
Elada? O, da!

Ştiu un tip care stă în America și, de fiecare dată când venea în București și treceam pe lângă o shaormerie, kebaperie, rotiserie stradală răspândind arome devastatoare, cum vreți să-i ziceți, mă întreba dacă băgăm niște „gyros”. Și eram frapat de ce le-or fi zicând așa americanii – or fi mai mulți greci acolo decât turcii care fac doner kebap sau decât arabii care te îmbie cu shaorma? Fiindcă, am uitat să precizez asta din start, tehnic vorbind, între gyros, kebap și shaorma nu-i nicio diferență – toate se rotisează vertical. Variațiunile pleacă de la carnea și sosul folosite. Mă rog, până la urmă e o chestie de gust, firește că le-am testat pe toate de-a lungul timpului și m-aș hazarda să afirm că se pot ierarhiza. Sunt pur și simplu altfel, nu mai bune sau mai puțin bune, vorba aia, nu seamănă două produse făcute în același loc dacă schimbi tura, darămite niște frigărui învârtite în locuri aparent de diferite.
Americanilor le-au picat cu tronc „gyros”-ii în secolul trecut, când New Yorkul a fost asaltat de acest fel simplu și gustos de mâncare. „The New York Times” consemna în urmă cu 45 de ani, în articolul „Gyro, sandvișul grecesc care se vinde ca hotdogul”, că popularitatea snack barurilor care vindeau gyros întrecuse orice așteptare: în 1970, se deschiseseră circa 30 în Manhattan, vreo 3 doar în Times Square. În esență, și azi, pe Broadway poți mânca gyros la fel de gustoși ca în piața ateniană Plaka sau, după cum consemnează cel mai influent ziar din lume, ca pe vremea lui Alexandru cel Mare. Pesemne, circulă ipoteza, americanii l-or fi descoperit în vacanțele lor, iar sandvișul ăsta le ostoiește dorul de vechea Eladă.
Și, desigur, ce se poate mânca la Atena și la New York se găsește și la București. Eu am fost la amplasamentul din Centrul Vechi al Gyros Thessaloniki, sunt mai multe în oraș, și m-am delectat cu un sandviș din meniul preparatelor de tavernă, adică gyros de porc. Gyros Thessaloniki e un amestec de tavernă cu fast food – te hotărăști repede, ești servit așijderea, te saturi și, dacă nu iei varianta cea mai mare din meniu, savoarea e garantată, miresmele admenitoare te conduc la locul cu pricina mai repede decât hărțile Google.
Utilizarea cărnii de porc de către greci a însemnat și despărțirea istorică a acestui fel de mâncare rotisat de suratele sale orientale, din motive evidente, astfel opțiunea elinească devenind inconfundabilă. Ce-a conținut gyros-ul de porc, în afară de carne? Fundamental, pita, roșii, ceapă, tzatziki și tirokafteri. Ultimul termen vrea să desemneze un tradițional sos grecesc de brânză. E picant, fiindcă în afară de brânza feta care intră în compoziție, alături de câteva linguri de ulei de măsline și de oțet din vin roșu, își fac notabila apariție niște ardei iuți.
Comentarii