Dieta cu vin
Consumul de alcool este deseori asociat cu excesul și efectele dăunătoare pe care acesta le poate avea asupra organismului. Cu toate acestea, numeroase studii relevă faptul că vinul este un aliment cu proprietăţi benefice medicale și nutriţionale – consumat cu moderaţie, poate fi un bun anestezic, vasodilatator, diuretic, energizant, antialergic. Pe scurt, un factor de echilibru în alimentaţia zilnică, cu o reală valoare profilactică. Multe dintre regimurile de slăbit elimină cu desăvârșire alcoolul, incluzând, la grămadă, și vinul în această categorie. Eu vă invit să vă gândiţi bine înainte de a tăia vinul din dieta voastră zilnică de dragul siluetei. Și vă ofer și câteva argumente în acest sens.
Taninurile sunt componente fundamentale ale vinului. Ele dau structură și gustul acela pe care noi îl numim „sec”. Ei bine, se spune că un pahar de vin roșu, sec și foarte corpolent, băut înainte de masă, îţi oferă o oarecare stare de saţietate, legată, de fapt, tot de aceste taninuri care-ţi „căptușesc” practic stomacul cu efectul lor astringent. Un pahar de vin roșu nu are mai mult de 120 de calorii, asta în afară de cazul în care este de fapt o vază. Vinul vă ajută să mâncaţi mai puţin și mai încet știţi vorba aceea cu ochii care sunt mai mari decât stomacul. Uneori ajungem să mâncăm mai mult decât putem duce pur și simplu, pentru că ochii și mintea poftesc. Iar nutriţioniștii ne învaţă că un mod practic de a-ţi domoli pofta este să mănânci mai încet. Nimic mai simplu! Savurează un pahar de vin la masă, iar asta te va ajuta să savurezi și mâncarea. Nu doar să o înfuleci și apoi să te întrebi dacă nu cumva ai înghiţit un urs din neatenţie. Un pahar de vin la masă te binedispune, asta cred că nu mai trebuie să vă spun eu. În plus, după ce aţi tăiat mai toate lucrurile cu gust din regimul vostru ca să reveniţi la greutatea care v-a consacrat, aveţi nevoie de o recompensă. Nu, nu ciocolată, ci vin. Poetul antic EUBULUS scria despre consumul de vin: „Trei boluri de vin beau cei moderaţi: primul pentru sănătate, al doilea pentru dragoste și plăcere, al treilea pentru somn. Când cel din urmă e băut, oaspeţii înţelepţi se duc acasă.”
Vin și bere? Ce-i mai sănătos oare? Răspunsul ar fi câte un pic din fiecare. Consumul moderat de alcool, fie că vorbim despre un pahar de bere, de vin sau un păhăruţ de ţuică, te va păzi de afecţiuni ale inimii, care sunt destul de frecvente mai ales la bărbaţii peste 40 de ani. Vinul conţine antioxidanţi, iar berea conţine vitamina B și siliciu, care întărește oasele și previne osteoporoza. În plus, studiile făcute de-a lungul ultimelor decenii au confirmat teoria extrem de populară că berea consumată moderat previne riscul apariţiilor de pietre la rinichi.
Vinuri bune şi băuturi fine, precum şi multe reţete şi articole utile găsiţi pe www.theliquorstore.ro.
Comentarii