Gastrolab Wine & Food Experience
Delicii culinare cu specific secuiesc, un paradis al vinurilor de calitate și o atmosferă excelentă pentru reîncărcat bateriile, toate aceste detalii se regăsesc la GastroLab, cel mai nou restaurant din Piaţa Victoriei, un loc unde te simţi minunat atât pentru că ai parte de „designer touch”, cât și de o abordare exclusivistă și creativă a meniului.
Avem convingerea că satisfacţia de a primi oaspeţi izvorăște din bucuria întâlnirilor. Considerăm că rolul nostru de ospitalieri se împlinește în momentele în care reușim să vă oferim un loc, o atmosferă potrivită pentru întâlnirile mari, poate chiar neobișnuite… și, de ce nu, cu tot ce este necesar pentru o veritabilă jubilare”.
Astfel descriu pe pagina web cei de la GastroLab Wine & Food Experience ceea ce oferă prin atmosferă și calitatea mâncării în noul spaţiu deschis în zona Piaţa Victoriei, mai exact pe Bd. Aviatorilor, la nr. 8. Zona pare dedicată celor care iubesc experienţele creative dedicate senzaţiilor, iar noul restaurant are pregătit arsenalul inducerii stării de bine la orice oră a zilei. Poţi veni aici la o cafea excelentă Bristol, la o bere artizanală sau la un pahar de vin (dacă nu ești connaisseur, vei avea nevoie de ajutor pentru selecţie), iar la capitolul mâncare te vei bucura să descoperi un meniu specific bucătăriei transilvănene, cu influenţe secuiești, cu mici variaţiuni, un meniu realizat exclusiv din ingrediente de excelentă calitate, provenite de la producători locali din Covasna și împrejurimi.
Dacă ești familiarizat cu Balvanyos Resort, vei identifica imediat asemănarea. Sunt aici atât detalii din decor, cât și din meniul restaurantelor de acolo. Evident, nu este o întâmplare: Lorand Szarvadi, proprietarul GastroLab, deţine și Balvanyos Resort, celebra locaţie fiind inspiraţie pentru noul restaurant bucureștean, amenajat de același cuplu de arhitecţi, Kalliopi Dimou și Sorin Istudor, de la Skaarhitects, (www.skaa. ro), în colaborare cu designerul Olah Gyarfas.
Cu o vastă experienţă în domenii diverse de business, acesta și-a descoperit în ultimii 10 ani o adevărată pasiune pentru vinuri de viţă nobilă, pasiune pe care o exploatează aducând licoarea magică și în ţară, în diverse locaţii care au acest specific. Doar la GastroLab există peste 600 de soiuri de vin, multe dintre ele în exclusivitate, dintre care 100 sunt disponibile și pentru consum la pahar.
„Programul nostru conţine vinuri atent selecţionate, care se potrivesc perfect cu meniurile, amplificând experienţa dumneavoastră culinară. Dedicaţia echipei GastroLab – Wine & Foods Experience este aceea de a vă îndrepta spre o experienţă gastronomică prin transpunerea aromelor și a texturilor senzoriale”, declară celebrul Sommelier Zoltán Szabó, cu care cei de aici au o colaborare strânsă.
O dată pe săptămână are loc un eveniment cu degustare de vin, unde te poţi înscrie în avans, pentru a avea parte de o experienţă selectă de răsfăţ al simţurilor. Meniul nu este foarte vast, dar e relevant, așa cum îi stă bine unui restaurant care se respectă, fiind supervizat de către Chef Robert Cruicu și de către Chef Mădălina Santa, în calitate de consultant.
„Cred că e o abordare destul de curajoasă ceea ce încearcă GastroLab, dar și că Bucureștiul are nevoie de un astfel de loc. Meniul e axat pe bucătăria transilvăneană cu influenţe secuiești. Cum a luat, sincer, naștere acest meniu? Plecând de la resursele locale absolut speciale pe care le avem. Brânzeturi artizanale din Covasna și Harghita, păstrăv de râu spălat în apă sărată de izvor și afumat la fum natural, cartofi, fel și fel de soiuri, carne de mangaliţă sau de vânat, toate doar din zona secuiască. Când ai la îndemână astfel de resurse, nu cauţi să reinterpretezi nicio bucătărie, cum e la modă astăzi, ci mai degrabă am încercat să gândesc un meniu cu preparate gătite corect. Bucătăria transilvăneană și cea secuiască de asemenea presupun o gătire lentă. Gulașul, papricașul de pui sau obrajii de vită stau ore întregi pe foc. Orice ai face, nu ai cum să le grăbești. Cred că dacă tot există atâtea restaurante care încearcă să ne transporte simţurile peste mări și ţări, e firesc să existe în București și un loc care să te ducă senzorial către aerul tare și curat de munte, către bucătăria sinceră, cu pâine cu cartofi, cu boia, tarhon sau afumătură. În plus, personal, ţin foarte mult la sezonalitate și, dacă meniul de iarnă a fost conceput preponderent pe rădăcinoase, fructe și legume disponibile în sezonul rece, fără doar și poate, meniul din primăvară va arăta altfel. Și asta înseamnă, din nou, o bucătărie corectă și sinceră”, declară Chef Mădălina Santa despre meniul conceput pentru GastroLab.
Despre Chef Mădălina Santa găsești mai multe informaţii pe site-ul ei, www.papilesilentile.ro, care îţi va stârni și mai mult curiozitatea de a testa preparatele care îi poartă semnătura.
Noi am încercat crema de păstrăv afumat, excelentă pe post de starter, însoţită fiind de sfeclă marinată cu zmeură, ceapă roșie proaspătă, spumă de hrean și suc de lămâie. Acesta din urmă vine într-o mică fiolă, să îl poţi adăuga fără să te murdărești pe mâini. Un detaliu ingenios, dar și frumos integrat în platingul demn de un adevărat artist.
Merită să încerci și supa de raţă, o supă clară, cu tăieţei cu ou, cu un gust deosebit. Supa de gulaș și papricașul de pui sunt feluri de bază în bucătăria secuiască și sunt foarte bune aici, mai ales că sunt din ingrediente provenite direct de la sursă. „Mămăliga cu brânză altfel” e o adevărată experienţă, e ca un cheesecake cu mămăligă, gătită la cuptor, cu chipsuri de usturoi, cremă de ardei și mix de salată proaspătă.
Colţunașii din aluat din cartofi, cu carne de raţă, brânză maturată și ceapă crocantă, sau cu ciuperci de pădure, crisp de pătrunjel și trufe proaspete sunt de asemenea signature dishes. La desert, recomandarea casei este prăjitura cu mac și vișine, acoperită cu bezea perfectă, incredibil de bună, dar dacă nu ai mai fost până acum într-un loc cu specific secuiesc, trebuie să încerci neapărat și gălușca somlói, desertul tradiţional al zonei.
La toate felurile din meniu poţi cere să ţi se recomande vinul potrivit, dar asta nu înseamnă că va fi ușor. Nu se va recomanda un sortiment anume, ci o categorie, din care poţi alege ulterior preferatul, dintr-o gamă extrem de variată. Vin pe care îl poţi comanda și pentru acasă sau, dacă nu ajungi la GastroLab, îl poţi comanda și online. Dar merită să ajungi acolo, o vizită la GastroLab este cu adevărat o experienţă memorabilă.
Web: https://gastrolab.ro/piatavictoriei/
Instagram: @gastrolab_piatavictoriei
Facebook: www.facebook.com/GastroLabPiataVictoriei
De Ana-Maria Năcioiu
Foto: B3ton Restobar
Comentarii