Escapadă culinară pe malul lacului

Escapadă culinară pe malul lacului



Ai poftă de o escapadă revigorantă în afara Bucureștiului, de o vacanţă scurtă, ca o evadare din zona urbană? Clubul Snagov e deschis zilnic și te așteaptă cu surprize demne de cei bogaţi și celebri, nostalgici sau doar în căutare de odihnă energizantă care să își merite banii.


Fostul Complex Muntenia dă și astăzi senzaţia de călătorie în timp. Mobila de lemn masiv face să pară că nu s-a schimbat nimic, chelnerii par tot din acele timpuri. Atmosfera, însă, e nouă. 


Pentru a lua masa ai la dispoziţie mai multe zone, însă vara niciuna nu se compară cu pontonul de pe lac. Există saloanele interioare, cu denumiri fastuoase, să te simţi în vacanţă: Salonul Veneţian, Salonul Britanic și Salonul Francez. Grădina clubului Snagov a primit numele Versailles. E umbrită de copaci înalţi, florile dau atmosferă de parc, iar detaliile de piatră și balustradele de lemn masiv te duc cu gândul la un han vechi în vremurile lui bune. Când cauţi umbră, la orele amiezii, e ideală. 




Pontonul însă e de poveste. Din categoria „less is more”, nu e aglomerat cu decoruri inutile. Câteva plante exotice în ghivece mari, canapele comode pentru lounge și mese așezate în așa fel încât să nu te deranjeze conversaţiile de la vecinii de alături. Există vecini care vin cu șalupa sau yachtul să mănânce, ceea ce potenţează efectul de loc pentru oameni dotaţi financiar. Preţurile sunt din zona de lux, dar există și variante accesibile. Oricum, e evident că e un loc unde mergi pentru răsfăţ, pentru a simţi că faci ceva pentru tine, că meriţi un moment de relaxare. 


Datorită istoriei cunoscute a locului, meniul restaurantului Snagov prezintă o notă tradiţional românească, fiind îmbogăţit eventual cu preparate pe bază de pește sau fructe de mare, deci vei avea surprize plăcute la acest capitol. 




Pentru nostalgici există în continuare în meniu preparate tradiţionale, mai puţine ca în trecut și cu abordări avangardiste. Pastrama de berbecuţ, de exemplu, e servită alături de piure de mălai și păstârnac copt în fân. Tochitura românească e preparată cu mai multe tipuri de carne, un hibrid între cea moldovenească și cea ardelenească. Sărmăluţele sunt clasice, fiind un fel de mâncare pe care îl ceri când chiar de asta îţi e poftă și aștepţi un gust familiar. 


Ciorba de văcuţă și cea de roșii sunt ca la carte, tradiţionale, însă poţi experimenta și gusturi exotice cu supa Taiwan, cu creveţi, somon lapte de cocos și ghimbir, ori supa-cremă de hribi și trufe, cu arome demne de Provence. Supa-cremă de castraveţi cu creveţi are ingrediente care rimează și te răcorește instantaneu. 




Tot pentru debutul mesei, merită să menţionăm o combinaţie de foie gras cu dulceţuri făcute în casă, de dovleac și merișoare, servite cu miniaturi de pâinici albe sau din făină integrală. Se topește în gură, la propriu. La fel de bun e carpaccio de ananas cu brânză de capră, andive, castane și smochine, un melanj de arome și texturi răcoroase şi complexe, deschizătoare de drumuri pentru următoarele revelaţii culinare. 


Peștele și fructele de mare sunt și ele la loc de cinste, într-adevăr. Nu avea cum să fie altfel când ești lângă lac! Ai la dispoziţie somon, biban, dorada, dar trebuie să menţionăm tonul roșu semi-crud, servit cu wakame și sos ponzu, o simfonie de gusturi și arome. E dulce, iute și picant în același timp, iar platingul te face să crezi că ești în Japonia: origami în farfurie! 




Toate tipurile de carne vin acompaniate de o suită de legume și sosuri cu abordări surprinzătoare. Legumele le recunoști, dar te întrebi cum au fost preparate pentru a căpăta acele arome irezistibile. Sosurile, în schimb, precum și combinaţiile de condimente, sunt imposibil de ghicit, dacă nu ești degustător de profesie. Toate delicioase, unele cu arome detectabile gradual, astfel că merită să pornești într-o călătorie de explorare a gusturilor și să îţi pui ocazional și câte o dorinţă, ca atunci când mănânci ceva pentru prima dată. 


Punctul culminant, desertul, e răsfăţul suprem. Pare extrem de simplu din denumire, dar te cucerește iremediabil prin aceleași valuri graduale de gusturi pe care le descoperi la fiecare înghiţitură. 




Mille-feuille cu mere carmelizate și fructe de pădure, un desert aparent simplu, vine completat de o spumă de căpșuni cu o textură extrem de fină și o aromă subtilă. Tarta cu fructe și cremă de lămâie e un coșuleţ fraged și semi-crocant învelit pe interior de o glazură de ciocolată uşor amăruie, umplut cu cremă de lămâie pentru care Chef-ul locului a găsit formula perfectă: gust dulce-acrișor incredibil de echilibrat, aromă d e Limoncello, textură mătăsoasă, culoare de fruct bine copt la soare. Fructele par culese chiar atunci dintr-o pădure virgină, sunt aromate și par alese individual să satisfacă cele mai exigente gusturi. Sosurile de zmeură și mango, ninsoarea de zahăr pudră și biscuiţii caramelizaţi care o însoţesc sunt suite perfecte pentru un desert regal. 




Ca să nu uiţi că te afli într-un mediu exclusivist, vesela are logoul locului, inscripţionat cu litere aurii. Aceasta este alternată de vesela de piatră de ardezie neagră, modernă, cu iz exotic. La mese sunt mereu flori proaspete, iar briza lacului și priveliștea de dincolo de lac, o pădure imensă și deasă, din mijlocul căreia răsare o casă solitară, te îndeamnă să visezi la o viaţă plină de lux. Iar dacă nu le poţi avea pe toate, măcar o masă bună într-un astfel de ambient meriţi, să simţi că ai gustat din viaţă. 





De Ana-Maria Năcioiu

Foto: Facebook Snagov Club



Comentarii

Mai multe

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Balul Regățenilor are loc în această toamnă la București

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Athenaeum Summer Festival 2023 se încheie în forță cu celebra cantată Carmina Burana, pe 27 iunie

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra revin la București cu două concerte-surpriză la Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Recitalul extraordinar al pianistei Gülsin Onay pe scena Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Wynton Marsalis și Jazz at Lincoln Center Orchestra, pianistele Gülsin Onay și Lise de la Salle dau tonul estival al muzicii clasice și contemporane la Athenaeum Summer Festival 2023

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță alimentară și alimentație sănătoasă în 40 de grădinițe și școli din România

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Rose Home: țintă de afaceri mai mare cu 30% în 2023 din produsele HoReCa, online-ul aduce 40% din vânzări

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

Cât costă abonamentele de streaming pe platformele din România

2
Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Maserati Grecale, excepțional în fiecare zi

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Alfa Romeo Tonale, începutul unei noi ere

Cele mai citite

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

4 reţete simple şi gustoase recomandate de Chef Scărlătescu

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Cum poate apa minerală carbogazoasă să evidențieze aromele preparatelor și ale băuturilor?

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului

Uanderful, un loc unde mâncarea și serviciile sunt la înălţimea designului