvânt, vă invit să faceți cunoștință cu ginurile acestea mai pricopsite pe 15 septembrie, la restaurantul Voila, din strada General Budișteanu nr. 18. Către seară, o să scoatem barul în grădină, ca să ne bucurăm de una dintre ultimele seri mai calde din an. Vom pune și muzică, în surdină, cât să v-auzim cum vă împăcați cu ginul. Vă pot spune de peacum: this could be the beginning of a beautiful friendship.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii